Scena Kultura

NAGRADA za neumoran angažman u promicanju francuske umjetnosti

SPLIĆANKA PRIMILA SARKOZYJEVO ODLIKOVANJE Nansi Ivanišević postala vitezica

NAGRADA za neumoran angažman u promicanju francuske umjetnosti

Na sveučilištu u Grenoblu, gdje je stekla stupanj magistra u upravljanju kulturnim projektima, Nansi Ivanišević upoznala je francuski model za ambicioznu kulturnu politiku koji kani primijeniti kod nas

U sklopu Dana francuske kulture, koji su se u Splitu održavali od 31. listopada do 7. studenog, predsjednici splitske udruge “Prokultura” Nansi Ivanišević dodijeljeno je odličje Viteza nacionalnog reda za zasluge, za njezin doprinos u promicanju francuske kulture u Hrvatskoj.

Na svečanosti u splitskome HNK-u odličje je gospođi Ivanišević uručio francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier, u ime francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i francuske vlade.

Ne skrivajući svoje divljenje prema osobnom angažmanu Nansi Ivanišević u organizaciji čak 18 izdanja Dana francuske kulture, u sklopu kojih su publici posebno omiljene večeri šansone, Pasquier je za nju kazao da je neumorna promicateljica francuske kulture i privilegirana suradnica francuskoga veleposlanstva.

Studij menadžmenta u kulturi

− Strani jezik smatram sredstvom za povezivanje kultura, a kod nas se, zahvaljujući brojnim naporima, povećao broj studenata francuskog jezika. Večeri šansone sve su popularnije, pa smo ove godine imali brojne kandidature čak iz Rusije i Vijetnama, što nas vrlo raduje − kaže Nansi Ivanišević, koja je tijekom niza godina kroz djelovanje “Francuske alijanse”, te “Prijatelja šansone”, a sada i “Prokulture”, Splitu i Hrvatskoj pokazala bogatstvo raznih oblika francuske umjetnosti, kulture i kulture življenja.

Kao stipendistica Sveučilišta u Grenoblu, gdje je stekla stupanj magistra u upravljanju kulturnim projektima, upoznala je francuski model za ambicioznu kulturnu politiku koji se temelji na čvrstom dijalogu između države, jedinica lokalne samouprave i svih kulturnih aktera, profesionalaca ili amatera, što kani primijeniti i kod nas.

− I kroz udrugu, te sa svojeg radnog mjesta u Županiji, nastojim provoditi model koji neprestano obrazuje ljude za rad u kulturi − kaže nam Nansi Ivanišević, koja danas radi kao voditeljica Odsjeka za prosvjetu i kulturu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u posljednje vrijeme priprema i doktorat o temi “Decentralizacija kulturnih politika u Hrvatskoj, od tranzicije do europskih obzora”.

Priprema i zanimljiv projekt za Split − poslijediplomski interdisciplinarni studij menadžmenta u kulturi, koji bi trebao krenuti iduće godine pri Splitskom sveučilištu i Opservatoriju kulturnih politika iz Grenoblea.

− Sve to moglo bi rezultirati drukčijim viđenjem kulture, koja bi uistinu postala pokretač razvoja prvenstveno Splita, pa onda i cijele države. Evo, imamo Dioklecijanovu palaču, koju ja vidim kao muzej na otvorenom koji treba nastaviti svoj suživot sa stanovništvom jezgre, ali i postati svojevrsno poduzeće sa stratezima i menadžerima koje donosi profit, a ne gubitak. No, za takvo što potrebno je da sve strukture usko surađuju − navodi Ivanišević, dodajući da ovaj planirani studij ima svrhu upravo omogućiti djelatnicima javne uprave, lokalne ili državne razine da steknu potrebne kompetencije.

 Merien ILIĆ, FOTO: CROPIX
Naslovnica Kultura