StoryEditorOCM
Premiumrazgovor s povodom

Anastasija Jankovska: Na probi ‘Lizistrate‘ sudarila sam se s kolegicom i završila sa šavovima u ustima

Piše Jasmina Parić
1. veljače 2023. - 16:17
‘Ja ne bih ništa ni poduzela, ali Nives Ivanković je bila uporna, tvrdila je da trebam na pregled, pa su me odveli....‘Jakov Prkić/Cropix

Romeo i Julija u Splitu. U subotu. U gradskom kazalištu lutaka Split, 4. veljače u 19 sati premijerno će biti izvedena predstava " Romeo i Julija - Error 404".

Zašto Error 404, zašto Romeo i Julija danas? O tome smo o ovoj predstavi, namijenjenoj tinejdžerskoj publici, koju producira GKL u koprodukciji s "Boom! teatrom‘‘ iz Zagreba, pričali s redateljicom Anastasijom Jankovskom. Dramaturg je Elvis Bošnjak, a uloge tumače Matej Đurđević i Laura Bošnjak.

"Romeo i Julija - Error 404" autorski je projekt koji se naslanja na dramski tekst Evisa Bošnjaka "Rebro" izveden na 60. Splitskom ljetu - u "Rebru" su igrali Bošnak, Jankovska i pokojna Ana Karić.

Tada su glumili glumce koji spremaju Čehovljeva "Ujaka Vanju", a sada je tekst, kako kaže Anastasija Jankovska, "nakon deset varijanti dramatizacije" prešao na Shakespeareov teren.

Error 404, standardna poruka o pogrešci na računalnoj mreži sugerira nesuglasicu - dvoje mladih glumaca izlaze na scenu kako bi otkazali predstavu "Romeo i Julija". Njihovi stavovi o glumi su potpuno različiti. On, naime, izvodi glumačku transformaciju, kojom postaje Romeo, veronski plemić iz 16. stoljeća, a ona tvrdi da ona već jest Julija, u svomu stoljeću.

Anastasija Jankovska, koja je već 13 godina glumica u HNK-u Split, u zadnje vrijeme se sve više okreće režiji. Stoga je i studirala režiju u Moskvi na Kazališnom institutu "Boris Shchukin" pri kazalištu Vakhtangov. Još joj je preostao samo diplomski rad, vjerojatno će ga prezentirati ove godine, ali - ne žuri se.

Zanimalo nas je kako je nastala predstava koju ćemo gledati. Redateljica veli - imala je neobičan put, a inicijativa je krenula od mladih glumaca, Laure Bošnjak, Elvisove kćeri, i njenog kolege Mateja Đurđevića. Oboje su diplomirali glumu na Akademiji u Zagrebu.

image

‘Pokojna Ana Karić, nakon golemoga scenskog iskustva, govorila je da se glumcu prije premijere uvijek mora malo piškiti‘

Jakov Prkić/Cropix

- Mladi glumci prvo su se sami prihvatili posla, improvizirali, a kasnije smo se pridružili Elvis i ja. Bilo mi je jako drago što imaju toliko volje i energije pa sam rado pomogla...Izveli smo jedan "ogledni" primjerak u Zagrebu, ali nismo ništa očekivali. Međutim, pogledao ga je Paško Vukasović iz Boom! teatra,, dogovorio koprodukciju s ravnateljem GKL-a Split Lucijanom Rokijem i sada ćemo imati premijeru u Splitu, a u travnju u Zagrebu. A zbilja smo mislili da smo potratili gotovo pola godine - kaže Anastasija Jankovska.

Kako se prva varijanta "Rebra" s probama "Ujaka Vanje" transformirala u "Romea i Juliju"?

- Zapravo, ova varijanta nema gotovo nikakve veze s prvom. Odabrali smo Shakespearea jer priču o ljubavnicima iz Verone svi poznaju ili su barem čuli za nju - pa ne moramo u tom smjeru davati dodatna objašnjenja. Ali, ovo nije inscenacija Shakespeareova djela nego istraživački, autorski projekt o tome kako nastaje kazališna predstava. Posveta stvaralačkom procesu.

Obožavam probe

Volite taj proces?

