StoryEditorOCM

nepravomoćna presudaPomorac tužio ‘Jadroplov‘ jer mu je dizalica broda prignječila prst ruke. Izgubio je spor, kompaniji treba platiti 42 tisuće kuna parničnih troškova

Piše Tanja Gattin
6. rujna 2022. - 15:49

Pomorac iz Splita nepravomoćno je krajem kolovoza ove godine izgubio spor protiv "Jadroplova". Splitsku brodarsku kompaniju u većinskom državnom vlasništvu je, naime, tužio za naknadu štete zbog ozljede na radu koju je pretrpio na motornom brodu "Trogir" 2015. godine u Brazilu.

No Trgovački sud odbio je zahtjev pomorca da mu se na ime pravične novčane naknade za fizičke bolove, strah i naruženost isplati 44.040 kuna, 2000 kuna za tuđu njegu i pomoć, 6716 američkih dolara naknade zbog trajno smanjene životne aktivnosti, te 15.086 američkih dolara na ime izgubljene zarade, sve s kamatama koje teku od 2016. godine.

Pomorac je tužbu podnio 2018. godine. Umjesto dobivene odštete, a u slučaju da presuda postane pravomoćna, "Jadroplovu" će morati nadoknaditi 42.062 kune parničnih troškova.

Kao mornar je, naime, radio na brodu za prijevoz rasutih tereta iz flote "Jadroplova". Obavljajući posao mornara, tijekom pripremanja dizalice broda za isplovljavanje, zadobio je otvoreni prijelom trećeg prsta na lijevoj šaci.

Pomoć mu je pružena u Brazilu, no kako je utvrđeno da nije sposoban raditi, vraćen je u Split, gdje je nastavio liječenje.

Tijekom trajanja ugovora primao je naknadu koja je bitno niža od njegove plaće, pa je tražio razliku koju je mogao ostvariti da je bio sposoban za novo zaposlenje.

"Jadroplov" je na tužbu iznio niz prigovora, među ostalim da pomorcu nije bio poslodavac i da zbog toga ne može biti odgovoran za štetu koja je nastala zbog ozljede na radu. Splitskom brodaru sud to nije povjerovao.

No zato je sud povjerovao u drugu tvrdnju odvjetnika "Jadroplova" – da je do ozljeđivanja došlo "krivnjom pomorca jer je zadržao prst na stazi po kojoj dizalica klizi, kada mu je dizalica prignječila prst lijeve ruke".

Svoja mišljenja dali su vještak psihijatar, sudskomedicinski vještak, fizijatar, financijsko-knjigovodstveni vještak...

Vještak pomorske struke ustvrdio je da je pomorac bio osposobljen za rad na osiguran način.

– Staza po kojoj se kreće kotač dizalice je jedno od opasnih mjesta na kojima je zabranjeno staviti ruku prilikom bilo kakvog rada ili rukovanja dizalicom.

Na to se članove posade redovito upozorava tijekom školovanja i za vrijeme rada – naveo je vještak, koji je zaključio da pomorac posao nije obavljao na siguran način, nego je držao ruku na stazi po kojoj se kretao pokretni dio dizalice.

Pomorac je, s druge strane, tvrdio da je krenuo stavljati pinove u dizalicu. No sud smatra kako se prethodno nije uvjerio da je dizalica zaustavljena i da neće opet biti pokrenuta.

– Stavljanje ruke na stazu po kojoj se dizalica kreće predstavlja riskantnu radnju koju pomorac nije smio poduzeti. Ozljedu je pretrpio isključivo svojom krivnjom, zbog nepažnje – smatra splitski sud. Ta presuda nije konačna.

18. travanj 2024 23:41