StoryEditorOCM
PremiumRIJETKA KRITIKA

Američki Bloomberg: Zapad sada srlja u Ukrajini i zaboravlja da ide u rat protiv fanatičnog vođe nuklearne sile

Piše Damir Pilić
1. veljače 2023. - 18:00

Za razliku od Europe, gdje mediji gotovo bez propitivanja prihvaćaju ispravnost zapadne politike prema ukrajinskom ratu, američki mediji otvorenije pišu o promašenosti te politike.

O tome svjedoči i ovotjedna analiza Bloomberga pod naslovom "Zapad ulazi preduboko u Ukrajinu", koju potpisuje kolumnist Pankaj Mishra.

"Nova opasna era u globalnoj politici započela je dramatičnim vojnim obavezama koje su SAD i Europa preuzeli prema Ukrajini. Moramo brzo prepoznati njezine opasnosti, bez samozavaravanja ili eufemizma", piše Mishra, konstatirajući kako zapadna težnja da se porazi Vladimir Putin "poprima opasan i nepromišljen zamah, baš kao u Iraku".

Bloombergov autor ukazuje da oštre gospodarske sankcije nisu naudile Rusiji niti su utjecale na spremnost Moskve da pregovara o prekidu rata. Štoviše, Rusija je odgovorila mobilizacijom dodatnih trupa i bombardiranjem ukrajinske kritične infrastrukture, a Putin će "vjerojatno dodatno eskalirati sukob" nakon odluke Zapada da pošalje tenkove Ukrajini. U međuvremenu, ističe list, nema znakova da su Rusi ljuti ili razočarani u Putina i njegove postupke.

"Čini se da malo tko osporava njegovo rastuće uvjerenje da se moralno dekadentni Zapad ujedinio protiv Rusije", ocjenjuje Bloomberg.

Američki list naglašava ono što većina mainstream medija u Europi nastoji ignorirati - činjenicu da se globalni Jug nije okrenuo protiv Putina i nije stao uz zapadnu politiku prema Rusiji. Dapače, navodi autor, "većina svjetskog stanovništva ne vidi ruski napad na Ukrajinu kvalitativno drugačijim od američke invazije Iraka", što uključuje i zemlje koje Zapad drži saveznicima.

"U Indiji, koja je navodno saveznik Zapada, nedavna anketa pokazala je da više ispitanika za rat u Ukrajini okrivljuje NATO ili SAD, nego Rusiju", ističe Bloomberg. Američki list upozorava i na "nedostatak javne rasprave" oko ukrajinskog rata, zbog čega "nije jasno podržava li većina građana Zapada produbljivanje konfrontacije s Rusijom", jer se njihovo mišljenje "gotovo i ne traži".

image

Oleksiy Storozh nosi križ za poginulog suborca iz Bakhmuta, pripadnika bataljuna Azov Oleksandra Korovnija

 

 

Afp

"Njemačko stanovništvo, oštro podijeljeno oko slanja tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, barem je vodilo dugu unutarnju raspravu. Vlade SAD-a i Britanije skoro da nisu ni obavijestile svoje građane prije no što su poslale naprednije oružje u zonu sukoba", navodi se u analizi. Dalje se ističe da, za razliku od podijeljene javnosti, konsenzus o politici prema ukrajinskom ratu postoji jedino među zapadnim think-tankovima i glavnim medijima, koji promiču narativ da je "poraz Rusije, ili čak njena potpuna kapitulacija, ključni uvjet za osiguranje teritorijalnog integriteta Ukrajine i njene budućnosti kao suverene države".

"To bi moglo biti točno", komentira Bloomberg, ali i dodaje: "Međutim, svako uvjerenje da naša politička i medijska elita ispravno misli i mudro postupa zapravo ne odgovara rezultatima njihova rada posljednjih godina."

U nastavku analize američki list podsjeća da Zapad ima dugu tradiciju uništavanja zemalja u drugim dijelovima svijeta, u čemu mu asistiraju mediji koji time izdaju novinarsku misiju: "Sve velike zemlje zapadnog saveza sudjelovale su u vojnim debaklima koji su razorili cijele regije Azije, Bliskog istoka i Afrike.

Politički lideri marširali su u lako predvidljive katastrofe, praćeni horom medijskih kuća, od Fox Newsa do Economista, koji su prigušili ili namjerno delegitimizirali glasove koji se ne slažu", piše Bloomberg. Imajući na umu to iskustvo – o kojem bi samo u ovom mileniju puno toga imali reći građani Afganistana, Iraka, Libije, Sirije, Jemena, Somalije – američki list poziva na veliki oprez: "Postoji svaki razlog za zabrinutost kada intelektualno-industrijski kompleks Zapada, nekažnjen za svoje katastrofalne greške, ponovno navija za vojnu intervenciju, ali ovaj put protiv fanatičnog vođe nuklearne sile", ističe se u analizi.

Ukazujući da je Ukrajina prije rata bila "jedna od najkorumpiranijih zemalja svijeta" i da je njena "budućnost kao demokracije sve mutnija", jer se čini da je zemlja "sve dalje od perspektive poštene i odgovorne elite", američki list analizu završava u pesimističnom tonu: "Prevladava bizaran zaborav na dva svjetska rata dok se, uz klicanje Zapada, Njemačka opet naoružava i šalje vojnu opremu na svoja stara stratišta", zaključuje Bloomberg, uz jezovitu opasku da "očita neodgovornost zapadnih vlada predstavlja najjasnije upozorenje da nas čeka veliki i razorni požar".

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 16:38