ISKORACI

Otok Vir SINONIM TURISTIČKOG, DEMOGRAFSKOG I KOMUNALNOG USPJEHA

Piše Kažimir Škrbić
Foto Ivana Stanesic
18. prosinca 2020. - 08:00


Premda je 2020. godinu u cijelom svijetu obilježila pandemija koronavirusa sa zdravstvenim i gospodarskim posljedicama koje se – najblaže rečeno – mogu nazvati globalnom krizom, Općina Vir je godinu na izmaku ispratila relativno uobičajeno realizirajući svoje zacrtane komunalne, infrastrukturne i socijalne programe. Dapače, uvažavajući činjenicu sveopće krize i reflektirane ekonomske ugroženosti građana, pogotovo socijalno najosjetljivijih skupina stanovništva na otoku, virski socijalni programi nadopunjeni su novim mjerama. Krajem studenoga Općinsko vijeće Vir usvojilo je odluke o pomoći virskim tvrtkama i obrtnicima, kao i o povećanju potpora prema socijalno najugroženijim skupinama stanovnika otoka kako bi se ublažile posljedice krize. Sljedeća godina, ističu u virskoj općinskoj upravi, bit će još uspješnija s programima borbe protiv posljedica globalne zdravstvene krize na lokalno gospodarstvo, dok se među razvojnim i infrastrukturnim planovima za 2021. godinu ističu ulaganja u kapitalne objekte – gradnja nove zgrade ambulante, rekonstrukcija i proširenje Dječjeg vrtića "Smješko", proširenje i rekonstrukcija zgrade Općine Vir, izgradnja nove školske zgrade sa sportskom dvoranom na Viru te uređenje virskog groblja.

image
Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović nudi viziju potpunog razvoja otoka
Ivana Stanesic

Projekti u 2021. godini

Stara školska zgrada na Viru odavno nije primjeren objekt za izvođenje nastave i procesa obrazovanja, jer sa svoje dvije veće i jednom malenom učionicom, bez adekvatne kuhinje, blagovaonice te prostora za nastavnike i osoblje, nipošto ne odgovara potrebama djece i nastavnika. Zbog toga će Općina Vir graditi novu školsku zgradu, moderno zdanje sa svim sadržajima za učenike i nastavnike te sportskom dvoranom za školske i izvannastavne aktivnosti, kako bi u trećem desetljeću 21. stoljeća uhvatila korak s najnaprednijim sredinama. Ovaj je projekt jedan od najvažnijih u 2021. godini za Općinu Vir i realizirat će se s izgradnjom nove zgrade ambulante, kao i s rekonstrukcijom i proširenjem postojećeg Dječjeg vrtića "Smješko".
- Kada je u pitanju školska zgrada na Viru, pomaka nema već 50 godina. Naša djeca pohađaju školu u totalno neprimjerenim uvjetima, pa mogu kazati kako imamo najgoru školu ne samo u Zadarskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Mi smo kao jedinica lokalne samouprave bili potpuno nemoćni u rješavanju ovog problema jer je Zadarska županija morala voditi brigu o školstvu - kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, objašnjavajući zašto je podizanje školske zgrade sa sportskom dvoranom jedan od prioriteta virske općinske uprave. U ovu se priču uklapa i projekt izgradnje nove virske ambulante.
- Problem nam je i zdravstvena situacija jer stalnog liječnika na Viru nemamo već pet godina. Oni koji dolaze ostaju najviše šest mjeseci, a najveću potrebu za dodatnim zdravstvenim timovima imamo u ljetnom razdoblju. Iako je po zakonu za sve ovo zadužena Zadarska županija, Općina Vir je radi zaštite i brige za svojih četiri tisuće stanovnika i 150 tisuća turista koji tijekom godine dolaze na otok, prisiljena izdvajati milijun kuna za turističke liječničke timove i zdravstvo na otoku. Sve su to problemi koji postoje na otoku za koje je odgovorna Zadarska županija, no mi za županijsku upravu očito ne postojimo - naglašava načelnik Kapović razloge zbog kojih će gradnja nove zgrade ambulante, rekonstrukcija i proširenje Dječjeg vrtića "Smješko" te izgradnja nove školske zgrade sa sportskom dvoranom – biti najvažniji poslovi u idućoj godini.

