StoryEditorOCM

Novost na KorčuliSvježa riba i morski plodovi lokalnih ribara u Lumbardi bit će hit ovog ljeta, ali ribarnica će raditi tijekom cijele godine

Piše Dora Lozica
28. lipnja 2022. - 13:40

Na lokalnoj tržnici u Lumbardi na otoku Korčuli svečano je otvorena modularna, montažna ribarnica na kojoj će ribu i ostale morske plodove tijekom cijele godine nuditi sedam lokalnih ribara.

Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 266 tisuća kuna, pri čemu je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG-a "Južni Jadran", dok je preostalih 15 posto osigurala država.

Dalmatinski stil

– Nakon rješavanja silne papirologije, konačno imamo malu ribarnicu na tržnici, iza zgrade Općine. Sretna sam i zadovoljna što ćemo tijekom ljeta imati ribarnicu otvorenu u jutarnjim satima, a planiramo radno vrijeme i zimi, nadam se da će biti posjećena.

Objekt nije financiran općinskim novcem, što je velika stvar za Lumbardu i naš proračun. Već je nekoliko općina i gradova s područja Dubrovačko-neretvanske županije iskoristilo ovu priliku, cilj je da ljudi jedu što više ribe – poručila je Marija Klisura, načelnica Lumbarde.

Montažna ribarnica ima 15 četvornih metara prodajnog prostora, napravljena je u dalmatinskom stilu s kupama i kamenom na rubovima kako bi se što bolje uklopila u mjesto, istaknula je načelnica i dodala da je to dodatni motiv da se izgled tržnice dovede na još veću razinu u dogovoru s konzervatorima.

image

Na četiri dužna metra prodajnog prostora mogu se smjestiti četiri ribara s po tri kašete ribe

Dora Lozica

Na četiri dužna metra prodajnog prostora mogu se smjestiti četiri ribara s po tri kašete ribe, a budući da ih se prijavilo čak sedam, bio je nužan međusobni dogovor.

– Održali smo nekoliko sastanaka sa zainteresiranim ribarima. Projektni uvjeti ne ograničavaju tko može prodavati ribu tako da imamo pet zainteresiranih ribara iz Lumbarde, jednog iz Vele Luke i jednog iz Korčule.

Ovisno kakav je bio ulov, koliko neki od njih imaju ribe tog dana, dogovarat će se međusobno tko će taj dan koristiti ribarnicu za prodaju. Tijekom dogovora nije bilo nikakvih trzavica, dio ribara iz Lumbarde se tijekom ljeta bavi drugim poslovima, ali naravno da su ostavili mogućnost da prodaju ono što uhvate.

Njihov veći angažman i ulov očekujemo tijekom zimskih mjeseci. Važno je da imamo ponudu svaki dan – naglasila je Klisura.

image

Marija Klisura, načelnica Lumbarde

Dora Lozica

Evidencija prometa

Cilj ovakvih projekata je poticanje gospodarstva i podizanja kvalitete lokalne ponude, a ne zarada, tvrde općinari, tako da komunalna tvrtka "Mindel" koja upravlja objektom ne smije, sukladno projektnim uvjetima, ništa zaraditi tijekom prvih pet godina, odnosno cjelokupni ostvareni višak mora se potrošiti isključivo na troškove objekta.

Sukladno tome, godišnja najamnina za sedmoricu ribara bit će tek 600 kuna plus režijski troškovi koji će se računati prema evidenciji prometa, odnosno onoliko koliko će svaki od njih koristiti ribarnicu. Sudeći prema navali mještana prilikom otvaranja, ribarnica će biti hit ovog ljeta, a nadamo se i u idućim godinama.

image

Godišnja najamnina za sedmoricu ribara bit će tek 600 kuna plus režijski troškovi

Dora Lozica
17. travanj 2024 23:34