Istočna obala header

Partneri projekta:
HEP
Hrvatske šume
OIV
<p>ZA SLOBODNU<br />
Split, 270422.<br />
Josip Mandaric, kastelanskog vatrogasac.<br />
JOSIP MANDARIĆ, DOBITNIK NAGRADE GRADA KAŠTELA ZA HUMANO DJELO:

Iz zapaljenog stana na četvrtom katu na leđima sam iznio i spasio teško pokretnog čovjeka

Piše Jakov Žarko
Foto Vojko Basic/Cropix
17. lipnja 2022. - 08:46

Spašavaju ljude pod ruševinama, izvlače ih iz automobila nakon prometnih nesreća, a zbog svih nas ulaze i u vatru kako bi nas spasili. Iz dana u dan vatrogasci dokazuju da su zaista heroji, a jedan od njih je i Kaštelanin Josip Mandarić, 25-godišnji vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Split, čija je fotografija na kojoj nosi teško pokretnog starijeg muškarca na leđima raznježila Hrvatsku.

Vatrogastvo u gradu podno Kozjaka na neki je način trend, biti dijete u Kaštelima a ne baviti se tim herojskim poslom, profesionalno ili pak volonterski, gotovo je pa nezamislivo.

Tim stopama krenuo je i naš sugovornik Josip, dobitnik nagrade Grada Kaštela za humano djelo na nedavnoj proslavi Dana Grada, kada mu je od strane gradonačelnika Denisa Ivanovića i predsjednika Gradskog vijeća Ivana Udovičića uručena plaketa grada i prigodni pokloni.

Uz dugogodišnji vatrogasni rad, brojne odrađene intervencije, bilo da se radi o požarima ili pak raznim nesrećama, Mandarić je u rujnu prošle godine sudjelovao na intervenciji u Splitu, kada je u jednom stanu u Požeškoj ulici buknuo požar. Trebalo je evakuirati stanare, a on ni sekunde nije dvojio kada ga je uplašena gospođa pred zgradom molila za pomoć.

- Ja sam inače vozač, što znači da u biti moram držati vozilo i crijeva za vodu pod nadzorom. Bili smo nas dvojica vozača i kolega je čuvao moje i svoje vozilo. Jedna je gospođa pred zgradom plakala i govorila da joj je muž u stanu te da ga treba spasiti od vatre. Rekao sam joj da se ništa ne brine i da će ga kolege uskoro izvesti van. Ona mi je na to rekla da je on teško pokretan, imao je šest moždanih udara, i da ga neće kolege moći pronaći - prepričava nam mladi vatrogasac iz Kaštel Sućurca, gdje je poznatiji pod nadimkom Jokaš. S obzirom na to da je njegovo vozilo mogao pričuvati kolega vozač, odlučio je sam otići po bolesnog muškarca.

- Našao sam ga pred vratima, uspio je nekako doći sam do njih. Pokušao sam ga prvo nositi onako kao mladu preko praga, ali mi je klizio iz ruku. Pitao sam ga boli li ga što, i ako ne boli mogu li ga na leđima ponijeti - onako "na krkeč" - prepričava nam detalje akcije spašavanja vatrogasac Josip, koji ga je naposljetku popeo na leđa i s četvrtog kata ga iznio na sigurno.

- Žena je plakala od sreće. Nudila mi je i novac, ali nisam, naravno, htio. Nikada mi ne bismo uzeli, a znaju nam često ljudi kojima pomognemo otvoriti vrata ili skinuti mačku sa stabla nuditi novac. Ali ne radimo mi ovaj posao zbog toga. Pozvala me da barem dođem kavu popiti s njima - govori Josip, koji je vatrogasac praktički od malih nogu, skoro cijeli svoj život.

- Otkad sam bio dijete, bio sam u DVD-ovima. To vam je u Kaštelima normalno. Kad si dite, ideš u vatrogasce. Moj djed je bio vatrogasac, sestra i zet su vatrogasci, otac je također vatrogasac, a tamo je upoznao i mater - dodao je.

Inače, Mandarić je već nekoliko godina profesionalni vatrogasac u JVP-u Split, a tamo je došao iz DVD-a Mladost u Kaštel Sućurcu.

U svojem, sad već podužem vatrogasnom iskustvu doživio je svašta, a najgore su mu, kaže, tehničke intervencije.

- To nije lako kad morate ljude izvlačiti iz smrskanih automobila nakon prometnih nesreća. Ali šta se može, sve je dio posla koji radimo i na koji smo ponosni. No gotovo sve intervencije nose sa sobom i situacije zbog kojih se Josipu srce smije. Jednu od tih podijelio je s nama.

- Mjesto i vrijeme radnje zima 2017. godine, DVD Sućurac. Bilo je baš jako hladno. Išli smo gasiti neki požar, nakon čega smo dvojica kolega i ja ostali čuvati požarište. Smrzavali smo se u kolima na minusu, kad nam odjednom netko kuca na staklo. Otvorim vrata, a ono brat i sestra, možda prvi razred osnovne. Donijeli su nam topli čaj i svježe fritule koje je mama upravo ispekla. Ta scena mi se baš urezala duboko u sjećanje i uvijek ću se sjećati tog momenta - ispričao nam je. A svega što kao vatrogasac čini sjećat će se i oni čije živote nesebično spašava.

Inače, Mandarić je ovogodišnji laureat postao na prijedlog Vijeća mjesnog odbora Kaštel Sućurac i Javne vatrogasne postrojbe Split, a javno priznanje za 2021. godinu dodijelilo mu se kao izraz osobite zahvalnosti za iskazanu humanost.

Mandarić će nesebično kazati, to je nagrada svih nas, i mene i mojih kolega s kojima sam bio na intervenciji.

Mandarić je zaposlen u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Split, ali je i dugogodišnji član DVD-a Mladost, a na intervencijama je sudjelovao i kao profesionalni i kao dobrovoljni vatrogasac. U svojoj vatrogasnoj karijeri sudjelovao je na brojnim vatrogasnim natjecanjima, a prije nekoliko godina proglašen je i za najboljeg vatrogasca DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:45