StoryEditorOCM

sastanak na vrhuU Dubrovniku otvoren Adriatic Sea Forum, prvi sastanak svih predsjednika lučkih uprava na Jadranu

Piše DV
5. svibnja 2023. - 13:42

Koliko je putnika na kružnim putovanjima ostvareno u prošloj godini, gdje je Hrvatska na toj listi, kako stojimo s putovanjima trajektom te tko je šampion u nautičkom turizmu kad su u pitanju superjahte - sve ove teme uz izviješće o turizmu na Jadranu raspravit će se u iduća dva dana na RISPOSTE TURISMO: na Adriatic Sea Forumu 2023. − prvom sastanku na vrhu svih predsjednika lučkih uprava na Jadranu.

Forum je otvorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković te zamjenik župana Joško Cebalo, uz sudjelovanje svih čelnika Lučkih uprava Jadrana i talijanskih luka.

Kad su u pitanju kružna putovanja, u 2022. bilo je više od 3 i pol milijuna putnika i veliko povećanje u odnosu na 2021. godinu, no ipak šampion u ovome je Italija, s milijun i pol otvarenog broja putnika, dok je Hrvatska prva ali po broju ticanja brodova. Kad je riječ o trajektima i tu se bilježi znatno povećanje, pa je Hrvatska ispred Grčke i Italije s 9,2 milijun putnika, dok je u nautičkom turizmu mapirana 341 marina, s vodećom Italijom i po broju objekata i po broju vezova. U segmentu superjahti vodeća je ipak Crna Gora.

Osiguravanje rasta u sektorima kružnih putovanja i trajektnog prometa, optimizacija prihvata putnika u pomorskom prometu i određivanje novih inicijativa da bi se suzbili učinci na okoliš teme su sastanka. Sastanak na vrhurezultat je zajedničkih napora tvrtke Risposte Turismo − tvrtke koja je osmislila i organizirala forum, Udruženja talijanskih luka i Lučke uprave Dubrovnik.

Sastanak bi trebao dovesti do potpisivanja Deklaracije o budućim inicijativama i aktivnostima koje se mogu provesti u turističkim lukama u zemljama koje okružuju Jadransko more.

Adriatic Sea Forum 2023 bit će domaćin 15 sastanaka, uključujući panel diskusije, govore i prezentacije više od 50 vodećih međunarodnih igrača u industriji. Program je obogaćen važnim novim potvrdama, među kojima su Wybcke Meier, predsjednica uprave brodske kompanije TUI Cruises, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, Rodolfo Giampieri, predsjednik udruženja talijanskih luka Assoporti i Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split i Udruge jadransko-jonskih gospodarskih komora.

23. travanj 2024 15:46