StoryEditor
Promo arhivNEOTKRIVENI OBLIK INVESTIRANJA

Ulaganje u nekretnine je odlično, ali ima još nešto bolje! 

Piše Promo
17. listopada 2019. - 15:46

Kupnja nekretnina u našim je krajevima jedan je od najpopularnijih oblika dugoročnog ulaganja. I to ne bez razloga. Zlatno pravilo investiranja kaže da se novac treba ulagati u ono što može donijeti najbolji povrat na uloženo. Ako to nije moguće, tada se novac ulaže u ono što donosi sigurnost da nećemo izgubiti već postojeću vrijednost.

Pravna nesigurnost, nažalost, onemogućuje da se kod nas razviju diljem svijeta najrasprostranjeniji oblici ulaganja. Zbog toga se u regiji ulagači često odlučuju za ulaganje u nekretnine.

Možda znate prijatelje ili članove obitelji koji posjeduje nekretninu a ne žive u njoj, niti je iznajmljuju. Takva nekretnina u pravilu služi kao način čuvanja vrijednosti imovine.

Većina građana ne zna što bi s novcem

Osim u nekretnine, novac se sve češće povjerava bankama. Gotovinska je štednja u zadnjem je desetljeću rasla po dvoznamenkastim stopama. Većina naših građana zapravo ne zna što učiniti sa svojim novcem. Konzervativniji ulagači smatraju kako je gotovina u banci najsigurniji oblik čuvanja imovine.

To, međutim, nije uvijek slučaj. Sjeća li se još tko zamrznute devizne štednje, do koje godinama nismo mogli doći?

Premda ni na tržištu nekretnina ne postoji osobito velika pravna sigurnost, ona je ipak barem za nijansu veća nego u poduzetništvu. Jednom kad je stan ili kuća upisana u zemljišne knjige, izgledi da će vam je netko oteti nisu pregolemi. Istina, postoje područja s nesređenim knjigama i dugim vremenom čekanja na upis. No, kada usporedimo rizik upisa nekretnine u knjige s poduzetničkim rizikom, rizik na nekretninama znatno je manji.

U zadnjem desetljeću, od gospodarske krize 2008. godine naovamo, cijena nekretnina u Hrvatskoj i drugim zemljama regije polako ali sigurno raste. Taj rast, međutim, nejednoliko je raspoređen. Primjerice, u Slavoniji on nije bio ni približno tako brz zbog masovnog ekonomskog egzodusa stanovništva. Istovremeno, u većim gradovima na sjeveru i zapadu, te osobito u turističkim područjima uz more, taj je rast bio prilično snažan.

Porez na nekretnine čini ulagače nervoznima
 
Ipak, ulaganje u nekretnine ima svoje slabe strane. Ako je ne koristimo, nekretnina nam može stvarati znatne troškove. Trošak održavanja osobito je velik.

Uz to, u zadnjih se nekoliko godina sve više govori o porezu na nekretnine koji bi mogao značajno utjecati na rast nekretninskog tržišta. Ako taj porez doista bude uveden, realno je očekivati da će cijene nekretninama početi stagnirati Postoje tumačenja kako Europska unija od svojih članica zahtijeva uvođenje poreza na nekretnine. Ako je to točno, dugoročnost ulaganja u nekretnine dovedena je u pitanje. Prije ili kasnije porez će biti uveden, a to će potom vjerojatno dovesti do pada cijena.

Treba se sjetiti kako je tržište nekretnina prije nekog vremena reagiralo na čvrstu odluku hrvatske vlade da uvede porez na nekretnine. Tek nakon što je zbog pritiska javnosti njegovo uvođenje odgođeno, tržište se smirilo. Uvođenje tog poreza čini ulagače nervoznima. I pri tome, ne treba zaboraviti kako je vlada taj porez samo odgodila. Ni jedan političar na vlasti još nije ustvrdio da se od njegova uvođenja u potpunosti
odustalo.