image
Oko milijardu kuna vrijedan je projekt vodovodne i kanalizacijske mreže na Viru
Ivana Stanesic

Sljedeća godina donosi i nastavak radova na virskoj infrastrukturi, odnosno daljnju realizaciju milenijskog projekta izgradnje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira te nastavak radova na najvećim komunalnim projektima koje vodi općinsko poduzeće Vir održavanje – postavljanje javne rasvjete i uređenje groblja. Sveukupno je na Viru dosad priključeno više od 1500 objekata s oko 2900 izvedenih priključaka na vodovod i kanalizaciju, a sa skorom realizacijom III. faze gradnje koja uključuje naselje Prezida, trećina će otoka biti spojena na sustav vode i odvodnje. S dobivanjem posljednje građevinske dozvole općinsko poduzeće Vodovod Vir kompletiralo je i svu potrebnu građevinsku dokumentaciju za izvođenje cjelokupnog projekta, a to znači kako je s dobivanjem svih 15 građevinskih dozvola odrađen složeni posao na pripremi projekta. Posljednja dobivena građevinska dozvola za podmorski ispust zaokružila je projektnu cjelinu od oko 250 kilometara vode i kanalizacije na otoku Viru.
- Ovime smo okončali iznimno složen posao na pripremi projekta. Sljedeći je korak službeno odobrenje projekta - kaže direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić. Projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira investitorsko općinsko poduzeće Vodovod Vir još je od ranije poslalo na kontrolu državnoj tvrtki Hrvatske vode, a paralelno s kontrolom Hrvatske vode projekt šalju u Bruxelles na koji će po standardnoj proceduri ići primjedbe ili izneseno mišljenje. Riječ je o uobičajenim formalnostima koje ne mijenjaju planove, ali će do službenog odobrenja projekta i potpisivanja ugovora o sufinanciranju ipak potrajati određeno vrijeme.
- Ne možemo znati koliko će vremena trebati do potpisivanja ugovora o sufinanciranju jer to više ne ovisi o nama. Mi smo svoj posao odradili i u stalnom smo kontaktu s Hrvatskim vodama, koje aktivno rade na našem projektu. Činjenica da imamo sve građevinske dozvole dodatan su razlog za optimizam - zaključuje direktor Bašić. Cjelokupni projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku Viru ukupne je vrijednosti milijardu kuna i najvećim dijelom sufinancirat će se sredstvima iz Europske unije.
image
Projekt javne rasvjete najveći je za Vir od osnutka ovoga općinskog poduzeća
Ivana Stanesic

