Scena Kultura

nastup mlade kaštelanske pijanistice

MAGsezona: Ivana Štimac u Pinakoteci

nastup mlade kaštelanske pijanistice

U ponedjeljak, 24. siječnja, u Splitu se nastavlja MAGsezona ili sezona koncerata u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika.

U Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja s početkom u 20 sati, solistički recital održat će mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac, a na programu će biti djela Roberta Schumanna ‘Kreisleriana, op. 16’ i Mauricea Ravela ‘Zrcala’.

Ivana Štimac rođena je 1980. u Splitu, a stekla je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Studij klavira završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ante Milića kod kojeg je diplomirala 2003. godine.

Kao solistica nastupala je uz Komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu u dvorani HGZ-a, te u sklopu ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije Virtuoso i u inozemstvu.

Osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solistica i član klavirskog dua s Kristinom Cvitanić.

Klavir je magistrirala 2009. na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skoplju (Makedonija) u razredu Stele Slejanske.

Tijekom magisterijskog studija, kao predstavnica Hrvatske, održala je recital na Balkanskom festivalu klasične muzike u Skoplju 2007. godine. Radi kao profesorica klavira u glazbenoj školi u Trogiru.

Nedavno je održala solistički recital u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu “44. tribine Darko Lukić”.

Udruga MAG, pak, osnovana je u ožujku prošle godine, a okuplja mlade akademski obrazovane glazbenike s područja grada Splita. Osim uspješnog MAGfestivala, prvog festivala komorne glazbe u Splitu, koji je ljetos održan u Muzeju grada Splita, u organizaciji Udruge MAG od listopada 2010. pa sve do lipnja 2011. održava se MAGsezona, koncertna sezona u kojoj sudjeluju isključivo članovi Udruge, što je jedinstveno u Hrvatskoj.

Dosadašnji koncerti izazvali su veliko zanimanje publike, pa se mladi glazbenici nadaju da će uskoro dobiti priliku i za održavanje koncerata u foyeru HNK Split koji je, u nedostatku koncertne dvorane, najprimjereniji prostor za koncertiranje u gradu.

A. Jerković


Naslovnica Kultura