Brzo do gotovog novca

I konačno, postoji jedna slabost vezana uz ovu vrstu ulaganja koja se nikako ne može izbjeći. Nekretnine su, naime, prilično slabo likvidne. U dobrim vremenima, čak i kada je potražnja veća od ponude, trebat će vam tjedni da je prodate. A kada tržište usporava i slabi, moguće je da za svoju nekretninu nećete moći dobiti povrat mjesecima, a možda ni godinama. Istovremeno, ponekad nam novac od našeg ulaganja treba vrlo brzo. U takvim slučajevima možda ćemo morati svoju nekretninu prodavati u bescjenje.

Sve su to činjenice koje naši građani nekad jesu svjesni, ali nerijetko nisu. Baš kao što i nisu svjesni kako trenutno na hrvatskom tržištu postoji oblik ulaganja koje je jako sličan kupnji nekretnine, ali bez nedostataka koje nekretnine imaju. Na taj oblik ulaganja Europska unija izričito traži od svojih država članica da se ne naplaćuju porez. Dakle, to je ulaganje u Hrvatskoj potpuno oslobođeno bilo kakvih davanja, a tako će i ostati sve dok Hrvatska bude u EU.  

Taj oblik ulaganja ima višestoljetnu tradiciju, kakvu ima i ulaganje u nekretnine. Za razliku od ulaganja u nekretnine, taj oblik ulaganja izrazito je likvidan. Svoju investiciju možete unovčiti doslovno u roku od dvadeset i četiri sata.

Ulaganje bez političkog rizika

Za taj oblik ulaganja ne postoje nekontrolirani politički rizici. Nekretnina u ratu može biti uništena. No, oblik ulaganja o kojem govorimo preživio je i nadživio sve ratove. Štoviše, u doba krize i neizvjesnosti, vrijednost tog ulaganja najčešće strelovito raste. To je osobito važno o ovo doba kada se sve više govori o mogućoj recesiji u Europi, ali i diljem svijeta.

To ulaganje ne uzrokuje nikakve dodatne troškove. Nekretnine vremenom propadaju i uništavaju se. Njih je potrebno čuvati i skrbiti o njima, što može koštati pravo malo bogatstvo. Nasuprot tome, ulaganje o kojem govorimo, trajno je i praktički neuništivo.

I što je najvažnije, za razliku od nekretnina, to je ulaganje kompaktno. Možete ga staviti u džep i ponijeti sa sobom. Ono je prepoznatljivo i dobro poznato diljem svijeta. Kamo god krenuli, s njime ćete se osjećati sigurno, bezbrižno i cijenjeno.

O kakvom je ulaganju riječ? Radi se o ulaganju u investicijsko zlato.

Zlato – neotkriven oblik ulaganja

Zlatne poluge i zlatnici u Hrvatskoj su i drugim zemljama regije još neotkriven oblik ulaganja. U zemljama razvijenog Zapada u zlato ulažu milijuni ljudi. Stručnjaci procjenjuju kako Njemačka po glavi stanovnika posjeduje privatno pohranjenih zlatnih poluga i kovanica u vrijednosti od preko 1000 eura. U Sloveniji je taj iznos oko 150 do 200 eura.

Građanima Hrvatske još će neko vrijeme trebati da dosegnu te ulagačke razine. Procjena je da Hrvatska po glavi stanovnika još nije dosegnula 40 eura privatnih zlatnih zaliha.

A to je šteta, budući da ulaganje u zlato ima brojne pozitivne karakteristike, vrlo slične onima koje ima ulaganje u nekretnine. Cijena zlata na svjetskom tržištu ima trend rasta još od 1999. godine. Jedan gram zlata tada se prodavao za 7 eura. Danas se taj isti gram prodaje po cijeni 45 eura. Stručnjaci procjenjuju kako taj trend nije ni približno okončan. Dakle, sasvim je moguće da u godinama koje su pred nama cijena zlata bude udvostručena ili čak utrostručena.