Bolji od Zagreba i Rijeke

Istodobno je općinsko poduzeće Vir održavanje u punom pogonu s radovima na najvećem ovogodišnjem komunalnom projektu postavljanja nove javne rasvjete, a nastavit će se izvoditi i tijekom sljedeće godine kako bi sve virske ulice dobile modernu rasvjetu. Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije tri godine s početnom investicijom od 1.500.000 kuna, a to je bio tek početak izvođenja programa. Prošle je godine dodatno uloženo 2.000.000 kuna, dok je dodatnih pola milijuna kuna investirano u javnu rasvjetu uz cestu D-306. Cjelokupan program građenja komunalne infrastrukture lani je bio procijenjen na oko 18.000.000 kuna, a s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti veće od 11.000.000 kuna, zapravo čini polovicu proračuna Općine Vir. Ovogodišnjih 4.500.000 kuna za građenje javne rasvjete nastavak je tog komunalnog programa. Paralelno s radovima na krupnoj infrastrukturi teći će i radovi na asfaltiranju ulica, kako bi na koncu cijeli otok imao komunalnu opremljenost primjerenu razvijenom mjestu. Vir održavanje nastavit će i s radovima na uređenju virskoga groblja, odnosno popločavanju staza, ograđivanju prostora groblja i njegovom hortikulturnom uređenju.
- Situacija na terenu je jako dobra. Radi se puno i ulaže se puno, prvenstveno u komunalnu infrastrukturu koja je prioritet. Drugi sadržaji bili bi šminkanje i oni se uvijek mogu napraviti naknadno, no suštinski je važno građanima stvoriti osnovne uvjete za život. Dakle, bitni su posao, zbrinjavanje i socijalizacija djece te osnovna komunalna infrastruktura, prije svega vodovod i kanalizacija, prometnice i javna rasvjeta. To će biti prioriteti Općine Vir i u narednom periodu - kaže virski načelnik ističući kako će tijekom sljedeće godine te s konačnom realizacijom infrastrukturnih projekata – do 2025. godine – u svaku virsku ulicu i naselje na otoku biti položene vodovodne i kanalizacijske cijevi s uređenom prometnicom i postavljenom javnom rasvjetom.
Još se jedan projekt ističe svojim infrastrukturnim značajem, a riječ je o projektu uređenja obalnog pojasa otoka, centra, javnih i drugih sadržaja, odnosno koncepta pomorske prometne povezanosti. Ovaj projekt zahtijeva primarnu usklađenost s razvojnim projektom Zadarske županije i Republike Hrvatske, kao i dodatnu razinu usklađenosti s područjem mikroregije u kojoj su još Nin, Privlaka i Vrsi. Projekt je dio novog programskog razdoblja kohezijske politike EU-a i njegove uloge u europskom planu oporavka.
Najveći dio proračuna Općine Vir izdvaja se za komunalne i infrastrukturne radove, ali se značajna proračunska sredstva izdvajaju za mjere u okviru socijalne politike, odnosno pronatalitetne i demografske politike. Općina Vir nastavit će financirati Dječji vrtić "Smješko" s potpuno besplatnom uslugom za njegove korisnike, potom učenike osnovne i srednjih škola u Zadru s naknadom za udžbenike i školski pribor, sve virske studente, ali i umirovljenike, korisnike Centra za socijalnu skrb, nezaposlene i osobe starije od 65 godina. Riječ je o iznosima koji su najveći ili među najvećima u Hrvatskoj, koji će se dalje povećavati ovisno o mogućnostima jedinice lokalne samouprave. Ukupno Općina Vir isplaćuje jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu od 12 tisuća kuna za prvorođeno dijete, za drugo dijete 24 tisuće, za treće 48 tisuća kuna, četvrto 96 tisuća, dok za peto dijete virska obitelj dobije 192 tisuće kuna, ili sve zajedno jedna obitelj s petero djece dobije 372 tisuće kuna. Nadalje, svim virskim osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima osigurana su sredstva za nabavku udžbenika i školskog materijala u vrijednosti od 2500 kuna po učeniku, dok se svima dodatno sufinancira školski prijevoz u iznosu od 660 kuna. Svake godine Općina Vir osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za više od 300 osnovnoškolaca i djece iz virskog vrtića. Virskim studentima osigurana je stipendija od 1500 kuna po studentu, odnosno dodatnih 500 kuna za studente koji godine završavaju s odličnim uspjehom – ukupno 2000 kuna. Po završetku studija stipendistima se pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u općinskoj upravi i poduzećima Općine Vir s početnom plaćom od 5700 kuna neto. Dva puta godišnje umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina, isplaćuje se po 1000 kuna ili 2000 kuna ukupno, a jednokratne potpore isplaćuju se i drugim ugroženim kategorijama stanovništva – teškim bolesnicima i samohranim roditeljima u vidu mjesečne naknade ili dodatka na mirovine koje su ispod 1500 kuna. Besplatan javni prijevoz također je osiguran svim učenicima, invalidima i umirovljenicima, pa je sasvim jasno kako je s ovim brojnim mjerama i potporama prema stanovništvu Općina Vir razvila najpotpuniji i najizdašniji socijalni program u Hrvatskoj.
- Kada smo krenuli razvijati naš socijalni program i provoditi socijalnu politiku prije 15 godina, uzori su nam bili Grad Zagreb i Grad Rijeka. No danas smo bolji ne samo od te dvije jedinice lokalne samouprave, već i od svih drugih u Hrvatskoj. Naš socijalni program kontinuirano razvijamo povećavajući iznose raznih potpora i nastojeći našim građanima pružiti najviše što možemo - navodi načelnik Kapović kako Općina Vir dosljedno provodi zamisao o jedinici lokalne samouprave snažnog socijalnog karaktera i prema stanovništvu usmjerene socijalne politike. U godini koju je obilježio koronavirus u kojoj su mnoge jedinice lokalne samouprave zbog manjka proračunskih sredstava radile prinudne rezove upravo na socijali i davanjima prema građanima, virski primjer zaista izgleda poput lanterne na švedskom otoku.
- Nećemo stati s našim socijalnim programom niti se odreći socijalne politike koju dosljedno provodimo već toliko dugo vremena, a iznose potpora, kao i dosad, povećat ćemo svaki put kada budemo mogli - poručuje virski načelnik.