- Obožavam probe. Stoga će u našoj predstavi publika vidjeti sve ono što inače ne vidi, što prethodi premijeri. U procesu stvaranja predstave otvaraju se novi svjetovi i putevi, kopamo po tekstu i ulogama kao u rudniku. Ne ide glatko. Jednoga dana riješimo neku scenu odlično, a sutra ista stvar ne funkcionira. Za vrijeme proba grade se u ansamblu profesionalni - pa i privatni odnosi - stalno se razgovara o predstavi i posao se ne može ostaviti pred kućnim vratima. I doma ti je izvedba u glavi.

image

‘Ovo nije inscenacija Shakespeareova djela nego istraživački, autorski projekt o tome kako nastaje kazališna predstava‘

Privatni album

Rekli ste, ne ide uvijek glatko... prošloga ljeta ste nakon generalne probe "Lizistrate" završili na hitnoj pomoći.

- I to se zna dogoditi, premda rijetko. Sudarila sam se s kolegicom u jednoj žestokoj sceni. Ja ne bih ništa ni poduzela, ali Nives Ivanković je bila uporna, tvrdila je da trebam na pregled, pa su me odveli. Pokazalo se da mi je puknuo mišić u čeljusti i morali su ga šivati. Sutradan, na premijeri, teško mi je bilo govoriti - pogotovo vikati - s šavovima u ustima, ali, nastojala sam da publika ništa ne opazi.

Imate li još uvijek tremu prije premijere?

- Radije bih rekla uzbuđenje, adrenalin.Toga mora biti, u suprotnom bi značilo da je glumac ravnodušan. Pokojna Ana Karić, nakon golemoga scenskog iskustva, govorila je da se glumcu prije premijere "uvijek mora malo piškiti".

Publika ulazi, čujemo udaljeni žamor, i vjerujte, svaki put pomišljamo - pa oni su zbilja došli! I idemo im se izložiti.U drugim umjetnostima, recimo slikarstvu, autor je zaštićeniji, a na pozornici smo mi sami umjetničko djelo koje gledatelji već za trajanja izvedbe ocjenjuju.

Unatoč tome da moramo biti koncentrirani na tekst, na kolege, sve čujemo i primamo, i kako se netko nakašljao i premjestio na sjedalici. Čak ako vlada i potpuni muk, mi znamo koje je vrste. I tim temama se bavimo u našoj predstavi.

Također, pokušavamo dočarati što prethodi sceni (netko može izaći na pozornicu samo tako a drugome treba koncentracija i priprema), kako se igra ljubavna scena a kako ona malo "škakljiva".

image
Jakov Prkić/Cropix

U teatru uvijek fali vremena

Eto, kažite nam koja je formula za vjerodostojnu ljubavnu scenu?

- I formule zakažu ali - treba prvo stvoriti ugođaj i to fizičkom radnjom, gestom, dodirom, pogledom.

U takvoj atmosferi, koja se dočarala i spustila na kazališne daske trebala bi se razviti uvjerljiva ljubavna scena. I nikada nije jednakog intenziteta jer i mi glumci nikada nismo jednakog raspoloženja, drugačije emocije donosimo na pozornicu.

Predstava "Romeo i Julija Error 404" prvi vam je susret s autorskim kazalištem.Takve predstave, čini se, uvijek su uspjelije kada ipak postoji iza njih jasno određena struktura - inače se znaju rasplinuti. Što vi mislite?

- Okvir svakako mora postojati, a uz to, i dobar dramaturg. Neka kazališta danas rade grešku i ne angažiraju dramaturge pa se redatelji isuviše "zaigraju". Elvis Bošnjak je idealan upravo stoga jer poznaje teatar sa svih strana, i kao pisac i kao redatelj i glumac i - dramaturg.

Predstava mi je izazov, zato sam i krenula studirati režiju. Ne zato da dobijem još jednu diplomu - danas mnogi glumci i tako režiraju - nego da proširim kazališno znanje. Kada imamo gotov tekst, onda po njemu kopamo, tražimo reference - a autorsko je kazalište opasnije, neizvjesnije, i pripreme dulje traju. A u teatru i tako uvijek fali vremena, ono je najskuplja roba. Međutim, proces traženja rješenja ne može se na silu ubrzati. Matej Đurđević i Laura Bošnjak odlični su u svojim kreacijama, a drago mi je i to što ćemo predstaviti dva nova glumačka imena koja u Splitu nastupaju prvi put.

image
Privatni album

Što pripremate u HNK Ivana pl.Zajca u Rijeci?

- U ožujku bi trebala izići premijera "Rastanci" koju radim po motivima knjige Mani Gotovac. Čitajući njena djela, pomalo se zaljubljujem u nju i njenu strast prema kazalištu. Nisam je službeno upoznala, premda sam je katkad viđala, ali, stalno slušam priče o njoj. Tko god čuje da radim "Rastanke" ispriča mi kakav događaj ili anegdotu iz njenog života. Imam materijala...

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 05:15