StoryEditorOCM

lag bračViše od pola milijuna kuna za projekte: spiza i radionice u sjećanje na stivanske ribare

Piše Ivica Radić
30. ožujka 2021. - 12:18
Vodstvo FLAG-a 'Brač' u kojem sjede lokalni čelnici odobrili su novac turističkom tijelu Općine SutivanIvo Ravlić/Ilustracija/Cropix

Upravni odbor Lokalne akcijske grupe u ribarstvu "Brač", čiji su članovi Grad Supetar i sve općine na škoju, prihvatio je dva projekta koje je kandidirala Turistička zajednica Sutivana (TZ) i za te manifestacije je odobrio nepovratne 564.873 kune.

Programu "Nauka i lavura o stivanskom brodovlju" odobreno je 194.017 kuna, a aktivnosti će se odvijati tijekom cijele godine, posebice preko ljeta. Planirana je izrada bojanke s tematikom brodova, te organiziranje radionica iz brodomaketarstva, vezivanja mornarskih čvorova i onih fokusiranih na pomorsku i brodograditeljsku baštinu. Tijekom tri gastronomske večeri u lipnju, listopadu i prosincu bit će predstavljeni lokalni riblji proizvodi, uz glazbenu pratnju.

Za projekt "Fantažija od ribe" utrošit će se 352.855 kuna tijekom ove i iduće godine. U provedbu tog zadatka uključit će se djeca vrtićke dobi, te učenici osnovne škole i srednjoškolci, turisti, lokalno stanovništvo i lokalni ugostitelji.

– Planiramo kreirati trajni materijal kojim će se znanja i vještine lakše prenositi i nakon prestanka provedbe projekta, te smatramo da upravo tu leži njegova inovativnost. Festivalom posvećenim ribarskom životu obuhvatit ćemo različite elemente – od informativnih, gastronomskih, kulturnih i zabavnih sadržaja – kaže Tončica Tonšić, TZ-ova direktorica.

"Fantažija od ribe" realizirat će se kroz kinoprojekcije filmova maritimne tematike, recitacije poezije pomorske tematike, prikazom tradicijskog života ribara, te gastronomskom ponudom fokusiranom na riblje proizvode. Program bi se održavao četiri puta godišnje – u svibnju, srpnju, kolovozu i rujnu. 

18. travanj 2024 12:11