Scena Kultura

Pirovac i omiš

Kreće drugi Dalmatia Film Festival: filmovi uz zvuk Malickovih valova

Pirovac i omiš
Želja nam je s festivalom obogatiti kulturni i turistički sadržaj u oba grada i pružiti posjetiteljima užitak u gledanju filmskih ostvarenja na otvorenom, uz zvuke morskih valova – kaže direktor Marko Kapitanović.

Dalmatia Film Festival koji slavi igrane, dokumentarne i promotivne filmove, održat će se po drugi put ovog i idućeg vikenda u Pirovcu i Omišu. S obzirom da festival ide u jeku turističke sezone, direktor DFF-a Marko Kapitanović podjednako računa na domaću publiku i na turiste koji u tom trenutku ljetuju u Pirovcu ili Omišu.

- Zbog toga većinu filmova titlujemo dvojezično, kako bi ih lakše pratili domaći i strani gledatelji. Želja nam je s festivalom obogatiti kulturni i turistički sadržaj u oba grada i pružiti posjetiteljima užitak u gledanju filmskih ostvarenja na otvorenom, uz zvuke morskih valova – kaže Kapitanović.

Pokrenut 2016., DFF je u prvom izdanju pokazao da misli ozbiljno s hrvatskom premijerom Refnova “Neonskog demona“ i talijanske uspješnice “Potpuni stranci“. Ovogodišnji nastavak donijet će, pak, premijeru Malickova dokumentarca “Putovanje vremenom – put života“.

- Organizaciji DFF-a pristupili smo vrlo ozbiljno i ambiciozno, a presudno je bilo naše 10-godišnje iskustvo intenzivnog bavljenja s filmom i vlastitom filmskom produkcijom. Cilj nam je rasti i širiti se dalje, pa će nam svaka godina pružiti neke svježe organizacijske izazove za koje smo u cijelosti spremni upravo zahvaljujući tom našem iskustvu. Hrvatske premijere postaju svojevrsna tradicija našeg festivala.

Svake godine ćemo nastojati premijerno predstaviti domaćoj publici zanimljiva i intrigantna ostvarenja, a pogotovo se to odnosi na filmove kakve ne možete vidjeti na svakodnevnom kinorepertoaru. Ove godine smo se odlučili za “Putovanje vremenom“ zbog toga što je Malick autor kojeg izuzetno cijenimo i mislimo kako će ovaj njegov specifičan izlet u vode dokumentarnog filma biti prava poslastica za gledatelje – ističe Kapitanović.

Ove godine se promotivni turistički filmovi čine najbrojnijima u programu. Je li oni postaju forte DFF-a?

- Promotivni turistički filmovi su atraktivan i zanimljiv vid filmskog izražaja. Iako su ponajviše komercijalne namjene, ovi kratki filmovi nerijetko donose osoban pristup autora, prate trendove, a u zadnje vrijeme ih i diktiraju. Stoga nije neobično u novijim igranim ili dokumentarnim filmovima naći vizualna ili pripovjedačka rješenja kakva su prvi put viđena u turističkim promo filmovima. Također, s obzirom da se DFF održava u turističkim gradovima, prirodno je da ovoj, na drugim festivalima često zanemarenoj kategoriji posvetimo pažnju – veli direktor DFF-a.

Novitet je program za djecu koji se sastoji od popularnih dugometražnih animiranih filmova. Koliko je važno da festival okreće djecu gledanju filmova na velikom ekranu?

- Želimo dati svoj doprinos širenju filmske kulture među djecom i povratku pomalo izgubljenog doživljaja gledanja filmova u kinima, umjesto na malim, da ne kažem minijaturnim ekranima mobitela ili tableta. Osim ovakvih filmskih programa, u planu su nam za naredna izdanja festivala i radionice za djecu i mlade, na kojima bi se podučavale osnove filma i rada s kamerom – otkriva Kapitanović.

DFF napominje da će dio filmova koji nije selektiran za ljetni program Pirovca ili Omiša biti prikazan u sklopu zimskog programa festivala u Pirovcu. Dakle, festival se širi i izvan ljetne sezone.

- Namjera nam je proširiti festival u svakom pogledu. Zimski program festivala je prilika da gledatelji koji su propustili ljetno izdanje vide najzapaženije radove, ali i ostvarenja koja nismo bili u mogućnosti prikazati ljeti zbog ograničenih termina, a koja svakako zaslužuju biti viđena. Zimski program u Pirovcu je idealan termin za spomenute filmske radionice, kao i za razna druga iznenađenja.

Naslovnica Kultura