StoryEditorOCM

japansko morePrekinuta potraga za pomorcem iz Metkovića koji je nestao s broda Atlanske plovodbe

Piše Stanislav Soldo
24. listopada 2021. - 16:47

Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem, koji je nestao u subotu s broda Atlanske plovodbe Miho Pracat u akvatoriju Japanskog mora, u plovidbi iz ruske luke Shakhtersk prema Kini.

Neslužbeno doznajemo da je nestao pomorac iz Metkovića te da je na brodu radio u kuhinji. Pretpostavlja se da je nesretno pao s broda u hladno more. Posada je u vrlo kratkom vremenu primijetila da je pomorac nestao te su pretražili brod ali ga nisu našli.

Zatim je prema važećim međunarodnim procedurama započela akcija potrage, kojom je rukovodi Centar za traganje i spašavanje (MRCC) Vladivostok ali potraga nije dala nikakvih rezultata. Za hrvatskim pomorcem su tragali još i zrakoplov, brod specijaliziran za traganje i spašavanje (SAR) te ribarski brod koji se zatekao u blizini mjesta događaja.

Nažalost, trganje na moru nije dala rezultate pa je potraga i službeno obustavljena. More je bilo iznimno hladno na tek petnaestak stupnjeva i u takvim uvjetima mogućnost preživljavanja oko 26 sati, pa je potraga prekinuta, priopćili su iz Atlanske plovidbe, izražavajući sućuti obitelji nestalog pomorca.

Iskusni pomorci sa kojima smo porazgovarali smatraju da je prema raspoloživim informacijama potraga za nestalim pomorcem kvalitetno odrađena.

Međutim, Centar za potragu i spašavanje donosi odluke na licu mjesta, hoće li nastaviti ili zaključiti potragu za nestalom osobom. Naime, presudna je temperatura mora jer ako je more hladno onda će i potraga kraće trajati uz uvažavanje činjenica je li nestala osoba bila primjereno odjevena za boravak u moru te je li imala čamac za spašavanje.

Sve to utječe na potragu, koja je u ovom konkretnom slučaju prekinuta. Ipak za pretpostaviti je da se povlače helikopteri te da će brodovi koji plove tim područjem nastaviti osmatranje.

Atlanska plovidba i dalje nije željela iznositi nikakve detalje o ovom slučaju.

19. travanj 2024 21:07