StoryEditorOCM

NAOPAKA PALAGRUŽAKultna lanterna dobila i svoju slikovnicu: priče i ilustracije o djevojčici Gorjani vraćaju u davna vremena iz života svjetioničara

Piše Mirko Crnčević
6. listopada 2022. - 10:13

Kao naš najudaljeniji hrvatski otok iznimne ljepote i bogate povijesti, smješten negdje na pola puta između hrvatske i talijanske obale, Palagruža mnoge osvaja svojom magnetskom privlačnošću.

Ona je bila inspiracija za Lanu Momirski, autoricu slikovnice "Naopaka Palagruža" objavljene u izdanju nakladničke kuće "Mala Zvona" iz Zagreba. Slikovnica je predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici Stari Grad, u suradnji s Osnovnom školom "Petar Hektorović".

Momirski je do sada također objavila slikovnicu "Jabukan", ali je i sa švedskog jezika prevela roman "Femicid". Kroz najnoviju slikovnicu, priča o djevojčici Gorjani koja se vratila na Palagružu u 19. stoljeću, u vrijeme izgradnje svjetionika na najudaljenijem dalmatinskom škoju.

Priča je ovo o prilagodbi djevojčice novoj sredini i promjenama koje donosi selidba. Gorjana, naime, sa svojom obitelji odlazi na Palagružu gdje joj je otac dobio posao svjetioničara. I dok joj se miješaju osjećaji razočaranja što napušta prijatelje i sredinu koju je dobro poznavala s uzbuđenjem koje prati dolazak na nepoznat i osamljen otok usred pučine, osmogodišnja djevojčica ni ne sluti da će joj ova životna epizoda pružiti nezaboravno iskustvo. Gorjana će hrabro prihvatiti nepoznato te se upustiti u istraživanje novog podneblja. Otkriti će čarobnu prirodu Palagruže, poneku tajnu koju otok skriva te sklopiti neka nova i neočekivana prijateljstva.

image
Vilma Matulić

Slikovnicom koju je sama ilustrirala, Lana je potakla školarce na promišljanje, razgovor i likovno izražavanje svog doživljaja razlika i sličnosti između današnjice i prošlosti, ali i o svemu onome što je svima nama zajedničko, bez obzira kada smo i na kojemu mjestu rođeni.

Zanimljivo je i to da su mališani crtali te tintom i perom pisali pismo djevojčici Gorjani koja mnoge dane provodi u samoći na tom našem pučinskom škoju da bi tako i sami postali dijelom inspirativne slikovnice "Naopaka Palagruža".

25. travanj 2024 18:01