StoryEditorOCM
Premiumveliki udarac?!

U općini poznatoj po aferama i čudnovatim zgodama - sad je ozbiljnije. Nije dobro. Javio nam se ‘šerif pod sumnjom‘

Piše Vinko Vuković
19. siječnja 2023. - 21:00

Općina Seget uskoro bi mogla ostati bez načelnika. Bio bi to veliki udarac za tu malu općinu na rubu Splitsko-dalmatinske županije o kojoj se u medijima već neko vrijeme stvara ružna slika.

Nakon silnih zabavnih afera i čudnovatih zgoda, ovaj put su stvari mnogo ozbiljnije. Nije da i prije nisu bile ozbiljne, dapače, bilo je tu i USKOK-a i DORH-a i pritvaranja i sakrivanja ispod stola, ali ovaj put su se u Segetu pojavili i organi Ministarstva financija. A to nikad nije dobro.

Razlog je naizgled banalan: Ministarstvo financija pokrenulo je inspekcijski nadzor u Općini Seget kako bi utvrdili jesu li prijedlog općinskog proračuna za 2023. godinu i projekcije proračuna za iduće dvije godine doneseni mimo propisane procedure. A to je deminutiv za protuzakonito djelovanje.

Ako se pak sumnje pokažu utemeljenima, takav se propust - čuj, propust, još jedan deminutiv - smatra prekršajem - čuj, prekršaj - koji bi za posljedicu trebao imati instant smjenu općinskoga načelnika. Čuj, načelnika, kao da svi ne znaju tko je u Segetu načelnik, ali nema veze, tako zakon kaže, a zakon se ne šali kad su u pitanju smjene hrvatskih općinskih načelnika koji su, dobro je poznato još od donošenja “lex šerifa”, praktično nesmjenjivi.

Dakle, važno je, u Segetu bismo mogli svjedočiti presedanu. Za koji će segetski načelnik sam biti kriv. Naprosto nije pazio. A možda je i štogod muljao, tko zna, nećemo prejudicirati dok Ministarstvo financija ne obavi svoje. Zasad su nam tek rekli da marljivo rade na ovom slučaju.

Kod nas je sve komplicirano

”Ministarstvo financija temeljem odredbi Zakona o proračunu (“Narodne novine” broj 144/21) i Pravilnika o proračunskom nadzoru (“Narodne novine” broj 121/22) pokrenulo je postupak proračunskog nadzora zakonitosti podnošenja prijedloga proračuna Općine Seget za 2023. godinu te projekcija za 2024. i 2025. godinu koji je u tijeku”, piše u dopisu koji smo dobili iz Katančićeve 5, uz napomenu da je postupak donošenja proračuna i zakonitost rada predstavničkog tijela u postupku donošenja općih akata, a slijedom toga i proračuna, u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave.

Tako je to u Hrvatskoj, šteta da bude jednostavno kad može komplicirano, pa tako zakonitost podnošenja prijedloga proračuna provjerava jedna institucija, a sam postupak donošenja proračuna druga.

”Nadzor zakonitosti samoga Proračuna za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu provest će se u postupku nadzora zakonitosti proračuna kao općeg akta, koji postupak je propisan Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine” broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 36/09, 150/11/, 144/12, 19/13 – pročišćeni tekst, 137/15 - ispravak, 123/17, 98/19 i 144/20), a kojim će se utvrđivati zakonitost proračuna u odnosu na odredbe Zakona o proračunu, kojima je propisan sadržaj proračuna i druge relevantne odredbe navedenoga Zakona”, zaključuju u Ministarstvu financija.

Ako ste išta od ovoga razumjeli, javite se ministru Marku Primorcu, takvi kadrovi takvim su kadrovima uvijek potrebni. Mi ostali ćemo čekati konac nadzora, a do tada idemo čuti što se to stavlja na teret općinskom načelniku Općine Seget, kako sam sebe, čut ćemo i njega nešto kasnije, titulira Ivo Sorić.

