Scena Kultura

Preminula Tonka Štetić, dugogodišnja solistica splitske Opere

U Splitu je 7. ožujka u osamdeset i devetoj godini života preminula Tonka Štetić, sopranistica i mezospranistica, dugogodišnja solistica splitske Opere, doznajemo iz HNK Split.

Tijekom duge karijere ostvarila je veliki broj opernih i operetnih uloga u kojima se iskazala ne samo kao vokalna umjetnica, nego kao i odlična glumica. Nastupala je u, kako to ljubitelji operne umjetnosti u Splitu vole kazati, zlatnom dobu splitske opere, a vrhuncem njenih umjetničkih dosega smatraju se uloge Ortrud u Wagnerovoj operi Lohengrin te Grofice u Pikovoj dami P.I. Čajkovskoga.


Karijeru je započela kao članica Zbora i Baleta splitskog Kazališta, nastupivši već u znamenitoj predstavi koja je u teatru izvedena usred rata, 1943. tijekom sedamnaest dana koliko je Split, nakon kapitulacije Italije, bio slobodan grad.

Nakon oslobođenja, u tek osnovanom Narodnom kazalištu, sudjelovala je u baletnim predstavama, poput Bombardellijeva Groba u žitu i baleta Priče moravskog sela na Dvořakovu glazbu, te u glazbenim predstavama kao članica Zbora, a i kao glumica.

Tonka Štetić 1954. je godine postala solistica je u Operi, a prve uloge ostvarila je u operetama Lijepa Helena od Offenbacha i Havajski cvijet Paula Abrahama, nakon čega su uslijedile uloge Marice u Spli'skom akvarelu te Silve u Kalmanovoj Kneginji čardaša. Uspješno je nastupala u Gotovčevom Eru s onoga svijeta kao Đula i Dome te u Mascagnijevoj Cavalleriji rusticani kao Lola, Santuzza i Majka.

Nakon umirovljenja svoj je neosporni glumački talent dokazala je i u predstavama Žene dolaze i Ne ostavljaj me samog Dramskog teatra Split. Zadnji je put na sceni nastupila na 45. Splitskom ljetu 1999. godine kao Jovana u Tijardovićevoj opoereti Spli'ski akvarel.

Komorativni skup za preminulu Tonku Štetić održat će se u petak u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split. O točnom vremenu održavanja komemoracije javnost će biti naknadno obaviještena.

psd, foto: hnk split
Naslovnica Kultura