StoryEditorOCM

novi zakonIstarski ribari u strahu od gubitka vezova u lučicama: ‘Pokušava se naći rješenje...‘

Piše M.I.
2. veljače 2023. - 13:13

Istarskim ribarima prijeti oduzimanje stoljetnih vezova, te traže da ih se sasluša i uvaži, piše Glas Istre.

Povod je prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru čija je zakonodavna procedura još u tijeku, pa do njegovog izglasavanja još uvijek ima prostora za razne izmjene i amandmane. Iz ribarskog sektora stiže bojazan da će im nadležno ministarstvo u sportskim lukama oduzeti stoljetne vezove koji bi kasnije mogli ići na korištenje drugima, recimo stranim državljanima.

- Ceh ribara je već dugi niz godina putem Hrvatske obrtničke komore u pregovorima s Ministarstvom mora i pokušava naći rješenje za ribare čija su se plovila igrom slučaja zatekla vezana u sportskim lukama. I taman kada postignemo dogovor i dobijemo obećanje da će se problem riješiti kroz novi Zakon o pomorskom dobru, te da do tada možemo nastaviti koristiti vezove, dolazi do smjene ljudi u Ministarstvu mora i mi smo opet na početku", kaže Kristijan Zović iz Ceha ribara Udruženja obrtnika Pula.

U trenutku kada su pojedine stare mjesne lučice ucrtane kao sportska luka, u prostorne planove nije bilo strogo propisano tko tu smije biti vezan. Nedugo zatim, 2004. godine, Ministarstvo mora je, bez da uzme u obzir stanje na terenu i potrebe mjesnog stanovništva, donijelo uredbu kojom je propisalo da u sportskim lukama mogu biti vezana samo plovila za sport i razonodu, navodi Zović za Glas Istre.

19. travanj 2024 04:58