StoryEditorOCM

zagrijavanje moraVelika količina uginulih cipala isplivala u blizini plaže u Stobreču. Dr. Alen Soldo: Oni su inače otporni...

Piše M. Dr., Hina
6. srpnja 2022. - 08:43

Veće količine uginulih riba cipala isplivale su u utorak u blizini plaže u Stobreču gdje je nakon dojave stigla ribarska inspekcija kako bi obavila očevid, a pretpostavlja se da je do pomora došlo zbog povišene temperature mora i nedodataka kisika.   

"Rano poslijepodne dobili smo dojavu o uginulim ribama na površini mora blizu plaže u Stobreču te smo našim brodom na  to mjesto odvezli ribarske inspektore Ministarstva poljoprivrede i oni su obavili očevid," rekao je za Hinu Željko Kuštera, lučki kapetan Lučke kapetanije Split.

Po njegovim riječima  ribarski inspektori su napravili zapisnik o onomu što su vidjeli. Kuštera je rekao da je komunalnom redarstvu predloženo da pokupi uginule ribe.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Prema prvim neslužbenim informacijama, na pomor riba vjerojatno je utjecala povišena temperatura morske vode što uzrokuje nedostatak kisika.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Za komentar smo pitali i Alena Soldu, profesora s Odsjeka za morske studije Sveučilišta u Splitu.

Ono što se nameće kao logičan razlog je ili nedostatak kisika zbog porasta temperature mora ili zbog cvjetanja mora.

- Nedostatak kisika događa se zbog porasta temperature mora ili zbog cvjetanja mora. Manji broj vrsta može preživjeti ovakve pojave, a cipal je bio jedan od njih, cipli su inače otporni no eto, vidjeli ste što se dogodilo - kazao je.

- Da je riječ o nekakvom zagađenju, i ostale vrste bi nastadale. U svakom slučaju nešto se dogodilo na površini mora - dodao je profesor Soldo.

Rečeno mi je da su na nekoliko mjesta uočena manja cvjetanja mora, na lokaciji o kojoj pričamo, objasnio je, no ipak dok sve analize ne budu gotove ne želi dalje nagađati.

- Nastave li se ovako visoke temperature, zagrijavanje mora, bez strujanja zraka sigurno je da će ovakve pojave postati naša svakodnevnica - na kraju će Soldo.

19. travanj 2024 20:24