StoryEditorOCM

pijesak ga konzerviraoVažno arheološko otkriće kod Ilovika: na samo 2,5 metra dubine pronađeni ostaci najstarijeg antičkog broda na Jadranu

Piše OM
9. rujna 2021. - 14:49

Važno arheološko otkriće pokraj otoka Ilovika u Lošinjskom arhipelagu: na samo 2 i pol metra dubine, otkriveni su ostaci drvenog broda iz 2. stoljeća prije Krista. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da je riječ o najstarijem antičkom brodu na Jadranu, javlja HRT.

Drevni je to trgovački brod koji je, kažu istraživanja, plovio važnim morskim putem koji je prolazio upravo uz otok Ilovik. Brod je dužine između 20 i 25 m, a s obzirom na to da je potopljen na samo 2 i pol metra dubine, pravo je čudo kako je ostao skriven stoljećima. 

- Pješčano dno je iznimno varljivo, možete preko njega preroniti milijun puta, ali milijun i prvi, nakon nekog jakog juga, pogotovo u ovoj uvali, otkriti nešto što je desetljećima skriveno ispod, opisuje Zrinka Ttinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Upravo se to i dogodilo. Brod je slučajno otkrio slovenski arheolog Milan Erič za jednog sidrenja u ovoj vali. Počela su istraživanja. Snage su udružili Hrvatski restauratorski zavod, istraživački centar Centre Camille Jullian iz Francuske, Lošinjski muzej i Specijalna policija.

- Ovo je vrlo zanimljivo otkriće jer nema mnogo brodova koji datiraju iz tog vremena, a drugo, ovo je tip broda gotovo nepoznat na Mediteranu i zato je važno ovo istraživanje, objašnjava Giulia Boetto, direktorica Istraživačkog centra Camille Jullian.

Pogotovo uz činjenicu da je brod iznimno sačuvan jer ga je pijesak konzervirao. 

- Nađeno je nekoliko lijepih čepova amfora što govori da su prevozili vino, također mlinski kamen pa znamo da su pripremali hranu na brodu, uljanica, znači osvjetljivali su i tako, nabraja Igor Miholjek, voditelj istraživanja.

Nakon završetka istraživanja napravit će se 3D prikaz broda, izložba, predavanja, a sam će brod biti konzerviran na morskom dnu Ilovika. I tko zna, možda prepričavati priče nekim novim naraštajima, piše HRT.

20. travanj 2024 04:12