Scena Kultura

3. BRAČ FILM FESTIVAL, OD 10. DO 12. KOLOVOZA

Na mladima Brač ostaje

3. BRAČ FILM FESTIVAL, OD 10. DO 12. KOLOVOZA

Treći Brač Film Festival je iza ugla, a direktor BFF-a Bruno Mustić i producentica Ana Sikavica rade sve da bude najveći i najsadržajniji dosad. Osim dječjih, kratkometražnih i dugometražnih projekcija, novost ovogodišnjeg izdanja je i radionica BFF: WORKSHOP u kojoj će polaznici, pod mentorstvom iskusnih filmaša, imati priliku snimiti svoj kratki film.

- Osim toga na zidovima ljetnom kina imamo i izložbu fotografija “Premijere“ Marijane Marinović koja je tijekom svog boravka u New Yorku fotografirala poznate i slavne koji će ovog puta biti u ljetnom kinu. Doduše, obješeni sa zidova kina. Na festival se vraća i Vinko Brešan koji će održati masterclass, kao i njemački TV producent Niels Mann. Od istaknutih gostiju dolaze nam redatelj Pavo Marinković, glumci Stjepan Perić, Jelena Jovanova, Dušan Djonović, srpski producent Miroslav Mogorović i dr. – najavljuje Mustić.

BFF je tek na svojim počecima, ali za naše prilike je to veoma uspješno.

- Festival se razvija, pogotovo u ovih prvih par izdanja dok formiramo njegov brend i osjećamo koji model najbolje funkcionira. I ove godine ćemo, najvjerojatnije posljednji put, zadržati trajanje festivala na tri festivalska dana. Od 2018. produžujemo festival kako bismo mogli imati prostora za više filmova, jer tehnički u tri dana ne možemo prikazati više filmova nego što sada prikazujemo. Još jedna velika novost je kupnja DCP projektora od grada Supetra za Ljetno kino, tako da će gledatelji moći uživati u potpuno digitaliziranom iskustvu.

Proširili smo još međuakademsku suradnju u regiji, tako da nam ove godine dolazi još više filmskih studenata. Festival su prepoznali i ne bi bio moguć bez podrške HAVCA, Grada Supetra i Turističke zajednice Grada Supetra, a osobito smo zahvalni i privatnim firmama koje u ovim neizvjesnim vremenima ulažu u mlade filmaše i filmofile. Organizaciji festivala od samih početaka pomaže i g. Duzich iz Waterman Resortsa, kao i mnogi lokalni iznajmljivači i ugostitelji .A posebno smo zahvalni i Ivanu Cvitaniću i Jasni Damjanović koji su nam bezrezervna podrška – govori Mustić.

Glavni cilj Festivala je promocija mladih i prespektivnih filmaša, kao i odgajanje najmlađe publike u stjecanju navike odlaska u kino. Na mladima Brač i filmski svijet ostaje.

- Svijet uvijek ostaje na mladima i trebamo poticati njihov razvitak kroz kulturnu raznolikost. Smatram da je iznimno važno upoznati djecu od najranije dobi s ljepotama pričanja priča kroz film. Zbog toga i održavamo dječje projekcije kako bismo djecu navikli i potaknuli na gledanje filmova. K tome, našim kratkim programom potičemo mlade studente filmskih akademija da razvijaju svoje filmove i da im Brač služi kao platforma za njihovo prikazivanje i umrežavanje. Komunikacija među studentima filmskih akademija naročito u našoj regiji je iznimno loša, a te zemlje su kulturološki i lingvistički najbolji partneri za koprodukcije.

Dakle, glavni cilj BFF-a je da se smjesti na početku filmskog puta i da tu bude podrška i ohrabrenje autorima na svim razinama. Za dječje projekcije smo promijenili lokaciju jer je knjižnica Supetar bila pretijesna za svu dječicu koja su željela doći vidjeti filmove. To su bili slatki problemi kojima smo ove godine doskočili premještanjem u Osnovnu školu Supetar i radujemo se i ove godine vidjeti ih u velikom broju – ističe Mustić.

Pored već uhodanih mladih studenata iz regije, u samu organizaciju festivala po prvi put su uključeni i oni iz cijelog svijeta (Engleska, Francuska, Libanon, Kina). Znači, Brač kao svijet u malom.

- S obzirom da se od rujna prošle godine nalazim na magisteriju u Londonu, imao sam prilike upoznati mnogo mladih filmaša i producenata iz cijelog svijeta koji tu također kuju svoje znanje i iskustvo. Svima se svidjela moja priča o BFF-u i poželjeli su na neki način prisustvovati. Njima su pojmovi “ljeto“, “otok“, “mladi filmaši“, “filmovi“ i “Hrvatska“ dobitna kombinacija. I tako se i u meni počela rađati ideja za internacionaliziranjem festivala, ne samo na programskoj, nego i na organizacijskoj razini. Spremno su prihvatili svoje dužnosti i, evo, trenutno su na putu za Brač.

Mislim da je super stvar da se uključuje što više mladih filmaša iz cijelog svijeta jer je to i glavni cilj festivala, poticati filmaše u nastanku, debitante i studente. Par filmskih studenata iz Francuske nam dolazi autom na festival, klipsat će dva dana kroz Europu samo kako bi došli na Brač. Tako da rađa se ta neka pozitivna atmosfera ne samo među starosjediocima, tj. regionalnim studentima, nego i šire – govori Mustić čiji BFF računa na turizam i vice versa.

- Koliko god turisti mogu biti kompleksna publika s obzirom da nisu kontinuirana, mislim da ujedno mogu biti i dobar faktor u promociji hrvatske kinematografije, a i obrnuto. Festival kao takav može biti dobar faktor u promociji i dovođenju mladih filmaša. Poučen osobnim iskustvom, apsolutno svi stranci znaju gdje je Dubrovnik i Split, pa je sad vrijeme da saznaju gdje je Brač (smijeh).

Naslovnica Kultura