Scena Kultura

USPJEH

Boško Grubić i Neb Chupin: Hrvati u finalu izbora za najbolji film Američke udruge producenata

USPJEH

Boško Grubić u SAD-u se proslavio kao producent tv reklama, a Neb Chupin stoji iza poznatog branda Dida Boža

Boško Grubić i Neb Chupin ušli su u završnicu izbora "Make your mark“ za najbolji kratki film američke udruge filmskih i televizijskih producenata, Producers Guild of America (PGA).

Njihov šestominutni film "The Parting Shot“ našao se među 10 odabranih, od preko 500 prijavljenih filmova koje su ocjenjivali poznati glumci i cijenjeni PGA producenti: Kathy Bates, Danny DeVito, Michael Douglas, Chris Moore, Hawk Koch, Gary Lucchesi i Lori McCreary.

Imali su samo 52 sata

Zanimljivost natjecanja je u tome što su svi filmovi napisani, snimljeni i montirani u razdoblju od samo 52 sata.

Producenti udruge PGA su birali teme koje su bile izravno vezane uz uratke producenta Saula Zaentza, u čijim je filmovima glavni motiv strast koja likove stavlja u sukob s vlastima, bilo da se radi o političkom kontekstu (kao u filmu "Nepodnošljiva lakoća postojanja“), kulturnom (poput "Amadeusa“) ili institucionalnom kontekstu (kao u "Letu iznad kukavičjeg gnijezda“)...

Plakat filma


Na tragu ovog zadatka snimljen je kratki film "The Parting shot“, čiju režiju i produkciju potpisuje hrvatski emmyjevac Bobby Boško Grubić, autori scenarija su Michael Dorazio i Myriah Gould, a Neb Chupin je kao koproducent i pojavljuje se kao jedan od glumaca, uz Emrhysa Coopera ("Mamma Mia!“), Tehminu Sunny (TV serija "24“) i Ho-Kwana Tsea ("Pirati s Kariba“).

Ove je već drugi put da je Grubićev kratki film ušao u PGA-ov TOP 10.

"Adrenalin i nespavanje kako bi u zadanom roku ispoštovali temu i snimili film daju posebnu dinamiku u produkciji.

Vlasnik branda Dida Boža

Posebno me veseli mogućnost promocije pred milijunskim auditorijem u sklopu oskarovskog televizijskog prijenosa, što je potvrda kvalitete najboljeg filma u ovom natjecanju” - kaže Grubić, koji se u SAD-u proslavio producirajući TV reklame.

"Puno znači kad tvoj film vide i dobro ocijene velika glumačka imena poput Kathy Bates, Dannyja DeVita i Michaela Douglasa. Iako sam se filmom tek nedavno počeo baviti profesionalno, pristupam mu ozbiljno jer i u tome želim dati svoj maksimum“, kaže Neb Chupin, koji je hrvatskoj javnosti poznat kao vlasnik tvrtke Hermes International, koja stoji iza poznatog brenda Dida Boža.

Sljedeći korak PGA je izbor triju finalista, koji će dobiti budžet i podršku da u Los Angelesu snime sasvim novi film s kojim će konkurirati za prvu nagradu. Uz novčanu nagradu, konačni pobjednik ovog natjecanja dobit će i ekskluzivnu promociju u sklopu televizijskog prijenosa dodjele Oscara 2015. godine. Tri finalista bit će poznata krajem rujna.

PSD
Naslovnica Kultura