StoryEditorOCM

nove okolnostiMinistar Ćorić: Budućnost hrvatskih brodogradilišta je u dohodovnim nišama, a to traži pojačan angažman njihovih poslovodstava u punjenju knjiga narudžbi

14. travnja 2022. - 13:09

Budućnost hrvatskih brodogradilišta je u dohodovnim nišama što traži pojačan angažman njihovih poslovodstava u punjenju knjiga narudžbi, posebno u sadašnjim međunarodnim poslovnim i financijskim okolnostima, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Upitan je li država i dalje spremna financijski pomagati Brodosplitu koji je u problemima zbog poteškoća u financiranju proizvodnje, podsjetio je na poznati podatak da je država u restrukturiranje toga škvera uložila milijardu i pol kuna te izvijestio da su u tijeku razgovori Brodosplita i HBOR-a o financiranju proizvodnje.

Upitan što očekuje od Brodosplita s obzirom na uložen javni novac, odgovorio je da ne može komentirati konkretnu situaciju, ali da načelno hrvatska brodogradnja "itekako ima budućnost u nišama s višom dodanom vrijednošću", što pokazuju njihove knjige narudžbi.

S druge strane, dodao je, nije moguće financirati razvoj hrvatske brodogradnje ako knjige narudžbi nisu popunjene zbog konkurencije s Istoka, prije svega iz Kine.

"Menadžmenti kompanija morat će stoga pronaći drukčije poslove", rekao je Ćorić.

"Oni koji su pronašli niše funkcioniraju bez problema, specijalizacija u dohodovnim nišama je budućnost", dodao je i istaknuo da takva orijentacija traži "proaktivni menadžment".

16. travanj 2024 08:21