StoryEditorOCM

SIGURNO UTOČIŠTEU Baškoj Vodi će se graditi gat od 120 metara za manje kruzere, direktor Turističko-športske luke: Od profita imamo koristi i mi i cijela općina

Piše Ivo Sikavica/Makarska kronika
4. kolovoza 2021. - 10:02

Otkako je prije dvije godine tvrtka Turističko-športska luka u Baškoj Vodi osnovana kao dioničko društvo, bilježe se sve bolji rezultati. Reorganizirala se uprava i proširen je djelokrug poslovanja, tako da se danas Baška Voda diči svojom nautičkom i gastronomskom ponudom.

Osnovna djelatnost poslovanja su lučke usluge, a raspolaže se sa 130 komercijalnih vezova i još toliko za potrebe domaćeg stanovništva. Zbog velikog obujma poslova, tvrtka zapošljava 18 stalnih djelatnika i još nekoliko sezonaca.

Osim nautičkih usluga, koje su prošle zime osmišljavane i dosta unaprijeđene radi sigurnosti plovila, danas se, nakon brodova do 14 metara, privezuju i sigurno sidre brodovi i do 25 metara dužine, a osuvremenjivanjem tehnike na istezalištu izvlače se brodovi i do 15 metara dužine.

'Puntin' i 'Bava'

Uz nautički dio, TŠL pruža i gastronomske usluge u svom restoranu "Puntin", izgrađenom 2019. godine u sklopu upravne zgrade, a koji ima u ponudi tradicionalnu mediteransku i domaću spizu, uz biokovski krumpir, drniški pršut, domaće maslinovo ulje. Na vrhu zgrade nalazi se kafić "Bava", s čije terase se pruža predivan pogled na cijelu luku, Bašku Vodu i bližu okolicu.

Izgradnjom pristaništa u središtu mjesta 1912. godine Baška Voda je postala glavna trgovačka i gospodarska spona otoka i Zagore od Splita do Makarske. To je bila odskočna daska za prijenos znanja i ljubavi prema luci, pa je nekolicina baškovoških entuzijasta i pomoraca 1983. godine osnovala PŠRD "Komarča" i kroz to društvo, koje se brzo omasovilo, na predjelu Puntin započeli su s nasipavanjem akvatorija kako bi prvenstveno zaštitili svoje brodice, a i osigurali uplovljavanje i sidrenje drugih brodova.

Uz financijsku pomoć ondašnje Mjesne zajednice, entuzijasti su uspjeli nasuti oveći prostor na kojem je danas lučka zgrada i parkirališni dio, te lukobran u dužini od oko 250 metara, tako da se dobilo 10.200 četvornih metara raspoloživog akvatorija.

Nekoliko godina kasnije došlo je do betoniranja rubnog unutarnjeg dijela i zaštite krupnim kamenom s vanjske strane. Radi podizanja standarda u luku se svake godine ponešto ulagalo sve do prije dvije godine, kada je Općina Baška Voda uzela stvar u svoje ruke i osnovala tvrtku Turističko-športska luka Baška Voda.

– U posljednje vrijeme mnogo smo ulagali u unaprjeđenje infrastrukture u luci. Uz osnovnu djelatnost sigurnog sidrenja brodova, čija se metraža povećala za oko 50 posto, radili smo dosta na osuvremenjivanju internetske i telefonske infrastrukture, a postojeći lukobran, parkirališni prostor i prostor oko lučke zgrade primjereno uredili, popločali bijelim kamenom i hortikulturno obogatili – kaže nam direktor Luke Marin Beroš.

image
Direktor Luke Marin Beroš

Korist za općinu

– Naš restoran "Puntin" smo toliko modernizirali i unaprijedili kvalitetnom uslugom da nam radi baš onako kako smo i zamislili, pa i u zimsko doba, jer su nam obroci dostatni, kvalitetni, a cijene primjerene. Od profita naše luke imamo koristi i mi i cijela općina jer će se opet sve zarađeno uložiti za općinske potrebe – istaknuo je Beroš.

O daljnjim planovima Beroš nam je rekao da će se prvenstveno ići na zamjenu starog dotrajalog svjetionika na vrhu lukobrana i gradnju lijepog, kamenog s više potrebnih funkcija i sadržaja, kao i na gradnju vanjskog gata u dužini od oko 120 metara, tako da će moći primiti manje i srednje kruzere, što će Bašku Vodu učiniti još atraktivnijom destinacijom.

– U samoj lučkoj zgradi, koja obiluje poslovnim i uredskim prostorijama, kao i kongresnom dvoranom, te restoranom od 180 sjedećih mjesta, uskoro ćemo otvoriti prodavaonicu rezervnih brodskih dijelova i opreme, što će dodatno povećati i unaprijediti raznolikost naših usluga – rekao je direktor Marin Beroš.

BROJKE


245
metara je dužina lukobrana

1730
metara četvornih je površina pristaništa

180
mjesta je u restoranu

10.200
metara četvornih površina je akvatorija

image
Stogodišnji mul odolijeva svim neverama
17. travanj 2024 09:34