StoryEditorOCM
Promo arhivKUD JEDINSTVO

Predstavljanje monografije JEDINSTVENIH 100 i otvaranje izložbe JEDINSTVENIH 100

Piše Promo
20. studenog 2019. - 01:01

Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo vas povodom proslave svoje 100. obljetnice s ponosom poziva na predstavljanje monografije i otvaranje izložbe pod zajedničkim nazivom JEDINSTVENIH 100 koje će se održati u četvrtak, 21.11. u 18:00 u prostorijama Muzeja grada Splita u Papalićevoj ulici 1.

Jedno od najstarijih, najuspješnijih i najtrofejnijih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava svoj 100. rođendan obilježava nizom događanja kroz cijelu 2019., pa nam tako u posljednjem dijelu godine na red dolaze i ona najuzbudljivija. Nakon veličanstvenog prvog svečanog glazbeno-vokalnog koncerta održanog krajem listopada u HNK pred nama su i lijepa događanja u Muzeju grada Splita.

Na njima ćemo kroz pisanu riječ, dokumente i fotografije pokušati predstaviti povijest Jedinstva pretočenu za ovu prigodu kroz pomno pripremljenu izložbu, ali i po prvi puta u 100 godina zapisanu i u - knjizi. Rezultat je to više od dvije godine rada te nekoliko tisuća prikupljenih dokumenata i fotografija pronađenih u gradskim i državnim arhivima, privatnim zbirkama i zakladama, sveučilišnim knjižnicama i digitaliziranim periodikama. No samoj pripremi izložbe i knjige o Jedinstvu se pristupilo na malo drukčiji način. Jer pored same kronike društva i pokušaja što vjernije rekonstukcije povijesnih činjenica, izložba, a pogotovo knjiga, u sebi sadrže i nešto ležerniji pristup u opisivanju svog tog ogromnog oceana sjećanja na drage ljude, bezbrojna putovanja i radosti splitske mladosti kroz proteklih stotinu godina.   

Na samom predstavljanju monografije uzvanicima će se obratiti njen urednik Vedran Matošić, pisac pogovora dr.sc. Tonći Šitin kao i autor knjige Emin Sarajlić. Moderator predstavljanja monografije će biti uvažena novinarka, kroničarka društva i dugogodišnja predsjednica Jedinstva Ružica Mikačić.
Nakon predstavljanja monografije otvorit će se i izložba JEDINSTVENIH 100. Autorice postava izložbe su dugogodišnje članice Jedinstva Ksenija Modic i Sanela Sučić.

A nakon što predstavimo monografiju i svi zajedno razgledamo izložbu, posvećujemo se završnim pripremama našeg velikog svečanog glazbeno-plesnog koncerta ''Jedinstvenih 100'' koji će se održati u Spaladium areni 14.12.2019. s početkom u 19:30.

Krenimo zajedno u naše novo stoljeće, jednom se slavi prvih sto!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:24