Scena Kultura

fokus akcija

Splitska Kinoteka otvara vrata mladim filmašima: prijavite se za veliki ekran

fokus akcija

'Želimo stvoriti utočište novim idejama, talentima i odskočnu dasku za mlade' - vele u Kinoteci

Želite li da se i vaš film javno prikazuje? Kinoteka “Zlatna vrata” i Kino klub “Split” u zajedničkom projektu “Fokus” upravo to omogućuju.

“Sve što trebate napraviti jest snimiti film. Duljina trajanja filma treba biti do 15 minuta. U Kinoteci ćemo prikazivati pristigle filmove prema odabiru stručnog žirija, a zatim ćemo odabrati tri najbolja. Kao poklon redateljima, ta tri filma prikazivat ćemo u Kinoteci po tjedan dana prema dogovorenom rasporedu prije redovnih večernjih projekcija Kinoteke.”

Tako se na stranici Kinoteke pozivaju (mladi) filmaši, uz napomenu da je rok za zaprimanje radova 31. ožujka 2015. te da se “cijene umjetnička vrijednost, inovativnost i angažman”.

Nadžupanijski interes

- “Fokusom” želimo pružiti mogućnost svim filmskim stvaraocima da javno prikažu svoje kratkometražne filmove i da se stručno evaluiraju. Ideja o “Fokusu” jednostavno je nastala iz želje da pružimo šansu filmašima da drugima pokažu što mogu i znaju.

Nastala je iz želje da stvorimo utočište novim idejama, talentima i odskočnu dasku za nove projekte koji mladima otvaraju nove mogućnosti – izjavila nam je Elza Topić iz Kinoteke i dodala kako Kino klub sa svoje strane nudi logističku i tehničku podršku, a zajedno definiraju smjernice projekta i zajedno su osmislili njegov naslov.


Kakav se odaziv filmaša očekuje?

- Teško je predvidjeti kako će se projekt razvijati do kraja. Nadamo se da će filmaši, ali i ostali koji se bave filmom, prepoznati vrijednost projekta. Pozivi dolaze i izvan naše županije, što je pokazatelj da smo na dobrom putu i da pružamo nešto što im je potrebno.

Pojedinci među nama, kojima je stalo, posvećeni su tome da se talent zaštiti, razvije i sačuva, a na Splićanima je i na svima ostalima da to dalje njeguju. Želimo pružiti podršku autorima da postanu vidljiviji, da podijele s publikom svoja ostvarenja i komuniciraju svoje ideje unutar javnog prostora.

MARKO NJEGIĆ
FOTO: CROPIX


Naslovnica Kultura