StoryEditorOCM

nakon potonućaNajstariji ribarski brod na Jadranu, Atlant, vratio se u matičnu luku u Kukljici. Na morskom dnu proveo je 18 dana, evo što je od njega ostalo...

Piše A.V.Š./Zadarski.hr
9. studenog 2022. - 09:16

Nakon specijalne akcije izvlačenja sa 64 metra dubine, Atlant, najstariji ribarski brod na Jadranu, vratio se u matičnu luku u Kukljici na otoku Ugljanu. Atlant je na morskom dnu proveo 18 dana, a kroz to vrijeme na njemu je uništeno gotovo sve.

- Na žalost, brod je groblje, u iznimno je lošem stanju. Na njemu više ništa nije ostalo, otišla je kompletna elektronika. Jedino što će se pokušati spasiti je motor, sve drugo je neupotrebljivo- kaže Ingrid Blagan, čiji je suprug Šime kapetan i vlasnik broda koji je sagrađen je u Rijeci davne 1908. godine pod imenom Istraživač. Za potrebe Akvarija Dubrovnik kupljen je krajem 1951., a prvu posadu ukrcao je 19. siječnja 1952. Bio je dug 18 metara i širok 4,6 metara, a po svojoj je dužini zabilježen kao njihov najduži brod. Posadu iskrcava 20. travnja 1960. kada se prodaje i odlazi u Oceanografski institut u Boku kotorsku. Sedam godina kasnije kao brod imena Atlant kupuje ga obitelj Blagdan iz Kukljice, nastavljajući s njim obiteljsku ribarsku tradiciju. Kasnije svoj put nastavlja samo sa Šimom, kada je prenamijenjen iz koče u plivaricu i temeljito obnovljen.

- Kakva će mu biti budućnost, još uvijek je neizvjesno. Čekaju nas razgovori s osiguranjem, nakon čega ćemo vidjeti kakve su nam uopće mogućnosti da se brod ponovno osposobi - kazala nam je Ingrid.

Atlant se potopio u strašnoj pijavici 27. rujna ove godine, a svoj 114 godina dug put završio je na morskom dnu kraj otoka Iža. Pravim čudom, kapetan Šime Blagdan i njegovih šest članova posade havariju su uspjeli preživjeti neokrznuti.

19. travanj 2024 07:32