StoryEditorOCM
PremiumOPERACIJA ‘DIM‘

Veliki izazov NATO-u: Kina, Rusija i Južna Afrika na zajedničkim vojnim vježbama! Idemo li prema svjetskom sukobu?

Piše Damir Pilić
3. veljače 2023. - 11:35
Ruska flota predvođena fregatom ‘Admiral Gorškov‘ sudjelovat će na zajedničkim vježbama s Kinom i Južnom AfrikomAfp

Čini se da aktualnu homogenizaciju zemalja NATO pakta, potaknutu ruskom agresijom na Ukrajinu, prati homogenizacija zemalja BRICS-a: za dva tjedna južnoafrička mornarica ugostit će ruske i kineske ratne brodove, u sklopu zajedničkih pomorskih vježbi triju zemalja.

Operacija Mosi (što znači "dim") održat će se od 17. do 27. veljače uz istočnu obalu Južne Afrike, u blizini lučkih gradova Durbana i Richards Baya. Među ostalim, na vježbama će sudjelovati i ruski ratni brod "Admiral Gorškov", fregata naoružana hipersoničnim krstarećim raketama Cirkon, oružjem nove generacije koje leti brzinom devet puta većom od brzine zvuka, s dometom većim od 1000 kilometara.

Ovo je drugi put da tri navedene zemlje izvode zajedničke vojne manevre, nakon vježbi održanih 2019. godine. Ali ove vježbe dolaze u specifičnom trenutku, uoči prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a Južnoafričke nacionalne obrambene snage objavile su sredinom prošlog mjeseca da vježbe imaju za cilj "ojačati već rastuće odnose između Južne Afrike, Rusije i Kine".

Stručnjaci tvrde da bi odluka vlade u Pretoriji o vojnoj suradnji s Moskvom i Pekingom mogla dodatno zategnuti odnose između Južne Afrike i nekih od njezinih najvećih trgovinskih partnera sa Zapada, s kojima su odnosi ionako već napeti nakon što je Južna Afrika odbila podržati UN-ovu rezoluciju o osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu (suzdržala se od glasanja), te nakon što je dopustila sankcioniranim ruskim brodovima da pristaju u njezinim lukama.

image

Srdačan susret Sergeja Lavrova i kolegice iz Južne Afrike Naledi Pandor

Afp

Među vodećim trgovinskim partnerima Južne Afrike su SAD, Njemačka, Japan i Britanija, dok Rusija nije ni među prvih 15 zemalja. Međutim, prva dva mjesta drže Kina i Indija, s kojima Južna Afrika dijeli članstvo u BRICS-u (uz Rusiju i Brazil), organizaciji koja se zauzima za multipolarni svijet nasuprot američkoj hegemoniji.

Očekivano, u Washingtonu su odmah reagirali na ove vojne planove Južne Afrike, koji narušavaju zapadnu iluziju o tome da je Rusija izolirana u svijetu.

– Sjedinjene Države su zabrinute zbog bilo koje zemlje koja vježba s Rusijom dok Rusija vodi brutalan rat protiv Ukrajine – poručila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

No u Pretoriji se nisu puno nervirali oko američkih kritika. Koji dan kasnije u posjet Južnoj Africi stigao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, a njegova južnoafrička kolegica Naledi Pandor srdačno ga je dočekala (što se vidi po fotografijama s njihova susreta) i odbacila prigovore iz Washingtona, rekavši kako je "organiziranje takvih vježbi s prijateljima prirodna stvar".

– Sve zemlje provode vojne vježbe s prijateljima širom svijeta. To je prirodan tijek odnosa – rekla je Pandor novinarima u Pretoriji. Južnoafrička šefica diplomacije pritom je istaknula da njezina zemlja, koja je na početku rata pozvala Rusiju da se jednostrano povuče iz Ukrajine, više ne misli tako.

– Da danas to ponovim Lavrovu, ispala bih naivna i djetinjasta, s obzirom na golem transfer oružja (u Ukrajinu) i na sve što se događa – poručila je Pandor, na zgražanje zapadnih vlada. Međutim, koliko god stav Južne Afrike prema Rusiji i ukrajinskom ratu bio nepopularan na Zapadu, činjenica je da vlasti u Pretoriji od početka rata ukazuju da odgovornost nije samo na ruskoj strani, te odbijaju prihvatiti jednostrani zapadni narativ o isključivoj ruskoj krivnji. Štoviše, najviši južnoafrički dužnosnici još su prošle zime većinsku odgovornost za rat izrijekom pripisali Zapadu.

Konkretno, o tome je još 18. ožujka prošle godine, nekoliko tjedana nakon početka ukrajinskog rata, u nacionalnom parlamentu progovorio južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je tada poručio da osuđuje svaku agresiju, ali istodobno je glavnim krivcem za eskalaciju sukoba proglasio NATO pakt i njegovo neprestano širenje prema ruskim granicama.

– Rat se mogao izbjeći da je NATO tijekom godina poslušao upozorenja svojih čelnika i dužnosnika da bi njegovo širenje na istok moglo dovesti do veće, a ne manje nestabilnosti u regiji – rekao je Ramaphosa u parlamentu, kako je prenijela Al-Jazeera.

image

Čelnici zemalja BRICS-a: Xi Jinping (Kina), Vladimir Putin (Rusija), Jair Bolsonaro (Brazil), Narendra Modi (Indija) i Cyril Ramaphosa (Južna Afrika) na okupu na ‘margini‘ skupa G20 u Osaki

Afp

Tadašnje riječi predsjednika Južne Afrike bile su prilično jasne i nedvosmislene.

– Nisu slušali kad im se govorilo da će širenje prema istoku dovesti do ovoga. Neki sad traže da zauzmemo neprijateljski stav prema Rusiji, ali nećemo to učiniti, mi smo za mir i dijalog – poručio je Ramaphosa.

Kako vidimo, zapadni pritisci nisu slomili južnoafrički vrh, što nije ni čudno: (crni) stanovnici Južne Afrike, posljednje zemlje u kojoj je carevao aparthejd, imaju povijesno negativno iskustvo sa Zapadom, čiji su robovi bili stoljećima.

Nasuprot tome, današnje bliske veze Južne Afrike s Rusijom uvelike potječu od povijesne podrške oslobodilačkoj borbi te afričke zemlje koja je desetljećima stizala iz komunističke Moskve. Tu leži i dobar dio razloga zbog kojih je Južna Afrika 2011. postala članica BRICS-a, antizapadne organizacije u kojoj upravo Rusija ima ponajveći utjecaj.

Ove zajedničke vojne vježbe Južne Afrike, Rusije i Kine nisu samo rutinska vijest. S jedne strane, Rusija time želi pokazati da nije izolirana izvan Zapada.

No još je važnije da se ove vježbe mogu tumačiti kao vojna poruka BRICS-a upućena NATO-u. Jer u vježbama sudjeluju tri od pet članica BRICS-a, koje očito žele pokazati da njihov savez, iako formalno nije vojni, može imati i vojnu komponentu "u slučaju potrebe". Čitaj: u slučaju općeg rata između Rusije i NATO-a.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 17:52