Scena Kultura

NOĆ MUZEJA U DALMACIJI

Split u ritmu Himalaja i aboridžinske magije, Zadrani će birati najljepši brk...

NOĆ MUZEJA U DALMACIJI

U Etnografskom muzeju Stipe Božić održat će i predavanje o himalajskom iskustvu

U Splitu svoja vrata sutra navečer otvaraju ne samo muzeji, nego i neke galerije te knjižnice.

Martine Thomas nastupa u Muzeju grada

U Arheološkom muzeju na programu je izložba fotografija "Anno domini 2012“. i nastup grupe Adriatic.U Ateljeu Vasko Lipovac bit će riječi o spomeniku Draženu Petroviću u Lausanni, a put od ideje do realizacije spomenika, prekidan raznim prijeporima, biti će prikazan kroz originalne skice, makete te film i fotografije. Nastupit će i grupa New Gondoliers.

U Centru Zlatna vrata u 20 sati je projekcija filma "Otkrivanje spomenika Grguru Ninskom na Peristilu" Milana Marjanovića iz 1929. godine.

U Etnografskom muzeju predviđeno je razgledanje stalnog postava i izložbe "Himalaja Stipe Božića", a u 21 sat predavanje Stipe Božića i potom, zabavni program-mačevalački performans.

1000 razglednica Splita


U Domu mladih je izložba Jadranka Runjića "Leksikon“, a u Galeriji Studio Naranča skupna izložba Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Ede Murtića i Miroslava Šuteja.

U Galeriji umjetnina- razgledavanje postava, a u Gradskoj knjižnici Marka Marulića promovirat će dio Zavičajne zbirke: izložit će dokumente iz donacije obitelji Radica, Grisogono i Buj te 1000 razglednica Splita iz prve polovice 20. stoljeća.

U Hrvatskom pomorskom muzeju organiziraju izložbu novih predmeta kojima je obogaćen fundus i prisjetit će se početka Prvog svjetskog rata.

Muzej grada Splita u 18 sati otvara izložbu dječjih radova "Portret mog grada“, a u 21.30 nastupa Martina Thomas i Black Coffee, splitsko-zadarski jazz sastav.
U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika moći će se razgledati nekoliko izložbi: “Arhiv u kamenu“, "Starohrvatska riznica“, "Crkvine - Cista Velika“ i  "Srednjovjekovna arheološka baština otoka Brača“, uz izbor iz programa 2. međunarodnog festivala arheološkog filma. Galerija Meštrović nudi izložbu "Mali meštar“ i izložbu Petra Barišića i Loren Živković Kuljiš "Tranzicije“.

U Prirodoslovnom muzeju je na programu razgledavanje izložbi "Ratnici podzemlja“ (otkrivanje tajni života u špiljama), "Raznolikost morskih ribolovnih alata u Hrvata“ te Malakološka zbirka obitelji Bakotić.

“Yilpinji: Ljubav, magija i obredi” je pak naziv izložbe u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, a riječ je o umjetninama australskih Aboridžina vezanim uz ljubavnu magiju koju prakticiraju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji.

Sveučilišna knjižnica predstavit će neke od rariteta iz zbirke knjiga tiskanih u 16. i 17. stoljeću vezanih uz povijest Splita.Uz to, turistički vodiči organiziraju razgledavanje Podruma uz stručnu pratnu svakih sat vremena.

J. PARIĆ


ZADAR: BIRAT ĆE SE I NAJ-OSMIJEH ZRAKOPLOVNE KABINE


Zadarski Narodni muzej, uz mogućnost razgledanja stalnog postava u svim zbirkama i odjelima, u "Noći muzeja“ nudi brojne druge sadržaje: u prizemlju Etnološkog odjela organizira se izbor najljepšeg brka, posjetitelji će tajnim glasovanjem do 23 sata izabrati najljepši sa izloženih fotografija, a "vlasnici“ naj-brka dobit će nagrade.


Vlasnike naj-brka čekaju nagrade                                                                                                               FOTOILUSTRACIJA


U Kneževoj palači postavlja se izložba "Nagrađena hrvatska arhitektura“, a u Koncertnoj dvorani izložba modernističke kompozicije "Ponosni oblici“, autora Maria Tomasa. U Galeriji umjetnina na programu su dokumentarni filmovi "Terra incognita“ o NP Krka i „Kameno srce“ o NP Paklenica.