image
Demografska obnova Vira nema sličnog primjera u Hrvatskoj
Ivana Stanesic

Turistički šampioni s vizijom

Tako su neke od potpora, poput financiranja opreme za novorođenčad ili potpore za socijalne kategorije stanovništva, tijekom petnaest godina narasle nekoliko puta, a čak 1.600.000 kuna ovogodišnji je iznos novčane pomoći za opremanje novorođenčadi koji se isplaćuje po dinamici u dostavljenim rješenjima. Ovome treba pridodati stipendije za virske studente u iznosu 405.000 kuna te potpore prema socijalnim kategorijama stanovništva s iznosom od 440.000 kuna, koji su još dio ovogodišnjih proračunskih sredstava namijenjenih otočanima. Taj je dosad isplaćeni ili za isplatu odobreni iznos zapravo višestruko uvećan činjenicom kako Općina Vir u cijelosti financira rad Dječjeg vrtića "Smješko", kao što financira rad raznih udruga na otoku, pomaže Opću bolnicu u Zadru, održava zdravstveni sustav na otoku te sudjeluje u financiranju i provođenju brojnih humanitarnih akcija. Jasno je kako je na godišnjoj razini socijalni program Vir brine zapravo najmanje tri puta izdašniji od onoga koji je dosad isplaćen ili odobren u kategorijama socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, pronatalitetne i demografske politike.
- Imali smo jasnu viziju što i kako želimo ostvariti na otoku Viru. Čekao nas je dug i naporan put, ali se svaki korak na tom putu višestruko isplatio. Danas smo prepoznatljivi kao sredina s najvećim kapitalnim ulaganjima per capita te po demografskoj obnovi bez sličnog primjera u Hrvatskoj i najboljim socijalnim programima u državi. Zapravo, iz inata svima koji su nas otpisali prije petnaestak godina, mi smo uspjeli i ujedno uspjeli pokazati kako s najviših i najodgovornijih državnih funkcija i stručnih razina često zna dolaziti gomila gluposti - nedvosmislena je poruka virskog načelnika.

image
Na održivosti, zaštiti okoliša i prirodnog ambijenta temeljit će se razvojna i turistička budućnost otoka Vira

