Scena Kultura

NOVA VEZA

Prvi ovog tipa: francusko-hrvatski pravni pojmovnik svečano predstavljen u splitskom HAZU

NOVA VEZA

Hrvati i Francuzi dobili su novu poveznicu. Riječ je o Francusko-hrvatskom upravnopravnom pojmovniku, prvom takvog tipa, koji je svečano predstavljen u splitskom Zavodu HAZU, u palači Milesi.

– Rad je malen po volumenu, ali po sadržaju vrlo važan – naglasio je Gérard Denegri, predsjednik Francuske alijanse u Splitu i poznati promicatelj francuske kulture, koji je otvorio jučerašnji događaj.

– U Hrvatskoj ne postoji izdanje koje bi se moglo usporediti s ovim pojmovnikom. Ovo je prvo leksičko djelo koje se sustavno bavi pojmovima i konceptima upravnog prava – kazala je Jasna Omejec sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Na 210 strana proteže se više od 500 pojmova, a za nastanak rada koji bi mogao biti koristan za brojne pojedince zaslužni su Marc Gjidara, professor emeritus Sveučilišta Panthéon-Assas (Paris II), i Bosiljka Britvić Vetma, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta u Splitu.

– Ovaj je pojmovnik namijenjen širokom krugu korisnika i najraznovrsnijoj publici – sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, studentima, upravnim sucima, odvjetnicima, javnim službenicima i svim pravnicima općenito. Namijenjen je i diplomatima, a ujedno i prevoditeljima – objasnio je Damir Aviani, profesor splitskog Pravnog fakulteta, te dodao kako se nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije otvaraju nove mogućnosti za francuski jezik.

Događaju je nazočio i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, i to u ime premijera Andreja Plenkovića, poznatog frankofona. Publici su se predstavili i autori, a za glazbeni dio pobrinuo se muški vokalni sastav "Delmati".

– Bilo mi je drago kad sam čuo da je ovaj francusko-hrvatski pojmovnik prvi objavljeni takvog tipa. Kao primjer mogu navesti da je sličan pojmovnik, francusko-engleski, već godinama u pripremi, ali još uvijek nije ugledao svjetlo dana. Sretan sam što je terminologija francuskog prava prevedena na hrvatski jer francusko pravo u Europi, ali i svijetu, uživa status modernog administrativnog prava. Sljedeći je cilj napraviti podrobniji pojmovnik fiskalnog prava i time bi budućnost francusko-hrvatskih pravnih veza bila osigurana – zaključio je Gjidara.

Naslovnica Kultura