StoryEditorOCM

đir po dubrovnikuRijetki su gosti s prvog ovogodišnjeg kruzera bili spremni pričati: ‘Na brodu su rigorozne mjere, uopće nije jednostavno ni lako‘

Piše Kristina Filičić
13. lipnja 2021. - 07:42

MSC Orchestra uplovio je u petak u grušku luku i izazvao opće veselje uz doček, kao što i priliči prvom kruzeru u dubrovačkoj kruzing sezoni koja je spavala punih godinu dana i još nešto kusura. Stigao je, eto, i taj dugoočekivani kruzer ali ne i gužve kojima smo, najvećim dijelom zbog plutajućih hotela, svjedočili u vremenu prije COVID-a.

Ruku na srce, Stradun je u petak ujutro bio znatno življi. Uz grupe kruzeraša koji su, fascinantno, u jednakim vremenskim razmacima, kao da je netko na ulazu od Pila podizao i spuštao rampu, stizali na Stradun, poseban šušur stvarala je i scenografija za Igre mladih, koje se održavaju u Gradu.

U svakoj grupi, ili po novome balončiću, uz vodiče, bilo je od 20 do 30 turista. Nije bilo pretjeranog zaustavljanja svugdje i na svakom, pa i onom najužem mjestu, kako je to već jednom bilo. Nije bilo zaostajanja zbog nekog zanimljivog detalja koji treba ovjekovječiti fotoaparatom, jer valjalo se držati grupe. Doslovno su fotografirali Grad hodajući.

Turisti su, čini se, ozbiljno shvatili protokole kruzing kompanija. Pokušali smo, jesmo, nekoliko puta ući u balončić ali "no, no" i odmahivanje rukom dalo nam je do znanja da ne smijemo čak ni na propisanu udaljenost. Tek nam je jedan Francuz iz balona dobacio kako mu je drago da je u Dubrovniku i da putuje.

image
Tonči Plazibat/Cropix

No, kakav bi to reporterski đir bio kad ne bismo iznova i iznova pokušavali naći sugovornika. "Ne smijem se zaustavljati, s grupom sam", čuli smo više puta. Ipak, sljedeći pokušaj je upalio. I to zahvaljujući tome što je grupa čekala na ulazu u Knežev dvor, pa turisti nisu morali "trčati" kako bi ostali u balonu.

Koliko je pozitivnih danas?

Baš kad smo krenuli nešto suvislo pitati Ivana i Cvetanku iz Bugarske, oni nas zaskoče pitanjem: "Koliko imate pozitivnih danas?" "Valjda oko 150", kažemo, jer Stožer još do tada nije izišao s podacima za petak. "Aaaa, Bugari su bolji, u nas je danas sto pozitivnih i broj stalno pada", kroz osmijeh će Ivan ali ne damo se ni mi smesti pa potvrđujemo: "I u nas pada". Optimistično, kao da nas, a i sebe, želi utješiti, Ivan kaže: "Proći će i ovo kroz mjesec, dva". Dok ga držimo za riječ, zanima nas kakav je osjećaj putovati.

image
Tonči Plazibat/Cropix

- Odličan, od ožujka planiramo doći, treba proslaviti jubilarnih 60 godina – kaže nam bračni par koji je prošle godine prebolio COVID bez nekih posljedica.

Govore nam još da moraju biti s grupom, nikako sami. Nema nam kafića, dodaje Ivan. Na brodu su stroga pravila, prije ulaska trebalo je napraviti dva COVID testa. Epidemioloških mjera se treba pridržavati i na brodu i svugdje gdje izađeš, pa dodaju da iza Dubrovnika idu na Krf. Neobično im je što brod nije pun.

- Nema nas puno, niti pola kapaciteta, i dosta je starijih putnika – kroz osmijeh će, aludirajući i na sebe.

Mlada putnica s kruzera Timea kaže nam kako su došli u Dubrovnik iz Mykonosa.

image
Tonči Plazibat/Cropix

- Bilo je dobro, to je jako lijepo mjesto, ali vjetar je bio ogroman – kaže za taj grčki otok, a nas ipak zanima kakav joj je Dubrovnik:

- Vrlo lijepo mjesto. Imate puno turista, što je lijepo vidjeti, pogotovo u ovom COVID vremenu. Tek smo stigli pa još nisam puno toga vidjela. Prošetali smo Stradunom i sada čekamo ulazak u Knežev dvor. Nakon toga nas čekaju još neki obilasci, mislim da ćemo na Zidine – kaže nam Timea pa potvrđuje da u suvenirnice i restorane ne smiju.

Rigorozne mjere

- Na brodu su rigorozne mjere. Uopće nije jednostavno ni lako. Ne možete se bez maske kretati po kruzeru, naravno tu je socijalna distanca i sve druge mjere kojih se moramo pridržavati. Jako puno COVID testova treba napraviti. Nismo mogli ući na brod ako nismo napravili dva testa, a nakon četiri dana također moramo raditi test – govori nam Timea no prekida je poziv jer ulazi se u Dvor, a nema odvajanja od grupe. Tek nam u prolazu simpatično dobacuje: "Dobro je što se putuje, stvari idu nabolje".

image
Tonči Plazibat/Cropix

Složit ćemo se s Timeom koja nam je više puta ponovila kako je nije strah da bi se mogla zaraziti u nekom od mjesta koja obilazi.

A gosti s kruzera znaju što smiju. Nema individualnog điravanja, nema zaostajanja za grupom, nema restorana ni suvenirnica. Zato su u petak brojne tarace ugostiteljskih objekata, izuzev onih na Stradunu, zjapile prazne. U suvenirnicama djelatnici su bili na ulaznim vratima jer bolje gledati muving na Stradunu nego praznu butigu. Ali Zidinama su kruzeraši šetali, naravno u grupama, kao što su obilazili i kulturne znamenitosti Grada, poput Kneževa dvora.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Svaki je obilazak unaprijed najavljen, kažu nam u Dvoru pa dodaju kako je za petak bilo najavljenih 18 grupa. U obilasku u istom trenutku mogu biti tri grupe, svaka po 20 osoba. Zadržavaju se u prosjeku 20 minuta kako ne bi bilo pretjeranog čekanja i grupiranja ispred Dvora. Čisto matematički, u petak ujutro je Dvor imao 360 posjetitelja.

Spomenimo još, MSC-ov brod će nastaviti s uplovljavanjima svakog petka do kraja sezone koja je predviđena do 22. listopada, što je sveukupno 20 ticanja. U ponedjeljak bi trebala pristići i MSC Splendida u svoj prvi posjet Dubrovniku.

16. travanj 2024 14:49