StoryEditorOCM

Prva u HrvatskojZadarska županija planira otvoriti tvornicu za preradu ribljeg otpada i proizvodnju ribljeg brašna

Piše M. I.
13. svibnja 2023. - 09:19

U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je konferencija i okrugli stol pod nazivom "Održiva akvakultura". Radionicu koju je organiziralo Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Hrvatskoj u suradnji sa Zadarskom županijom okupila je stručnjake i poslovne ljude iz Hrvatske i Norveške koji su razgovarali o poslovnim mogućnostima u ekološki održivom uzgoju ribe, odnosno akvakulturi, izvještava znet.hr.

"Uz znatno veću potražnju, akvakultura postaje sve važniji izvor proizvodnje hrane. Nove dimenzije akvakulture imaju za cilj minimizirati utjecaje na okoliš uz povećanje produktivnosti i profitabilnosti", kazao je Haakon Blankenborg, norveški veleposlanik te naglasio važnost dobrog upravljanja nusproizvodima koji uglavnom budu odbačeni nakon prerade ribe.

"Pravilno upravljanje tim nusproizvodima može ne samo smanjiti otpad, već i stvoriti nove izvore prihoda za ribarsku industriju. Prezentacije će istražiti različite načine iskorištavanja ribljih nusproizvoda, poput ekstrakcije ribljeg ulja, stočne hrane, proizvodnje ribljeg brašna itd.", ustvrdio je veleposlanik Norveške.

Na njegove riječi nadovezao se župan Longin koji je najavio da Zadarska županija kroz projekt SAFE u kojem je vodeći partner, a u kojemu sudjeluju i partneri iz Norveške, planira napraviti inovativno rješenje za riblje nusproizvode.

"Kroz taj će projekt biti prikupljeni podaci o nusproizvodima riblje industrije kako bi u konačnici u sklopu budućeg Centra za gospodarenje otpadom bila uspostavljena tvornica za preradu ribljeg otpada i proizvodnju ribljeg brašna, kao prva takva u Hrvatskoj", poručio je Longin i podsjetio da je Zadarska županija ostvarila niz uspješnih projekata u ribarstvu preko europskih fondova, od kojih su najpoznatije izgradnje ribarskih luka u Kalima i Gaženici te postavljanje umjetnog ribljeg grebena kraj otočića Ošljaka i opremanje zadarske ribarnice kroz projekt Adri.SmArtFish.

Uz sve navedeno, osigurana su i sredstva za Centar za školjkarstvo čijom će se izgradnjom osigurati kvalitetna podrška i za uzgoj školjaka na području Podvelebitskog kanala

19. travanj 2024 15:24