StoryEditorOCM

pravna ‘žvaka‘Ide li ‘Brodosplit‘ u stečaj? Trgovački sud opet odgodio ročište o sudbini splitskog škvera

Piše Damir Tolj/SD
16. prosinca 2022. - 12:48

Opet odgoda...

Kao što se pretpostavljalo i kao što smo bili najavljivali, splitski Trgovački sud odgodio je ročište na kojemu se trebalo prosijavati jesu li se ispunili uvjeti za “Brodosplitov” stečaj.

Za razliku od prethodno utvrđenog “sudnjeg dana”, koji je imao osvanuti danas, u petak, 16. prosinca – u vrijeme kada Djed Mraz dobroj djeci uvelike priprema darove – novi pravosudni skup bit će kad bude...

Ovako je to zaključio postupajući trgovački sudac Ivan Čulić:

”Odgađa se ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom određeno za 16. prosinca 2022. godine (…) do donošenja odluke Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske o žalbi dužnika protiv rješenja ovog suda (…) od 21. studenoga 2022.”

image
Vojko Bašić/Cropix

Radnici kućama

Da ne ponavljamo više sve detalje, dosadilo je već, treba tek reći da se Tomislav Debeljak, posrnuli poduzetnik i vlasnik posrnulog brodogradilišta, odnosno njegov pravni tim, već dulje vrijeme pokušava izvući iz stečajnog škripca, pritisnut blokadama, neplaćenim računima, dugovima, sudskim procesima, neisporučenim brodovima, gubitkom financiranja i povjerenja državnih vlasti, pa u skladu s tim i izostankom novih poslova, bez kojih onda nema ni prihoda, pritisnut ovrhama, gašenjem tridesetak “Brodosplitovih” tvrtki kćeri, gubitkom barem tisuću radnih mjesta, potpunom kadrovskom devastacijom i slično.

image
Vojko Bašić/Cropix

Do krajnosti Debeljak rasteže i pravosudni epilog poslovnog posrnuća, čak ga koristi i u više ponavljajućih ciklusa neplaćanja, završavanja na sudu, promjene imena tvrtki kćeri, djelomičnog podmirenja računa i deblokade u zadnji čas, pa onda sve iznova i u krugove. O svemu tomu detaljno izvještavamo gotovo dvije godine.

Proljetos je obustavio i brodograđevnu proizvodnju, poslavši neisplaćene radnike kući na čekanje – a kuće su im rasute odavde do Nepala, doslovno – i zatraživši sudsku predstečajnu nagodbu sa zdvojnim vjerovnicima.

Ali i dalje se ponašao kao gazda, veličina, kao svoj na svome, pa je ignorirao sudskog povjerenika i njegove upute te plaćao odvjetnike i vanjske suradnike, što nije smio tijekom procesa koji uvažava isključivo plaćanja radnika i troškova nužnih za život tvrtke, pa mu je sud prekinuo predstečaj i po službenoj dužnosti nastavio postupak kao da je u pitanju prijedlog za otvaranje stečaja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Mogućnost raskoraka

Debeljaku se to nije svidjelo – izgubio bi škver! – pa je odlučio rastezati žvakalicu, baš kao da bivši radnici i brojni vjerovnici ne postoje. A naruku mu idu i propisi, toliko da se u škverskim i poslovnim krugovima svi već pitaju ide li rokovnik Stečajnog zakona naruku dužnicima, koji onda mogu fiškalskom gimnastikom i slijeganjem sudačkih ramena odvesti radnike i vjerovnike u propast! Iako bi cilj stečajnog postupka trebao biti namirenje vjerovnika.

Uglavnom, Debeljak se opet žalio Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, a povrh toga traži i reviziju na Vrhovnom sudu, budući da mu kod splitskog trgovačkog suca Ivana Čulića nekidan nije bio prošao prijedlog o povlačenju predstečajnog i mogućeg stečajnog postupka.

Bez obzira na to što je bjelodano da je “Brodosplit” i dalje u blokadi od preko 60 milijuna kuna (početkom prosinca), još dubljoj od one proljetne blokade, zbog koje je bio i pokrenuo predstečajni postupak.

Uskrsnuće škvera

Pa iako je sud u Splitu imao dovoljno elemenata – pravomoćno prekinut predstečaj i blokadu računa – da se u petak 16. prosinca održi ročište i ustanovi jesu li se stekli uvjeti za stečaj, postupajući sudac ipak je odlučio ići korak po korak i pričekati što će o svemu, a po Debeljakovoj žalbi, reći Visoki trgovački sud u Zagrebu. Čulić je, vjerujemo, tako htio izbjeći mogućnost raskoraka dvaju sudova.

image
Tom Dubravec/Cropix

A budući da VTS ima na raspolaganju dva mjeseca za odluku – škverski pravosudni rasplet odgađa se tamo negdje do Krnjevala, u veljači 2023. godine.

Ima u boga dana...

Pravi je trenutak podsjetiti još samo na Debeljakov skandinavski slučaj: naš Samoborac kupio je bio norveško brodogradilište “Kleven Verft” iz Ulsteinvika, s 400 radnika, početkom 2020. godine, a ni šest mjeseci kasnije taj je škver završio u stečaju.

I to na prijedlog, nećete vjerovati – vlasnika Tomislava Debeljaka. Jer su banke otkazale financiranje nekih brodova dogovorenih s prethodnom direkcijom i blokirale račune Debeljakova norveškog škvera čim je on vlasnički nastupio, smijenio staru upravu i imenovao novu, sa sobom na čelu.

image
Duje Klarić/Cropix

Uglavnom, bankrotirani “Kleven” već je – dva tjedna kasnije! – dobio novog vlasnika, koji je postigao dogovor s norveškim stečajnim tijelima, bankama i vjerovnicima, vratio natrag upravu koju je Debeljak bio razvlastio i nastavio poslovati do dana današnjeg.

Kupac je “Green Yard”, brodogradilište specijalizirano za brodsko recikliranje, preinake i gradnju brodova za potrebe industrije crpljenja nafte iz mora (portal “The Maritime Executive”, 14. 7. 2020.)

A dotle u Hrvatskoj, rekli bi naši stari: krepaj, kenjče, dok trava nareste...

20. travanj 2024 07:23