StoryEditorOCM
PremiumJučer, danas, sutra

Ivica Ivanišević: Plenkoviću reputacija raste, pogotovo u EU, a Milanović se polako i sigurno pretvara u Hasanbegovića

13. siječnja 2023. - 10:51
Milanovića u svijetu svi doživljavaju kao konfliktnog čudaka u zavadi s cijelom Europom i SAD-om  Davor Pongračić/Cropix

Andrej Plenković i Zoran Milanović zapanjujuće su slični.

Zato se valjda i ne podnose, jer nitko ne voli da mu pod nos stalno guraju zrcalo. Za početak, obojica su bili pripadnici zlatne socijalističke mladeži. U vremenu kad se nije smjelo reći da si Hrvat, njihovi su roditelji uspjeli izgraditi respektabilne karijere i tako svojim potomcima priuštiti natprosječno udoban život. Nadalje, i jedan i drugi su porijeklom Dalmatinci.

Doduše, jedan je vehementni vlaj, a drugi suzdržani, oprezni bodul, ali nemojmo sitničariti. Potom, obojica su karijere započeli u diplomaciji, da bi u stranačku politiku ušli razmjerno kasno, i to bez osobitog ideološkog žara. Dok su njihovi vršnjaci pristupali HDZ-u ili SDP-u grijani nepokolebljivom vjerom da su samo njihovi politički favoriti jamac stabilnosti i napretka države, a da su njihovi suparnici obične bitange, oni su u partijske redove ušli kao što običan svijet ulazi u samoposlugu. Nešto im je ustrebalo – sasvim konkretno, karijerni poguranac – pa su stali u red i zamolili članske iskaznice.

Zbog skoro pa nevoljkog pristupanja, u stranačkim redovima ni jedan ni drugi nikada nisu uživali osobite simpatije tvrdokornih kolega, uvjerenih ljevičara u SDP-u odnosno nabrijanih nacionalista u HDZ-u.

Od prvoga dana vrlo precizno su ih identificirali kao momke kojima je od svih izama srcu najbliži oportunizam. Njima, naime, nije od presudne važnosti da budu u ovoj ili onoj stranci; važno je tek da su pri vrhu ove ili one stranke. Mrtvi-hladni prema svim vrućim, polemičkim temama i svjetonazorskim pitanjima, energiju nisu tratili na besplodno polemiziranje s političkim suparnicima, nego na učvršćivanje svoje pozicije u matičnoj partiji.

I u tom su smislu obojica bili vrlo uspješni, što će reći da su se relativno rano domogli stranačkih, pa onda i državnih vrhova. Obojica su postali lideri svojih partija i stupili na čelo zemlje, Milanović u čak dva svojstva, prvo kao predsjednik vlade, a onda i države, a Plenković, za sada, "samo" kao premijer, premda s bitno duljim stažem od svojega arhineprijatelja.

Nadalje, ni jedan ni drugi iza sebe nemaju nikakav ratni put, iako su bili u najboljim godinama za sudjelovanje u borbi. To, naravno, ne bi bio nikakav problem da se obojica ne žele dodvoriti upravo braniteljskoj populaciji koja je, službeno, najveća društvena skupina u zemlji, jer novi veterani svakoga dana pristižu u Registar. Konačno, ili prije svega, i jednome i drugome taštine su velike kao neboderi. Obojica nepokolebljivo vjeruju da su pametniji od svih drugih (istini za volju, tu je vjeru lako njegovati ako se okružiš potkapacitiranim klimoglavcima) i da nikada ne griješe. Čim ih se neki drznik usudi upozoriti da su uradili nešto krivo, obojica će se još energičnije zauzeti za budalaštinu koju brane.

image

Plenković sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj šalje signale suradnje - na prijemu povodom pravoslavnog Božića

Goran Mehkek/Cropix

Iako je sličnost među njima skoro pa blizanačka, karijere su im odavno krenule u potpuno suprotnim pravcima. Unatoč činjenici što mu vlada izgleda kao veliki korupcijski inkubator, Plenković nema ozbiljne konkurencije u stranci (uvrijeđeno kmečanje smijenjene ministrice Tramišak ipak ne bih tumačio kao najavu pobune slavonskog desnog krila HDZ-a), a to onda znači i u državi, jer je kod nas svekolika oporba samo administrativna činjenica, ali ne i realna snaga.

Sve afere i svi evidentni dokazi o nesposobnosti njegove administracije od Plenkovića se odbijaju kao masnoća i šporkica od teflonske, neprijanjajuće tave. Iz svakoga skandala u koji su do grla umočeni njegovi suradnici odnosno partijski drugovi, on izlazi netaknut. Ne znam što bi se moralo dogoditi pa da se njegova stolica opasno zaljulja.

To dosta govori o njegovom umijeću održavanja na vlasti, ali ne sve, jer ponešto je zasluga i anoreksičnoga biračkog tijela koje se uporno opredjeljuje za provjereno lošu opciju. K tome, Plenkovićeva reputacija izvan granica Hrvatske iz dana u dan biva sve boljom i jednoga bi se dana mogao lako - i visoko, najviše! - uhljebiti nekamo u Europi.

S druge strane, Milanovića više ne možeš, štono se kaže, nikome ni pokloniti ni prodati. Lijeve birače je izdao, desnima viri iz rektuma, ali to i jest njegov problem - samo viri, i nikada neće duboko dospjeti, jer je svima jasno da je njegovo desnilo patvoreno. U svijetu ga, pak, svi doživljavaju kao konfliktnog čudaka u zavadi s cijelom Europom i SAD-om. Tako ga doživljavaju čak i Rusi, samo što oni nemaju ništa protiv korisnih budala koje će besplatno braniti njihove imperijalne interese.

Nije li to zanimljivo? Jedan "blizanac" neumorno šiba naprijed i u vis, a drugi je na dobrome putu da se pretvori u Zlatka Hasanbegovića, vrtnog patuljka desnice. 

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 18:56