StoryEditorOCM

ko ribe u vodiUoči svjetske smotre u Turskoj, hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah spremna za nove rekorde

Piše Merien Ilić
30. rujna 2022. - 14:50

Hrvatske reprezentativce Sandu Deliju, Petra Klovara i Vitomira Maričića, svi članovi riječkog kluba Ocean, očekuje početak svjetske smotre u ronjenju na dah na jugu Turske, od 1. do 8. listopada.

Ekipa je optimistična, kažu, posebice nakon priprema između državnog prvenstva na Krku i početka svjetskog, koje su odradili na Asinari, Malti i u Turskoj.

Iako je brojčano ovo jedan od najužih sastava reprezentacije do sada, ove godine nitko drugi u Hrvatskoj nije zadovoljio B norme za ulazak u reprezentaciju, koje su svake godine sve dublje, pa je ostvariti status reprezentativca sve teže, ali su zato oni koji odlaze na prvenstvo svakako svojim rezultatima zaslužili tu priliku. O svim formalnostima koje se dešavaju izvan vode u reprezentaciji kao i do sada će brinuti Splićanka Lidija Lijić, voditeljica reprezentacije sa najdužim iskustvom kako ronjenja tako i vođenja reprezentacije među svim našim aktivnim roniocima.

Petar Klovar već je neko vrijeme najdublji Hrvat u povijesti i jedan od najboljih svjetskih dubinaša, ali i ronilaca ukupno, unutar top 5 na svjetskoj ljestvici.

image

Petar Klovar

Ove godine, nakon dvije godine priprema, sprema se na najdublji ikad natjecateljski zaron u ijednoj disciplini u povijesti, te se nada da će postati ‘najdublji‘ čovjek na planeti. Onima koji prate ronjenje jasno je koliki je to uspjeh, a Petar to planira izvesti u disciplini FIM, što je isto vanserijski jer je za najdublje zarone uvijek bila rezervirana disciplina CWT. Petar ima i još jednu disciplinu u kojoj je aktualni svjetski rekorder i to "friško" s Krka ove godine, CNF u kojoj također napada svoj svjetski rekord i zlatnu medalju.

Sanda Delija već je godinama ‘najdublja‘ Hrvatica i ove godine je prvi puta u sastavu CMAS reprezentacije. Sa dobrim zaronima Sanda može konkurirati za medalje iako je glavni cilj biti u top 6.

image

Sanda Delija

Vitomir Maričić u ulozi natjecatelja i trenera reprezentativaca nada se popraviti svoj nacionalni rekord u disciplini CWB, gdje će svakako imati dobru šansu za medalju, kao i u disciplini CNF:

- Ove godine možemo reći da je svakako kvalitetom ovo najbolje dubinsko natjecanje i pravo svjetsko prvenstvo. Šteta da više nitko iz Hrvatske nije izborio pravo nastupa, ali rezultati se pomiču svake godine i to je sve teže i teže te zahtijeva discipliniran rad. Kroz naš klub pripremamo ljude ne samo u Hrvatskoj već i po cijelom svijetu te smo stvorili veliku bazu iskustva i stručnosti što se vidi i po tome da su jedino natjecatelji Oceana Rijeka ostvarili norme, a imamo još desetak članova iz drugih zemalja na ovom natjecanju. U pripremama smo za još jaču selekciju za iduću godinu i mislim da će uskoro većina rekorda biti pod zastavom našeg kluba, koji već nekoliko godina ima status izvrsnosti prepoznat u cijelom svijetu - komentirao je Maričić, trener kluba Ocean Rijeka i članova reprezentacije.

image

Ronjenje na dah

20. travanj 2024 13:08