U još jednoj kategoriji Vir je bez premca. Turizam je najveći magnet kao gospodarska grana i fenomen, a njegov je razvoj na otoku generirao razvijenost drugih gospodarskih aktivnosti poput sektora trgovine, graditeljstva, obrtništva i servisnih usluga u kojima danas radi više od tisuću ljudi. O ovogodišnjem turističkom trijumfu Vira govori više od 2.200.000 dosad ostvarenih turističkih noćenja, što je nedostižna je brojka za bilo koju drugu elitnu destinaciju u Hrvatskoj. Drugoplasirani Rovinj za otokom Virom zaostaje preko 400.000, a trećeplasirani Medulina čak 800.000 noćenja. Zbog krize s koronavirusom i činjenice kako je do kraja kalendarske godine ostalo još svega tridesetak dana, misija dosezanja virskih brojki zato je naprosto nemoguća. Vir će na kraju turbulentne 2020. godine oko Virskog prstena oviti turistički lovorov vijenac, kao jedina hrvatska destinacija koja je ostvarila više od 2.000.000 noćenja (još polovicom rujna) te vjerojatno jedna od dvije ili tri domaće destinacije koje će u nezapamćenoj krizi putovanja na kraju balade imati više od 1.500.000 noćenja. Ovu će brojku osim Vira i Rovinja dohvatiti možda još jedino Medulin, dok će za Poreč, Mali Lošinj, Crikvenicu, Umag i Novalju to biti teška i gotovo nemoguća zadaća. Koliko god se činilo da je Vir neočekivano zasjeo na domaći turistički tron, toliko je ta činjenica zapravo daleko od pravog iznenađenja. Vir je već cijelo desetljeće u 20 najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj i najbolji u Zadarskoj županiji, dok će ove godine biti okrunjen i zabilježiti petu uzastopnu godinu u top 10 domaćih destinacija. Drugo, korona kriza samo je otkrila općenite slabosti i manjkavosti većine elitnih hrvatskih turističkih destinacija. Naslonjene na dnevni ili takozvani city break doživljaj i promet gostiju (tri do četiri noćenja u prosjeku), odnosno ovisne o kruzerskom prometu i velikim festivalskim događajima, ovog su ljeta te destinacije u srpnju i kolovozu potpisale kapitulaciju. Dubrovnik je tako od početka godine do kraja listopada zabilježio oko 800.000 noćenja, što je katastrofalnih 18,8 posto od lanjskog prometa u istom razdoblju. Nešto bolje prošao je Split s 29,8 posto od prošlogodišnjih brojki, odnosno Zagreb s 31,6 posto. Zato ovogodišnjih 86,8 posto udjela u rekordnim brojkama noćenja iz 2019. godine, ostvarenih na Viru, izgledaju nemoguća misija za sve najbolje u hrvatskom turizmu, što ukazuje na novu činjenicu. Stranci su u značajnoj brojci vlasnici objekata na otoku, obiteljskih kuća, vikendica, stanova i apartmana, pa je njihov dolazak na Vir – unatoč koroni – bio manje neizvjestan nego dolazak turista u bilo koju drugu destinaciju. Ono što je bilo neizvjesno, svelo se na pitanje trenutka otvaranja granica, tako da je Vir s prvim dolascima gostiju brzo preuzeo lidersku ulogu u hrvatskom turizmu. U srpnju je imao oko 700.000 noćenja, a u kolovozu rekordnih ovogodišnjih 770.000, dok je rujan s više od 300.000 noćenja potvrdio liderstvo Vira. Liderstvo je zacementirano u listopadu kada je Vir imao gotovo dvostruko više od najbližeg pratitelja Rovinja, a pečat na cijelu godinu utisnut je ukrasnim podatkom kako je ovogodišnjih 138.000 noćenja u listopadu čak za 8,9 posto bolji rezultat od lanjskog.
- U sljedeće tri godine želimo izgraditi hotel s pet zvjezdica, a u tu smo svrhu osigurali atraktivnu lokaciju u samom središtu Vira. Hotel neće ni na koji način ugroziti privatne iznajmljivače, nego će sa svojim sadržajima biti svojevrsni otočni dnevni boravak. Razvijamo također projekt gradnje marine i autokampa visoke kategorije, a kako gosti traže opremljene i uređene plažne i druge sadržaje, čistoća naše destinacije i prirodni ambijent otoka su nam od iznimnog značaja. Oko 70 posto otoka netaknuta je priroda s pješčanim plažama i atraktivnim uvalama na obalnom pojasu te sa šumama borova i crnike u višim predjelima, zbog čega imamo pravo reći kako je Vir istinski zeleni otok. Zato ćemo upravo na održivosti i zaštiti okoliša i našeg prirodnog ambijenta temeljiti našu razvojnu i turističku budućnost - zaključak je načelnika Kapovića s izrazito optimističnim pogledom na budućnost otoka. Vir je jednom, gotovo prije dvadeset godina, već bio otpisan i zaboravljen. Takvu grešku više nitko neće ponoviti.

Vir se tijekom 2020. godine prometnuo u najuspješniju turističku destinaciju u Hrvatskoj, ali je također poznat po demografskoj obnovi, socijalnom programu koji je najbolji u Hrvatskoj te najvećim kapitalnim ulaganjima po stanovniku

U svaku ulicu i naselje na otoku do 2025. godine bit će položene vodovodne i kanalizacijske cijevi s uređenim prometnicama i postavljenom javnom rasvjetom, a tijekom sljedeće godine kreće se s gradnjom nove škole sa sportskom dvoranom, novom ambulantom, proširenjem vrtića, rekonstrukcijom zgrade Općine Vir te daljnjim uređenjem virskoga groblja

25. travanj 2024 09:24