Na Narodnom trgu će svaki puni sat Zadarski plesni ansambl izvoditi desetominutni performans "Ajmo tkati“.
Vrlo neobičnu “Noć muzeja“ priređuje zadarski Arheološki muzej - petero stručnjaka posjetiteljima će prezentirati poslove koji su vezani uz arheološka istraživanja.

Što sve kosti kažu


Jedan od njih, forenzični antropolog dr. Mario Šlaus, na primjercima kostiju će predočiti što se sve na njima "vidi“: od toga da li je kost muška ili ženska, do broja porođaja koje je imala prapovijesna "vlasnica“ kosti.

Najveći spektakl priređuje se u crkvi Sv. Donata, prvi put otvorenoj u "Noći muzeja“, gdje će se odvijati svjetlosno-glazbeni show.

"Noć muzeja“ obilježava se prvi put i u Zavičajnom muzeju Benkovac, a najveće iznenađenje je vojarna Zemunik - prva vojarna u Hrvatskoj koja se uključila u ovu manifestaciju. Od 16 do 20 sati trajat će "doživljaj noći kao dana“, uz pomoć opreme za noćno letenje. Izabrat će se i "naj-osmjeh“ zrakoplovne kabine.

U zadarskom Muzeju antičkog stakla organiziraju se demo radionice puhanja stakla i izrade staklenog nakita na plameniku.

L. BURČUL, FOTO: CROPIX

ŠIBENIK: MODNA REVIJA OŽIVJELE ARHEOLOGIJE

Muzej grada Šibenika će se 31. siječnja priključiti manifestaciji Noć muzeja sljedećim programom:

18.00 - 19.30 U Državnom arhivu će za posjetitelje biti organizirano upoznavanje s radom Arhiva kroz izložbu i video projekciju

18.00 - 19.30 Stalni postav Muzeja grada Šibenika: obilazak uz stručno vodstvo

19.30 - 20.15 Atrij Muzeja: koncert Muškog pjevačkog zbora sv. Mihovil

20.30 - 21.15 Atrij Muzeja: predavanje dipl. ing. Nikice Vučenovića "Objed šibenskog galijota uoči bitke kod Lepanta 1571. godine“

21.30 - 22.15 Ispred Muzeja, na Trgu Republike Hrvatske: degustacija objeda šibenskih galijota iz 2. polovice 16. stoljeća

22.30 - 23.15 Atrij Muzeja: modna revija "Oživjela arheologija“

18.00 - 01.00 Izložbeni prostor Muzeja - ulaz s obale: izložba „Miroslav Šutej - iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu“

Sva događanja u Muzeju bit će popraćena glazbom uživo, degustacijom jela i pića po starim šibenskim receptima, te prodajom muzejskih izdanja po promotivnim cijenama.

J. GRUBAČ

DUBROVNIK U ZNAKU DRŽIĆEVIH KOMEDIJA

Dubrovačka Noć muzeja 2014. proteći će u znaku slavnog komediografa Vidre. U Domu Marina Držića 31. siječnja održat će se interaktivni kviz o poznavanju života i djela Marina Držića, a unutar memorijalne kuće Doma Marina Držića posjetitelji putem touch screena rješavat će kviz pitanja, te ovisno o postignutim rezultatima dobiti diplomu putem osobnog e-maila.

Dom Marina Držića i lani je bio izuzetno posjećen


Dom Marina Držića će predstaviti svoju mobilnu verziju, kojom će posjetitelji putem pametnog telefona i tableta moći doznati više o autoru besmrtnog "Dunda Maroja", kojemu su posvećene i nove dvije brošure o njegovu životu na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ustanova u kulturi DMD će u suradnji s Dubrovnik Story, turističkom agencijom specijaliziranom za gastroturizam, pripremati izvorne delicije iz djela Marina Držića.

Staklopuhači i 'kiparenje'

Noć muzeja Dom Marina Držića zaključuje otvorenjem izložbe pod nazivom “Stav’te Držića u knjižnicu” , koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu priredila 2008. godine povodom 500. obljetnice rođenja hrvatskoga renesansnoga književnika.

Staklopuhačica iz udruge “Stakleni svijet” Ivanka Pašalić će za Noć muzeja 2014. demonstrirati vještinu puhanja stakla na plameniku. Radionica će se održavati s početkom u 19.30 te 21.30 u Arheološkom muzeju u tvrđavi Revelin, a unikatne predmeti bit će na prodaju.

Akademski kipar Hrvoje Dumančić u Ateljeu Pulitika prikazat će umjetnički performans stvaranja vlastite skulpture, u svim fazama njezinog nastanka.

G. BIJELIĆ, SNIMKE: CROPIX
Naslovnica Kultura