StoryEditorOCM

NOVA NEVOLJAŠibenski školjkari: ‘Za sada je sve u redu, ali pidočama su orade veći neprijatelj od parazita‘

Piše Toni Veljača
27. siječnja 2023. - 14:47

Šibenski školjkari posljednjih tjedana s velikom pažnjom prate situaciju na uzgajalištima dagnji u Novigradskome moru, gdje je na desetke tona te morske delicije – uginulo. Prvi slučajevi ugibanja dagnji primijećeni su još lani, tijekom kasne jeseni i početkom zime – da bi sada, pola godine nakon – cijeli slučaj kulminirao do mjere koja, osim uzgajivačima, i znanstvenicima stvara glavobolje.

Napao i periske

Prvotne, neslužbene analize upućuju na to da je uzročnik parazit – sličan onome koji je napravio probleme i s periskama. Osim tog parazita, uzrok ugibanju može se pronaći i u klimatskim promjenama. Nedostatak oborina u ljetnim mjesecima i iznadprosječne temperature mora – navodi za HRT Dražen Oraić, voditelj laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta, također je pridonio ugibanju školjaka.

– Sumnjamo da se radi o parazitu koji podsjeća na parazita koji je napravio probleme na periskama, sličan mu je. Daljnje su pretrage u tijeku. Uzorke ćemo poslati u Europski referentni laboratorij i ako se potvrdi, to bi bilo prvi put da je taj parazit na dagnjama u Jadranu. Potvrda ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta. To je otvoreni akvatorij, nažalost, kao i s problemom s periskama, i u ovom slučaju ne postoje lijekovi ili mjere koje bi izliječile dagnje, to su vremenski dugi postupci – kazao je Oraić.

Strepe li šibenski uzgajivači od pomora dagnji, provjerili smo kod Krešimira Kovača, jednog od nekolicine uzgajivača kojem se uzgojno polje nalazi podno Šibenskog mosta.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

– Kao i kolege, jasno je da pratimo situaciju iz Novigradskog mora. Za sada nemamo nikakvih problema, gotovo svakodnevno provjeravamo situaciju i sve su školjke zdrave – kazuje nam Kovač i pritom naglašava kako plan za spas dagnji u slučaju da se na šibenskom području ponovi isti scenarij – nemaju.

Napadaju mlađ

– Iskreno nismo još o tome razmišljali – tek treba vidjeti je li u pitanju nekakav parazit ili je samo došlo do promjene mikroklimatskih uvjeta i bioloških čimbenika. Stručnjaci iz Zadra dali su analize koje su pokazale da je u Novigradskome moru bio priljev slatke vode te pad saliniteta. Lako je moguće da je i to jedan od uzroka koji je doveo do mortaliteta. Ne smijemo paničariti u svakom slučaju – kazuje Kovač.

Možda i više od parazita te klimatskih promjena, šibenski školjkari strahuju od – orada. Ti morski predatori, konkretno na Kovačevu primjeru, do sada su uništili na tone mlađi.

– Vjerujte, orade su nam trenutno najveći problem, kao i dotok slatke vode. Sadnju prilagođavamo uvjetima i tim problemima. Izuzev toga, situacija u šibenskom kanalu je dobra. Nadam se da će se tako i zadržati – zaključuje Kovač.

20. travanj 2024 06:29