Scena Gastro

BEZ STRAHA OD KILOGRAMA

Pretjerali ste za Božić? Stižu novi partyji, a mi donosimo recepte za sjajne slastice: guštajte u hrskavim keksima, kremastim kolačima i tortama bez grižnje savjesti 

BEZ STRAHA OD KILOGRAMA

Fotografije: Maja Danica Pečanić

Dunja Gulin, majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, donosi nam u upravo objavljenoj kuharici 'Slatki vegan' u izdanju Planetopije, maštovite, gurmanske recepte prikladne za svaku prigodu.

Hrskavi keksi, kremasti kolači, raskošne torte, slasne savijače, prhke pite i bogata dizana tijesta od prirodnih, cjelovitih sastojaka, bez mliječnih proizvoda, teških masnoća i šećera, zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a tu su i omiljeni klasici u zdravijoj varijanti kao što su tiramisu, zapečene palačinke i nezaobilazne zaherice. Sto posto okusa za sto posto gurmane.

Dunja Gulin educirala se na području prirodne prehrane, prvo u Makronovi, a zatim kroz rad i asistiranje na mnogim programima u Hrvatskoj i inozemstvu te pohađanjem konferencija o zdravoj prehrani u SAD-u gdje je završila i Plant-Based Nutrition program dr. Colina Campbella pri sveučilištu Cornell.

Osim kuharica Doručak i Vege-burgeri autorica je nekoliko kuharica na engleskom jeziku: Raw Food Kitchen, The Vegan Baker, The Vegan Pantry, Fermented Foods, Falafel Forever, pokretačica je projekta Rentaj Chefa, članica kuharskog tima na krstarenju Holistic Holiday at Sea, povremeno kuha za joga grupe na raznim destinacijama, voditeljica je radionica kuhanja i autorica on-line detoks škole kuhanja.

Iz kuharice smo odabrali tri recepta koji će se savršeno uklopiti u blagdanski meni.

Raskošna torta od mrkve s kremom od limuna

Suhi sastojci:

200 g (1 i ½ šalica) brašna T-850
70 g (½ šalice) integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
¼ žličice soli 1 žličica cejlonskog cimeta
Tekući sastojci:
160 ml (⅔ šalice) javorovog ili agavinog sirupa
120 ml (½ šalice) kokosovog ulja, rastopljenog
sok i korica 3 organske naranče
1 žlica jabučnog octa
1 žličica ruma, po želji
330 g (3 šalice) sitno ribane mrkve (na ribež za parmezan)
60 g (½ šalice) grožđica, sitno sjeckanih
70 g (½ šalice) oraha, pečenih pa sjeckanih
80 g (1 šalica) mljevenog kokosa za kolače
Za kremu:
210 g (1 i ½ šalica) indijskih oraščića, namočenih preko noći s malo soli
¼ žličice bourbon vanilije u prahu
120 ml (½ šalice) rižinog slada ili agavinog sirupa
sok i korica 2 organska limuna
malo vode, samo ako je nužno
ribana mrkva ili listići kokosa, za ukrašavanje
 

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložite masnim papirom. U dvije zdjele pomiješajte zasebno suhe, a zasebno tekuće sastojke. Mrkvu, grožđice, orahe i kokos ostavite sa strane. Tekuće sastojke prelijte u suhe pa špatulom povežite u homogenu smjesu. Dodajte mrkvu, grožđice, orahe i kokos pa dobro pomiješajte u gusto tijesto. Poravnajte u kalupu i pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ubodena u biskvit ne izađe suha.

Ostavite da se hladi.

Za kremu u blender visoke brzine dodajte namočene oraščiće (koje ste prethodno ocijedili) i sve ostale sastojke, osim vode. Strpljivo miksajte gurajući smjesu štapom blendera dok ne dobijete laganu viskoznu kremu, bez mrvica i grudica, koja teksturom podsjeća na šlag. Po potrebi dodajte nekoliko žlica vode. Premažite preko ohlađenog kolača i pospite naribanom mrkvom ili listićima kokosa.

Zimski mini mafini s čajem

Tekući sastojci:
160 ml (⅔ šalice) kipuće vode
2 vrećice čaja od šipka ili čaja po želji
sok i korica 1 organske naranče
60 ml (¼ šalice) suncokretovog ulja za pečenje ili djevičanskog kokosovog ulja, rastopljenog
60 ml (¼ šalice) sirupa od datulja 60 g (½ šalice) sitno sjeckanih datulja
30 g (⅓ šalice) goji bobica
40 g (⅓ šalice) sušenih brusnica
 

Suhi sastojci:
130 g (1 šalicu) brašna T-850
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
¼ žličice soli ½ žličice cejlonskog cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića u prahu
¼ žličice đumbira u prahu
70 g (½ šalice) orašastih plodova, tostiranih u pećnici ili na suhoj tavi i usitnjenih
 

Postupak:
Vrećice čaja i suho voće stavite u zdjelu pa prelijte vrućom vodom, poklopite i pustite da odstoje 10-ak minuta. Dodajte sok i koricu naranče te ulje pa dobro promiješajte. U mješavinu s čajem prosijte brašno s praškom za pecivo, sodom, solju i začinima pa promiješajte da se sve poveže. Na kraju lagano umiješajte orašaste plodove. Kalupe za mini mafine nauljite, smjesu ravnomjerno podijelite i pecite na 180 °C 15 – 19 minuta, ili dok ne porumene na rubovima.

Srca s limunom i makom (za 24 – 26 keksa)

Sastojci:

260 g (2 šalice) brašna T-850
150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
4 – 5 žličica maka u zrnu
¼ žličice praška za pecivo
nekoliko prstohvata soli
prstohvat bourbon vanilije u prahu
korica 1 organskog limuna
140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
1 – 2 žlice sojinog mlijeka
 

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i koricu limuna pa dodajte komadiće margarina i vilicom razmrvite. Dodajte žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvite pa rukom povežite tijesto. Ako se raspada kada ga stisnete u dlanu, dodajte još žlicu mlijeka pa kratko izmijesite da dobijete homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati. Prebacite na radnu površinu te kratko mijesite. Spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata ili preko noći.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikujte kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji vam se sviđa). Višak opet povežite u tijesto i razvaljajte te tako nastavite dok ne potrošite cijelo tijesto.

Kekse špatulom pažljivo prebacite na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta ili produžite još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.

 

Naslovnica Gastro