StoryEditorOCM

državna linija 616Slatinjani sa zebnjom čekaju listopad: ‘Dabogda i ti Agencijo imala pa nemala, ka šta smo i mi imali, pa ostali bez...‘

Piše Milena Budimir
8. rujna 2021. - 09:30

Jedna gotovo pa savršena, a svakako nenadana, turistička sezona je na izdahu. Turisti odlaze, vijesti i izvještaji se prebacuju bliže metropoli, a domaći svit ostaje zaboravljen. Do idućega ljeta.

- Dabogda i ti Agencijo (Agencija za obalni linijski pomorski promet, op.a.) imala pa nemala, ka šta smo i mi Slatinjani imali, pa ostali bez. Mislin na brod do Splita i to cilu godinu, a svi govore da je najgore jemat pa nemat. Eto draga Agencijo, zahvaljujući tebi i državnoj potpori mi znamo kako je to, jer ovo još malo ča je ostalo od turistin i 'Bura' će fermat, piše nam čitatelj, i nama i spomenutoj Agenciji, pa smo i mi "zaronili" u pozadinu cijele priče, pozadinu "državne linije 616".

A "Bura" je "Bura line", obiteljska tvrtka koja već četvrtinu stoljeća prometuje na brodskoj liniji od Split do Trogira, a preko Slatina. U vrijeme sjajnog nam turizma - mogli su od zarađenog preko ljeta priuštiti sebi i svojima da na svoj račun brode "vamo-tamo", ali sada više nije tako.

image
Turisti na brodu Bura line
Božidar Vukičević/Cropix

Objašnjeno im je kako na subvenciju države ne mogu računati, jer su zahvaljujući novom Čiovskom mostu Slatine dobro prometno povezane sa Splitom, kojem pripadaju. S tim se Slatinjani i ne bi baš složili, jer kako nam kazaše neki koje smo kontaktirali:

- Liti nam do grada triba dvi, dvi i po ure, zimi je to nešto brže, ali niko nam ne može bolje spojiti obale do broda!

Za osigurati održivost linije država / Agencija / Županija / Grad trebala bi uložiti oko 300 tisuća kuna, a naš je čitatelj taj detalj elaborirao kao "ne triba se sve u životu isplatit, pa je radi otocin i otočana Butković da iz državne kase 48 milijuni ne jedan put, nego svake godine, da se malo bolje povežu nepovezani".

Slatinjani od prvog dana listopada ostaju nepovezani. Nekako tih potrebnim ih 300 tisuća zvuće kao kap u moru među uloženim milijardama. No, to smo samo mi.

Ivo Domić: Draga Agencijo, ti si ka mater ča vodi računa da se pinezi ne potroše...


Dobar dan, Agencijo, 

Draga Agencijo, obraćam se tebi i nikome osobno.

Dabogda i ti Agencijo, imala pa nemala, ka šta smo i mi slatinjani imali pa ostali bez.

Mislin na brod do Splita i to cilu godinu, a svi govore da je najgore jemat pa nemat.

Eto draga Agencijo, zahvaljujući tebi i državnoj potpori mi znamo kako je to, jer ovo još malo ča je ostalo od turistin i Bura će fermat.

Mi se ne isplatimo ni sami sebi, a vozile su u Slatine i Ohrid i Postire i još puno brodin, kad je vozila Jadrolinija i nije se pitalo je li se isplati. Vozilo se jedno vrime i okolo glave od Čiova, kad se most nije diza.

Ne triba se sve u životu isplatit, pa je radi otocin i otočana Butković da iz državne kase 48 milijuni  ne jedan put, nego svake godine, da se malo bolje povežu nepovezani.

Spominje u tome i autobuse i brode. Eto kako smo otok, a ja mislin da jesmo (puno njin govori da nismo) jerbo između nas i kraja je još cili jedan otok, Trogir, Nama bi brod puno značija, za poć izvadi krv, to triba poć rano, pa i za poć na posal, u školu,  za ne stat u Solinu ka nika mona, na mistu, u redu za vidit zeleno na semaforu.

Draga Agencijo, ja te razumin, nisi ti kriva, ti si ka mater ča vodi računa da se pinezi ne potroše, jer uvik se mogu dogodit gora vremena, glad i neimaština.

Ali ovi put moran i ono ča je Dino reka da se ne smi kontra, ato je Split, kojemu zauvik pripadamo, a un nas je izda. Niti nas čuje niti vidi, jedino kad triba doć prikopat škrapu prije lita sa bagerima za uvati koju dnevnicu.

Svi ča smo izvadili otočne iskaznice, penzići,radnici, učenici, studenti, stojimo ka gladni tići u gnjizdu i čekamo kad češ draga Agencijo vratit našu DRŽAVNU LINIJU  616

Stoj mi dobro draga Agencijo.

Pozdrav iz Slatina

image
Brod Bura Line koji vozi liniju Split-Slatine Trogir, na fotografiji: Mario Andrijolić
Božidar Vukičević/Cropix
20. travanj 2024 03:30