A ako uzmemo u obzir da ulaganje u investicijsko zlato ima sve već  spomenute karakteristike koje ima i ulaganje u nekretnine, nije teško predvidjeti da će popularnost ulaganja u žutu plemenitu kovinu nastaviti rasti.

Naravno, kao i svako ulaganje, i zlato ima svoje rizike i nedostatke. Cijena zlata ponešto je volatilnija od cijene nekretnina. To znači da je cjenovne fluktuacije veće, odnosno, cijena zlata u istom vremenskom razdoblju može porasti ili pasti brže nego što je to uobičajeno za cijene nekretnina. Razlog za to relativno je jednostavan: tržište nekretnina veće je od tržišta zlata, pa brzi pomaci kapitala prilikom kupnje i prodaje nekretnina imaju puno manji učinak na cijenu.

Ugledan broker jamči vam izvornost zlata

Zlato također ponekad može zahtijevati određene troškove skladištenja i čuvanja, baš kao što nekretnine zahtijevaju troškove održavanja. No, zlato ipak ima prednost budući da je kompaktno i može se lako skladištiti u skrovitim privatnim sefovima. U tom slučaju, osim troška ugradnje sefa, dodatni trošak skladištenja ne postoji.

Odabir pravog agenta jedna je od najvažnijih odluka prilikom kupnje nekretnine. Agent mora biti ugledan, pouzdan, i diskretan. Isto vrijedi i za agenta koji će vam pomoći prilikom kupnje i isporuke investicijskih zlatnih poluga i zlatnih kovanica. Povjerenje i ugled brokera s plemenitim kovinama važni su i zato jer vam samo broker može jamčiti da je kupljeno i isporučeno zlato doista izvorno i besprijekorno. A nakon što ga naručite i platite, da će vam doista biti i isporučeno.

Kako odabrati dobrog agenta za nekretnine? Najbolji agenti su u pravilu oni koji imaju dugu povijest velikih transakcija i pozitivna iskustva velikog broja klijenata. Naravno, to pravilo može se bez zadrške primijeniti i na brokere investicijskim zlatom.

Savršen ulagački portfelj: nekretnine, gotovina i zlato

Tvrtka Tetragram projekt sa svojim brandom Plemenit, najstarija je i najuglednija kompanija u Hrvatskoj koja se bavi trgovanjem investicijskim zlatnim polugama i zlatnicima. Svoj je ugled i poziciju na tržištu počela graditi odmah nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno, nakon što su domaća pravila za tržište plemenitim kovinama usklađena s europskim zahtjevima.

U tom je razdoblju tvrtka Tetragram isporučila zlata u vrijednosti gotovo pola milijarde kuna. Više od tisuću zadovoljnih klijenata izrazilo je svoje povjerenje u Tetragramov brand Plemenit, koji jamči pouzdanu i diskretnu uslugu. To su brojke koje Plemenit.hr stavljaju na sam vrh u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Plemenit.hr nudi isključivo investicijske poluge i kovanice vodećih europskih i svjetskih kovnica plemenitih kovina iz Njemačke, Švicarske i Austrije. Za većinu klijenata tvrtka nudi trenutnu isporuku, bez čekanja i bilo kakvih rizika.

Ulaganje u nekretnine i gotovinsku štednju ne treba zanemarivati. Radi se o dobro poznatim i pouzdanim oblicima čuvanja osobne imovine. No, plemenite kovine također bi trebale postati dio imovine svakog mudrog ulagača. Može se bez zadrške reći: ulaganje u nekretnine, u gotovinu i u zlato predstavlja savršen investicijski portfelj.

Ako želite doznati više o usporedbama ulaganja u zlato s ulaganjem u nekretnine i u gotovinu, posjetite www.plemenit.hr. Vrhunski stručnjaci iz područja ulaganja u investicijske plemenite kovine pomoći će vam donijeti najbolju odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 01:58