Scena Kultura

'zlatna vrata'

Filmovi između Dana žena i Dana kršćanske kulture: šarolik ožujak u splitskoj Kinoteci

'zlatna vrata'

U povodu međunarodnog Dana žena na programu je i oskarovska ‘Ida’, redatelja Pawela Pawlikowskog sa Agatom Trzebuchowskom u glavnoj ulozi, koja je netom osvojila zlatni kipić u kategoriji najboljeg 'stranog' filma

Od najavljenih marčanih bura najbolje se skloniti u kino. Odaberete li splitsku Kinoteku kao utočište od hladnoće, nećete pogriješti, dapače.

Kinoteka “Zlatna vrata” zagrijat će vas prilično bogatim programom, sastavljenim od različitih ciklusa.

U povodu skorašnje nagrade Porin, do subote 7. ožujka od 18 sati prikazat će se nekoliko glazbenih filmova.

U istom datumskom razdoblju, ali od 20 sati, program “In Memoriam” donosi filmove u sjećanje na neprežaljene pokojnike – Boba Hoskinsa (“Gospođa Henderson predstavlja”), Jamesa Garnera (“Velik bijeg”), Ellija Wallacha (“Kako ukrasti milijun dolara”), Richarda Attenborougha (“Gandhi”) i Paula Mazurskog (“Sljedeća stanica: Greenwich Village”).

Ida i Alice

U ponedjeljak, 9. ožujka, jer Kinoteka nedjeljom ne radi, u povodu međunarodnog Dan žena, pak, u uobičajenim terminima u 17.30 i 20 sati Kinoteka prikazuje tri vrlo zamijećena prošlogodišnja filma – “Dva dana, jedna noć” braće Dardenne, “Idu” Pawela Pawlikowskog te “I dalje Alice” s Julianne Moore.

Potonja dva ostvarenja netom su osvojila Oscara u kategorijama najboljeg “stranog” filma i glavne ženske uloge.

“Ida” i “Still Alice” ostat će na repertoaru sa po dvije projekcije u tjednu nakon Dana žena, a priključit će im se oskarovski nominent “Leviathan” Andreja Zvjaginceva, dobitnik Zlatnog globusa i nagrade za najbolji scenarij u Cannesu.

Drugi dio ožujka, od ponedjeljka 16. do petka 20., rezerviran je za tradicionalni ciklus Dani frankofonije, koji svodi ponajbolje iz novije francuske kinematografije, među ostalim filmove Andrea Techinea (“Muškarac kojeg su voljele”), Xaviera Dolana (“Tom na farmi”) i čadskog režisera Mahamat-Saleha Harouna (“Grisgris”).

Konac mjeseca proteći će u znaku programa tradicionalne manifestacije Dana kršćanske kulture, od 21. do 30. ožujka.

MARKO NJEGIĆ


Naslovnica Kultura