StoryEditorOCM

POGLEDAJTE VIDEOSplićanin zgrožen: Roneći po Žnjanu na dnu sam primijetio enorman broj automobilskih guma! UPA Rostrum: To je priprema za akciju čišćenja

Piše Milena Budimir
2. kolovoza 2021. - 15:22

Jedan je Splićanin, zaljubljenik u more i podmorje, roneći jutros na području splitskog Žnjana - malo je reći - doživio šok.

Umjesto riba i morske trave - pred masku su mu izronile odbačene automobilske gume.

- Prilikom prvog ovogodišnjeg ronjenja između plaže prilagođene invalidima na Žnjanu i Hotela Zagreb primijetio sam enorman broj automobilskih guma na morskom dnu. Pravu "zlatnu žilu" - veli nam, zgrožen.


Nije mu jasno, baš kao i nama, koliko puta treba nekome ponoviti kako more nije kanta za smeće?! Tko normalan može stati na obalu i u more ubaciti isluženu gumu? Znaju li građani razliku između smeća i otpada? Je li im jasna važnost principa 4R (Reduce, Reuse, Recycle i Rot/Smanji, ponovno koristi, recikliraj, kompostiraj)?!

- Rabljene gume su kompozitni materijal čijom se reciklažom dobivaju sirovine pogodne za primjenu u proizvodnji betona i betonskih proizvoda, veli nam ekološki osvješten čitatelj i poentira:

- Također, na Karepovcu se mogu besplatno zbrinuti četiri gume godišnje!

Rostrum: To je priprema za akciju


Čitajući naš članak o odbačenim gumama u žnjanskom podmorju - javili su nam se članovi Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum. Oni, naime, planiraju 21. kolovoza akciju čišćenja Žnjana, pa su sporne gume, ali i drugi otpad pronađen ispod mora, posložili na jedno mjesto, kao pripremu za samu akciju.

- Dosad su članovi Rostruma organizirali osam akcija čišćenja podmorja na području Žnjana, u kojima je uklonjeno preko 2000 guma svih veličina i oblika, isto toliko vreća s otpadom, ali i drugi brojni krupni otpad što je ukupno bilo preko 450 m3, kazali su nam i objasnili što se zbiva pod morem na potezu od plaže za invalide i hotela Zagreb:

- Na žalost ovakve pripreme su nužne da bi se povećala učinkovitost akcije, jer uklanjanjem gume iz mulja sve se zamuti i stvori gotovo nikakva vidljivost, a i dio koji je bliže obali počistili smo u prethodnih akcijama tako da sada samo nastavljamo proširivanje zone čišćenja - kažu u Rostrumu.

Gdje s gumama?


Svatko on nas ima pravo godišnje besplatno odložiti 4 gume na Reciklažno dvorište na Karepovcu, dakle, sve fizičke osobe s područja grada Splita koje su korisnici usluga Čistoće d.o.o. Split.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta Karepovac je od ponedjeljka do subote, od 7 do 19 sati.

19. travanj 2024 20:48