StoryEditorOCM
Promo arhiviskustvo i druženje

Žiri odlučio, najbolja kava u Splitu pije se u ovim kafićima

Piše M. B.
5. studenog 2019. - 11:05

Tišti nas mnogo stvari. Nervozni smo, nismo se naspavali, možda nas malo i depresija hvata. Kava sve to riješi jednom divnom malom šalicom.
Jerry Seinfeld

Priznajte, kada bi bez nečega morali započeti dan, to sigurno ne bi bila – kava. Jednostavno smo takvi. Dovoljno je samo da zamiriše, i već smo aktivniji. Činjenica je da je taj napitak toliko postao dijelom naše svakodnevice da je postalo teško zamisliti život bez njega. Naposljetku, poziv „ajmo na kavu“, obuhvaća toliko toga, da vrlo često i ne morate ispijati nekakav espresso ili veliku s hladnim mlijekom, već samo družiti se.

Popluarni komičar Jerry Seinfeld je bio u pravu. Kava uistinu blagotvorno djeluje na nas. Razbuđuje nas, i, htjeli to ili ne, počeli smo sve više guštati u njoj. Ona je ritual na kojem počiva dan milijuna ljudi. No, osim toga, kava je u modernom svijetu prepunom mobitela, društvenih mreža, naslikavanja, statusa i likeova postala nešto poput društvenog ljepila. Razdvaja nas od umora i spaja nas, prvo sa samima sobom, pa potom s našim društvom. Usmjerava nas na interakciju i socijalizaciju, i na tome joj hvala. Kafići tako odolijevaju vremenu otuđenja postajući meke druženja i zabave.

Pa, koliko nas je guštalo tamo uz more, bilo da su to Riva, Zenta, Zvončac, Zapadna obala, Firule ili Bačvice... Naročito u ovim zimskim vremenima koja nam dolaze. Jednostavno, bez kave je gotovo nemoguće zamisliti pravo splitsko druženje. Jer, i sami TBF-ovci su opjevali "daj stvar pravu, jednu crnu kavu da malo razbistrim glavu...".

A, gdje se, zapravo, gušta u najboljoj kavi? Odgovor na to dao je Franck koji je, kao najveći domaći proizvođač kave, postao sinonim tog napitka na ovim prostorima…

Naime, s ciljem promicanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, predstavljeno je i po prvi puta dodijeljeno priznanje Franck Barista Club. Riječ je o sustavu ocjenjivanja i nagrađivanja najboljih partnerskih ugostiteljskih objekata za kvalitetu napitaka koje pripremaju i poslužuju svojim gostima.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ukupno 31 nominirani lokal ocjenjivan je metodom tajnih gostiju vodeći se kriterijima poput kvalitete i prezentacije espressa te ostalih napitaka od kave i čaja, održavanja opreme, posluživanja gostiju itd. Priznanje koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu dodijeljeno je najboljima – njih ukupno 17 iz 10 hrvatskih gradova.

Žiri nije imao lagan posao budući da veliki broj kafića priprema uistinu sjajnu kavu, i rezultati su bili vrlo tijesni. No, trebalo je ipak izabrati najbolje.

Nagrađeni kafići u Splitu su La Favela i Clo. Oni su, prema strogom Franckovom žiriju, najbolje pripremali i posluživali kavu u gradu podno Marjana, u gradu u kojem poziv „ajmo na kavu“ sam po sebi priča priču i najavljuje istinsku radost druženja. Vrhunska kava, vrhunski baristi, i to sve potvrđeno priznanjem Franck Barista Cluba. Stoga, za pravo iskustvo ispijanja kave - pravac Clo i La Favela.

Kafić Clo zapravo je kombinacija loungea i noćnog kluba, a adrea gdje se može guštati u pravoj franckovoj kavi je Domovinskog rata 104b. Brzi u uslužni konobari uz medrnistički interijer pretvorit će svako ispijanje kave u impresivno iskustvo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvala sto ste nam uljepsali rodendan u subotu!? Vidimo se na kavi! ? #clonights #clobar #franck125

A post shared by Clo bar, Split (@clobar.split) on

Slična priča kave, nagrađena od strane Francka je i u kafiću La Favela, na adresi Mejaši 33, koji isto kombinira dnevni i noćni đir. No, neovisno kojem điru prpadate, dobra kava će vam zasigurno dobro doći, a zahvaljujući Francku, sada se i zna gdje je potvrđena kvaliteta ispijanja tog napitka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@franck_hrvatska ?☕️

A post shared by la favela caffe (@lafavelacaffe) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:12