StoryEditorOCM
Promo arhivIDEALNA DESTINACIJA

Raj za hedoniste - mistični kraj ispunjen savršenstvom okusa

Piše Promo
15. studenog 2019. - 10:08

Otkrijte pravi hedonizam na istoku Hrvatske – najbolja hrvatska gastronomija, vrhunska vina i nepregledni vinogradi, dvorci i utvrde u zelenim krajolicima kao iz bajke.

Jeste li znali da i Europa ima svoju Amazonu, i da se nalazi u Hrvatskoj? Posjetite jednu od posljednjih europskih močvara - Park prirode Kopački rit, najveću unutarnju deltu Dunava s jedinstvenim eko sustavom koji je dom brojnim divljim vrstama. Promatrajte jednu od 289 vrsta ptica od kojih posebno ističemo orla štekavca – zaštitni znak Kopačkog rita. Kada je riječ o životinjama, Slavoncima su ipak najdraži konji kao važan dio tradicije i identiteta. U Slavoniji se nalazi i jedna od najstarijih ergela u Europi stara više od 500 godina. U Osijeku, najvećem slavonskom gradu nalazi se Tvrđa, najveća hrvatska barokna utvrda, najduži secesijski niz jugoistočne Europe, ali i najviše zelenih površina u Hrvatskoj.

Slavonija obiluje vinskim podrumima, seljačkim poljoprivrednim gospodarstvima i autentičnim restoranima. Ne propustite suhomesnate proizvode od crne slavonske svinje, jela na bazi mljevene paprike ili dunavske riječne specijalitete. Slavonija priča i jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj.

Svojim položajem kao da omeđuju i štite Osječko-baranjsku županiju, pa se tako zapadom prostire feričanačko, jugom đakovačko, sjeverom baranjsko sve do istočnih granica koje čuva erdutsko vinogorje. Vežu ih brojne vinske ceste prožete podrumima koji kriju najbolje vinske kapljice regije. U spomenutim vinogorjima dominantne su bijele sorte grožđa, u prvom redu graševina koja čini većinu proizvodnje. Osim nje, od bijelog sortimenta najviše se uzgajaju i chardonnay, traminac, bijeli i sivi pinot, sauvignon blanc i zeleni silvanac. Najzastupljenija crna sorta je frankovka, a od ostalih se još uzgajaju cabernet sauvignon i franc, merlot, crni pinot, zweigelt te syrah.

BARANJSKO VINOGORJE
U Baranji, majci vina, možete uživati u prekrasnom vidikovcu na Banskom brdu s kojeg se nižu beskrajni redovi vinograda. Specifične baranjske surduke - strme, duboko usječene ceste nastale vododerinama, na bočnim stranama krase gatori – jedinstveni vinski podrumi ukopani u brdo. Najveći baranjski gator ujedno je i najveći vinski podrum u Hrvatskoj.

ĐAKOVAČKO VINOGORJE
U prostoru ispod nadbiskupskog dvora, neposredno uz đakovačku katedralu smješten je  podrum Đakovačko – osječke nadbiskupije u kojemu možete kušati poznata misna vina vrhunske kvalitete. Nadbiskupija nastavlja tristogodišnju tradiciju proizvodnje vina, od grožđa stasalog na suncem obasjanim južnim padinama Dilja.

ERDUTSKO VINOGORJE 
U vinogorju Erdut nalazi se najveći vinograd u Hrvatskoj, površine 513 hektara, no i na svijetu najveća vinska, hrastova bačva koja je u uporabi, zapremine čak 75 tisuća litara, u kojoj se čuva erdutska graševina.

FERIČANAČKO VINOGORJE
U Feričancima na padinama Krndije, mikroklima je idealna za frankovku, sortu velikog potencijala, no vrlo izazovna i zanimljiva enolozima. Stoga ova sorta u feričanačkom vinogorju daje iznimne rezultate, a u podrumima vina vrhunske kvalitete.Ukoliko želite istinski uživati i doživjeti hedonizam u pravom smislu riječi, posjetite Slavoniju i Baranju, raj autohtone eno-gastronomske ponude, aktivnog odmora u prirodi i bogate kulturne baštine.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:25