StoryEditorOCM

dva ugovoraPočinje bušenje crnogorskog Jadrana u potrazi za naftom i plinom, naši susjedi nadaju se da će se smanjiti ovisnost njihovog gospodarstva o turizmu

25. ožujka 2021. - 08:00

Prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju počinje u četvrtak, u organizaciji talijansko-ruske tvrtke “Eni-Novatek”.

Platforma za bušenje ”Topaz Driller” stigla je sredinom ožujka u Crnu Goru, a operacija u moru nedaleko od Ulcinja trebala bi trajati 180 dana. Iz crnogorskog ministarstva kapitalnih investicija priopćeno je da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga plinska će biti na manjoj dubini.

U crnogorskoj vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla imati značajne koristi, te da će to biti jedna od vodećih gospodarskih grana i smanjiti ovisnost crnogorskog gospodarstva o turizmu.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obvezama ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika koji je potpisan krajem 2016., izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tijekom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina - prvi s konzorcijem “Eni-Novatek” 2016. godine, a drugi s grčkom kompanijom “Energean” godinu kasnije. Ta je kompanija, kako je priopćeno, u fazi traženja partnera za projekt.

Nevladine udruge koje se bave zaštitom okoliša smatraju da ovo istraživanje može ugroziti životnu sredinu, a njihovo stajalište podržavaju stanovnici Ulcinja, turističkog grada s preko 15 kilometara pješčanih plaža.

19. travanj 2024 02:04