Kratko je i, da ‘prostite, bedasto, jer u prijavi stoji da prijedlog segetskog proračuna za 2023. godinu, kao i projekcije za 2024. i 2025. godinu Općinskom vijeću nisu dostavljene do 15. studenoga 2022. godine, kako je propisano Zakonom o proračunu. Što bi za posljedicu, smatraju prijavitelji, pozivajući se na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, trebalo imati smjenu načelnika. U ovom slučaju Ive Sorića. Koji nas je dočekao jednim glasom.

Na naše “dobar dan” uzvratio je dugouzlaznim:

- E.

Rekoh, dobar dan.

- E, recite, što vas zanima?

Ministarstvo financija mi je potvrdilo da je u tijeku postupak nadzora nad donošenjem vašeg proračuna, kako to komentirate?

- Ništa to. Sve je kod nas u redu.

Ministarstvo financija smatra da možda i nije.

- Mi valjda znamo.

Hoćete reći da stručnjaci Ministarstva ne znaju?

- Nisam to rekao. Neka oni rade svoje, a mi smo svoje već napravili.

Ipak činjenica je da su pokrenuli nadzor?

- Sve sam rekao, doviđenja.

Razgovor je, kao što vidite, bio kratak. No, nakon desetak minuta, eto načelnikove poruke. Da mu, kaže, pošaljemo pitanje na mail i da ćemo dobiti odgovor. I poslali smo. Ništa pretenciozno, zamolili smo ga da prokomentira pokrenuti postupak te da se izjasni hoće li podnijeti ostavku ako se pokaže da je proračun donesen protuzakonito.

image

Ivo Sorić, načelnik Općine: Sve sam rekao, doviđenja!

 

Joško Šupić/Cropix

Nakon nekoliko sata čekanja, stigao je i odgovor. Prenosimo ga u cijelosti, neredigiranog, da ne ispadne kako smo općinskom načelniku općine intervenirali u tekst. (Čuj, tekst.)

”Resorno ministarstvo radi svoj posao, kao uostalom što radi i Općina Seget, kao uostalom šta radite vi kao novinar. Mogu samo reći da je Proračun Općine Seget za 2023. godinu legalan i donesen je u skladu sa zakonom s nizom razvojnih projekata. Glede gosp. Luke Jadrića i gosp. Ante Barade, ovo je samo jedna u nizu više od 1500 predstavki koje su podnijeli prema Općini Seget. Lp, općinski načelnik Općine Seget Ivo Sorić.”

Eto nam i nove dimenzije. Općinskog načelnika Općine Seget žuljaju općinski nezavisni vijećnici Luka Jadrić i Ante Barada. Koje nitko nije spomenuo. No, zna općinski načelnik Općine Seget vrlo dobro da su upravo njih dvojica podnijeli predstavku Ministarstvu financija. I on ih je gledao na televiziji kako izvode novogodišnji performans pred zgradom Ministarstva financija u Zagrebu. Štoviše, nakon toga ih je prozvao za maltretiranje, a otkrio je i da je podnio kaznene prijave “zbog prijetnji koje primamo od vijećnika nezavisne liste Vrime je”, o čijim će detaljima “javnost informirati na vrijeme”.

Jadrić i Barada, naravno, jedva čekaju da ih općinski načelnik Općine Seget prozove. Kao što jedva čekaju i nove izbore. Za koje su, barem što se Segeta tiče, uvjereni da bi trebali biti prijevremeni.

- Prijedlog proračuna za ovu godinu i projekcije za iduće dvije godine na uvid smo trebali dobiti do 15. studenoga, to je bio zadnji zakonski rok, a mi nikad nikakav prijedlog na uvid nismo dobili, nego je Općinsko vijeće 9. prosinca izglasalo gotovi proračun - navodi segetski oporbeni dvojac. 

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 10:30