Scena Kultura

Ljutiti dopis

San sustipanske noći kao trn u oku kotara Meje: Koncerti i ljetna događanja nedopustivi su i nedolični tom prostoru!

Ljutiti dopis

Dok se mnogi raduju jednom od omiljenih i posjećenih ljetnih festivala za koji se uvijek traži karta više, Vijeće gradskog kotara Meje dopisom je reagiralo na ovogodišnji planirani program za manifestaciju San sustipanske noći, tvrdeći da je apsolutno neprikladan za prostor na kojem se održava. Njihovo priopćenje i obrazloženje prenosimo u cijelosti:

Potaknuti objavljivanjem ovogodišnjeg Programa manifestacije San sustipanske noći Vijeće gradskog kotara Meje je donijelo Zaključak da je ovogodišnji program manifestacije apsolutno nepriličan za prostor na kojem se događanje održava.

Manifestacija se, već šestu godinu za redom planira održati na starom splitskom groblju gdje je od njegovog osnutka 1826. godine pa do Drugog svjetskog rata ukopano više od 50.000 (pedeset tisuća) Splićana. Taj prostor je bio glavno izvangradsko pokapalište Splićana i prije osnutka groblja te se na njemu ukapalo od 14. do 18. stoljeća u razdoblju epidemije kuge.

Iako je dio posmrtnih ostataka pokopanih na groblju od 1959. do 1962. godine prebačen na groblje Lovrinac, čime je, složit će se mnogi počinjen neviđen kulturocid, posmrtni ostaci velikog dijela pokopanih (nije dostupan točan broj) se i dalje nalaze na Sustipanu i tamo je njihovo posljednje počivalište.

Činjenica je i da se Sustipan nalazi u okvirima Park-šume Marjan te da vrijede posebna pravila ponašanja u tom prostoru.

Koncerti i ljetna događanja koja se niz godina organiziraju, u okviru manifestacije San sustipanske noći, na prostoru Sustipana nedopustiva su i nedolična tom prostoru memorije i posebnog pijeteta tragično devastiranog starog splitskog groblja i zaštićenog područja Park šume Marjan.

Zbog svega navedenog, traži se preispitivanje i ukidanje Odluke o suglasnosti za održavanje Programa za 2017. godinu te se zahtjeva da se na tom prostoru dopusti organizacija samo onih sadržaja koji čuvaju dostojanstvo pokopanih a ne narušavaju pravila ponašanja unutar Park-šume Marjan.

Predsjednik Vijeća GK Meje

Ante Bekavac

Naslovnica Kultura