StoryEditorOCM

FLORIJANOVA FLOTAPovijest vatrogastva u Dubrovniku seže čak u 12. stoljeće, no do 2019. Grad nije imao pravi vatrogasni brod. Ipak, nije Orlando jedini...

Piše Maja Rilović Koprivec
10. srpnja 2021. - 10:59

Povijest vatrogastva u Dubrovniku seže čak u 12. stoljeće, no do Orlanda, nabavljenog 2019. Dubrovnik nije imao pravi vatrogasni brod. No nije Orlando jedini brod Vatrogasne zajednice Dubrovačko neretvanske županije.

- Imamo Orlanda u Gradu, brodove na Mljetu i Korčuli, imamo mali brod u Trpnju i u Neretvi dva riječna broda. Upravo smo dobili brod u Smokvici. Nešto donacijama, nešto europskim sredstvima, ponešto suradnjom s drugima, a uz puno borbe - kaže za Dubrovački vjesnik Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Županija je posljednjih godina uspjela pribaviti više vatrogasnih plovila pa su vatrogasci opremljeni s nekoliko vatrogasnih brodova i čamaca za intervencije i spašavanja.

image
Vatrogasni brod Orlando i njegova posada smjesteni u Zatonu sa kolegama DVD-a Zaton
Tonći Plazibat/Cropix

Crveni Orlando

Dubrovački vatrogasni brod Orlando vezan je kod DVD-a Zaton čiji ga pripadnici koriste zajedno s posadom dubrovačkih vatrogasaca. Brod je to Grada Dubrovnika koji je vrijedan četiri milijuna kuna, a sagrađen je u istarskom brodogradilištu sasvim prilagođen ponajprije vatrogasnoj namjeni.

U službenim podacima stoji kako je ovo polivalentno plovilo ukupne dužine 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije. Njegov vodeni top može dobaciti 70-tak metara daleko. U slučaju intervencija cijeli brod od plamena štiti vodena magla koja se ispušta sa svih strana trupa.

Osim gašenja morem, brod je poseban zbog svoga rezervoara s 500 litara posebne smjese, čija je količina dovoljna da pjenom koja se širi prekrije cijeli zatonski zaljev. Pjena može biti i lagana i teška tako da ona trenutno zaustavlja dovod kisika i plamen, a ne može je otpuhati vjetar, kažu vatrogasci Lukša Kraljević voditelj broda i Ivo Radičević, mornar Orlanda. Oni čine osmeročlanu posadu Orlanda koja uz pripadnike DVD-a Zaton održava 24 satne smjene u slučaju intervencija.

No Orlando ne služi samo za vatrogasne intervencije, tu je da uskoči, odnosno uplovi, kada god treba. Orlando može brzo ugasiti požar, a omogućuje i žurni transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, bilo kakvu promptnu intervenciju kada su ugroženi ljudski životi.

Izgrađen je i za plovidbu u zahtjevnijim vremenskim uvjetima pa posada zna prevoziti i bolesnike s otoka, ili radnike gradskih komunalnih poduzeća na Elafite.

- To je brod Grada Dubrovnika i uz svoju primarnu funkciju može pomoći gdje god treba - kaže njegova posada.

image
Vatrogasni brod Orlando 
Tonći Plazibat/Cropix

Donacija Carine

Osim Orlanda koji plijeni pažnju svih u Zatonu, vatrogasci u Dubrovačko neretvanskoj županiji imaju i u Slanome privezan brod Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje.

To je višenamjensko ECO plovilo za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora po Planu intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora i morskog okoliša, a isto tako koristi se i za traganje i spašavanje na moru u slučaju pomorskih nesreća, kao i za protupožarnu zaštitu na moru i u priobalnom pojasu, te za prijevoz vatrogasaca, ističe zapovjednik Simović.

Na otoku Mljetu, Javna vatrogasna postrojba Mljet dobila je pravi vatrogasni brod koji je nabavljen iz sredstava EU fondova, opremljen je vatrogasnom opremom i koristi se u slučaju intervencija na moru, kao i za gašenje požara s mora i za prijevoz vatrogasaca.

Na otoku Korčula, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Smokvica, Ministarstvo financija, Carinska uprava, donirala je rashodovano plovilo – gliser, koje se koristi za prijevoz vatrogasaca na požare na području otoka Korčule i otoka Lastova, a ovo plovilo opremit će se potrebitom vatrogasnom opremom kako bi bilo spremno za vatrogasne intervencije na moru kao i gašenje požara s mora.

– To je vrhunski brod koji ćemo prilagoditi, a on je već u sustavu i raspoređen na Korčuli – pohvalio je županijski vatrogasni zapovjednik.

image
Vatrogasci DNŽ su opremljeni s nekoliko vatrogasnih brodova i čamaca za intervencije i spašavanja
VZ DNŽ

Na poluotoku Pelješcu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Trpanj ima vatrogasnu brodicu koja služi za prijevoz vatrogasaca na nepristupačne terene poluotoka Pelješca. – Iako mali taj nam je brod u više navrata bio jako koristan - kaže Simović.

Brod se može se opremiti priručnom vatrogasnom opremom i koristiti i za pomoć pri gašenju požara s mora

Za područje Doline Neretve nabavljena su tri vatrogasna spasilačka čamca koja se koriste u slučaju elementarne nepogode – poplave, a posjeduju ga Javna vatrogasna postrojba Metković, Dobrovoljno vatrogasno društvo Metković i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik.

Nabavke svih ovih plovila nesumnjivo su rezultati velikoga rada vatrogasne zajednice, Županije i ednicima lokalne samoouprave, a nadajmo se da će brodovi naših vatrogasaca i ove vatrogasne sezone imati što manje posla.

image
Na fotografiji: Lukša Kraljević, Hrvoje Bečić, Matej Rozić, Ivo Vodnica i Ivo Radičević
 
Tonći Plazibat/Cropix
19. travanj 2024 21:01