StoryEditorOCM

nacionalni brodarJadrolinija raspisuje natječaj za gradnju tri električna broda, već se zna i gdje će ploviti

Piše om
23. siječnja 2023. - 08:47

Jadrolinija će tijekom ovog tjedna raspisati javni natječaj za nabavku tri nova broda na električni pogon, potvrdio je za Novi list  David Sopta, predsjednik uprave nacionalne brodarske putničke kompanije. Novi brodovi trebali bi zamijeniti  Jadrolinije "oldtimere" - brodove Tijat, Postiru i Premudu, izgrađene prije više od šezdeset godina.

Tri nova broda, kad budu izgrađena, trebala bi u prvom redu ploviti na dubrovačkom području, na liniji prema Elafitima, na šibenskom, gdje će održavati vezu s Prvićem, Zlarinom i drugim otocima, te u lošinjskom arhipelagu, no Sopta ističe kako će se, prema potrebi koristiti i na drugim linijama.

image

Legendarni Tijat ide u penziju, a zamjenit će ga električni brod

Nikša Stipaničev/Cropix

– Riječ je o tri klasična putnička broda, ali na električni pogon, s dodatnim solarnim napajanjem, no prvenstveni način punjenja baterija bit će, naravno, preko priključaka u lukama, na kopnu i otocima, gdje treba izgraditi adekvatnu infrastrukturu za njihovo punjenje. Budući da je riječ o brodovima koji će se koristiti na državnim linijama, na kojima je propisan broj plovidbi, što mi moramo poštovati bez obzira na eventualne kvarove na električnoj mreži, predvidjeli smo da na brodove bude ugrađen i dizelski generator koji će također moći puniti baterije. To je potrebno i u slučaju da brod iz bilo kojeg razloga mora otploviti u neku udaljeniju luku, primjerice kada ide na remont ili u slučaju lošeg vremena i slično, kaže Sopta.

Novi brodovi trebali bi biti dugi oko 45 do 50 metara, s kapacitetom prijevoza oko 390 putnika.

– Nama bi bilo drago da ove brodove grade domaća brodogradilišta, ali ne možemo ništa predviđati po tom pitanju, dok se postupak javne nabave ne okonča i odaberu najbolje ponude, rekao je Sopta za Novi list.

25. travanj 2024 07:31