StoryEditor
Promo arhivPROGRAM "ZDRAVKIĆI I BOLKIĆI"

Ovoj djeci ne možete ništa 'podvaliti' - oni točno znaju što je zdravo, a što nije

Piše Nina Glučina RamadžaSnimio: Paun PAUNOVIĆ
26. studenog 2018. - 11:35

Već petnaest godina nekoliko splitskih škola u suradnji s udrugom Zdravi grad provodi vrijedan i originalan dodatak redovnoj nastavi, program Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Namijenjen je djeci i njihovim roditeljima od drugog polugodišta prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Inicijator i voditelj programa je Željko Petrović, poznati edukator u području zdravih stilova življenja te direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" iz Splita, koji svoj neizmjerni entuzijazam i iskustvo važnosti cjelovitog pristupa zdravlju godinama prenosi školarcima. Tako su u središtu njihova rada tri segmenta zdravlja: prehrana, kretanje i disanje.

- Godine 2003., od poziva učiteljice za jedno predavanje o zdravoj hrani njezinim učenicima osnovne škole 'Spinut', razvila se odlična suradnja koja me nadahnula da razvijem ovaj program Put zdravlja - pojašnjava Petrović.

Program se održava tijekom cijele školske godine i sastoji se od uvodnog dijela, tri ciklusa i završnog dijela, koji čine zasebne cjeline, u okviru kojih se odvija teorijska nastava, vježbanje, posjet ekološkom imanju te posjet prodavaonici ekoloških proizvoda. Ondje im je zadatak naučiti prepoznati ekološku hranu, sredstva za čišćenje kućanstva, sredstva za osobnu higijenu te korisnu literaturu. Upravo stoga su posjetili najveću takvu prodavaonicu, "bio&bio", gdje ih je dočekala savjetnica i pojasnila im posebitosti ekoproizvoda.

 

Ovo su sokovi, mlijeko i mliječni proizvodi od kravica, kozica i ovčica koje su pasle zdravu travu na suncu i na zraku, što je vrlo bitno da bismo mi mogli piti zdravo mlijeko. Tim je riječima djelatnica trgovine "bio&bio" u "City Centeru one" učenicima trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole "Mejaši", koji su s učiteljicama došli u obilazak, pokušala približiti i pojasniti koji su proizvodi u njihovoj trgovini važni za zdravlje i kvalitetan rast.


S njima u obilasku bio je i Željko Petrović, voditelj programa  Put zdravlja  u sklopu kojeg je organiziran obilazak trgovine "bio&bio".
– Program je jedinstven. Sve je počelo još devedesetih godina, kada sam na svojoj koži osjetio zdravstvene probleme. Sve sam uspješno riješio s promjenom prehrambenih navika i onda sam upisao novi studij o tome kako živjeti zdravo, osmislio ovaj projekt i svoje znanje od tada dijelim s djecom i odraslima – prisjeća se Petrović, koji je projekt osmislio tako da bude jasan i zanimljiv za djecu od prvog do četvrtog razreda.

 


Glavnu ulogu imaju Zdravkići i Bolkići koji imaju svoje prijatelje – Hanu (hrana), Dah (disanje), Hod (kretanje) i San, koji predstavlja spavanje. Svaki dan djeca biraju koju će hranu jesti i time odlučuju hoće li biti više Bolkići ili Zdravkići.
– U programu, koji se sastoji od "putovanja", osim djece, sudjeluju i njihovi roditelji koji su dobrodošli na našim radionicama pripreme hrane, koje također organiziramo. Mijenjajući navike djece, mijenjaju se i navike roditelja. Djeca pripremaju hranu koju prezentiraju u školi pred svojim razredom, a nakon četiri godine predavanja, radionica izrade hrane i ovakvih obilazaka djeca dobivaju izgrađene i jasne stavove. Njima se sada više ne može ništa podvaliti, jasno prepoznaju što je reklama, što profitno, a što za opće dobro – ponosno će Petrović.

 


Ivano, učenik trećeg razreda Osnovne škole "Mejaši", kazao nam je što je naučio na ovom malom izletu, te otkrio što je to što on najviše voli jesti iz trgovine "bio&bio".
– Tu se nalazi zdrava hrana, koju ja i inače jedem, a jedu je i moji mama i tata. Teta prodavačica nam je pokazala šampone, šminke, jogurte, žitarice, grickalice i mlijeko, sokove i sladoled koji su zdravi. Najdraže mi je jesti zdrave nachose. Već smo nekoliko puta sa školom dolazili u ovu trgovinu, i znam koje vrste hrane imamo – kaže nam Ivano, te uglas, s desetak svojih kolega iz razreda, dodaje:
– GMO hrana, hrana s dodacima i biohrana.
Glasno kažu da već znaju da je bio organic hrana najbolja. Prvi obilazak imali su dok su bili prvašići, tako da većinu toga imaju u malom prstu.
– Dida i baka su me ovo sve naučili, oni vole jesti biohranu. Najviše od svega volim piti sojino mlijeko, a odmah iza njega rižino mlijeko, a često jedem i crni jogurt s borovnicama – ubacuje se trećaš Karlo, koji je prigodom obilaska trgovine i upoznavanja s proizvodima pokazao zavidno znanje.

 


Katja Lucić, učiteljica Osnovne škole "Mejaši", došla je sa svojim učenicima i ove godine u trgovine "bio&bio" kako bi se još bolje upoznali s proizvodima koji su nužni za zdravu prehranu te kako bi bili ukorak s novitetima.
– Kroz projekt "Put zdravlja" radimo na osvješćivanju učenika o pravilnom izboru hrane. Želimo ih naučiti da biraju organsku hranu kad god to mogu, učimo djecu kako je pripremiti i jesti s ciljem da ta usvojena znanja prenesu starijima kod kuće – pojašnjava učiteljica Katja Lučić koji je krajnji cilj ovog projekta.
– Nije samo hrana u pitanju, nego način hodanja, disanja i spavanja i kad se sve to zaokruži u jednu cjelinu, onda ćemo biti Zdravkići, a ne Bolkići – dodaje učiteljica Katja.


S obilaskom trgovine, iznenađenja nisu završila za najmlađe, jer su potom imali i malu zakusku sa zdravim sokovima i grickalicama, za koje su nam svi priznali da su im najdraže, a na samom kraju izleta djelatnice trgovine "bio&bio" podijelile su im i darove.

 

 

Program je odlična pomoć i poticaj svima vama da se lakše snalazite na svom osobnom putu zdravlja kroz jednu divnu igru zvanu život. Nadamo se da će vaš izbor na tom putu biti vaš veliki doprinos vašem zdravlju, zdravlju vaše obitelji, zajednice i cijelog čovječanstva - poručio je Petrović.

 

Izdvojeno

07. srpanj 2020 22:08