StoryEditorOCM

potpišite!Hvarani pokrenuli peticiju za bolju povezanost s kopnom, evo što traže od Agencije za obalni linijski promet

Piše M.I.
11. siječnja 2023. - 13:19

Građanska inicijativa "Za otok" s otoka Hvara pokrenula je peticiju u kojoj od nadležnih institucija (Agencija za obalni linijski promet) traži da za otok Hvar osiguraju bolju povezanost s kopnom.

Kako navode, traže sljedeće:

1. Uvođenje cjelogodišnje trajektne ili katamaranske linije iz Splita za Stari Grad u jutarnjim satima (prema mogućnostima voznog reda – najranije u 11 sati, a najkasnije u 12 sati).

2. Kraće vrijeme vožnje katamaranom na relaciji "Jelsa-Bol-Split" i trajektom na relaciji "Stari Grad – Split- Stari Grad".

3. Polazak katamarana iz Splita svakog dana u 16.30 sati, a ne samo petkom.

Kako objašnjavaju iz ove inicijative, zbog nedostupnosti mnogih zdravstvenih usluga na otoku Hvaru stanovnici istog trebaju često putovati do najbliže zdravstvene ustanove na kopnu, odnosno do Splita (bilo u KBC Split ili privatne poliklinike – što često i rade upravo zbog voznog reda).

Putovanje prema kopnu iziskuje određene aktivnosti i organizaciju cijele obitelji, tim više što postoji problem nemogućnosti povratka na otok ubrzo nakon pregleda/terapije/pretrage zbog neraspoloživosti pomorskih linja. Mnogi bolesnici nerijetko putuju i dalje za Zagreb, a čekanje trajekta i duga vožnja istim nakon putovanja autobusom im je "sol na ranu".

Obzirom na to da se zdravstvene usluge u KBC-u (potrebne dojenčadi, maloj djeci, odraslima, starima, zdravima, bolesnima i onima kojima je takoreći potrebna već i palijativna zdravstvena skrb) odvijaju uglavnom u jutarnjim terminima – prvi mogući polazak prema otoku je trajektom u 14.30 sati što znači dolazak kući oko 17 sati (ovisno o mjestu prebivališta).

Smatraju da je nužno tijekom cijele godine, a ne samo u srcu sezone, uvesti trajektnu ili pak katamaransku liniju s polaskom u jutarnjim satima (između 11 h i 12 h) iz Splita prema otoku (najbolje trajektnoj luci u Starom Gradu zbog geografskog položaja iste) kako bi se otočanima omogućilo ranije vraćanje iz Splita i time se posebno prilagodilo osjetljivim i ranjivim skupinama. Osim toga na ovaj način bi se omogućilo da zdrava osoba, kojoj je potrebna neka zdravstvena usluga ili pak odlazi kao pratnja bolesnoj osobi/djetetu, taj dan može stići na posao u popodnevnoj smjeni - što je također jako bitno!

Također, ističu značaj polaska katamaranske linije iz Splita za Jelsu. Predlažu svakodnevni polazak u 16.30 sati zato što bi to bolesnicima, djeci na određenim rehabilitacijama ili primateljima terapije, omogućilo da krenu za Split na vrijeme i na vrijeme se vrate kućama.

- Navedenim izmjenama postigla bi se ravnoteža u povezanosti otoka s kopnom tijekom cijelog dana, pružajući optimalnije mogućnosti stanovnicima koji putuju iz zdravstvenih potreba, što bi itekako imalo pozitivan utjecaj na životnu sredinu. Mnoge bolesne osobe, koje za to imaju mogućnosti, tijekom liječenja putuju automobilom, neki zajedno sa svojim obiteljima ili pak (što je još teže) dijelom obitelji privremeno ili trajno napuštaju otok, neki rasprodaju svoja imanja, a mnoge osobe kojima su terapije potrebne na njih ni NE IDU upravo zbog voznog reda. Sve ovo smatramo nedopustivim!

Razvojem i prilagodbom pomorskog prometa otvara se mogućnost adekvatnog zadovoljavanja potreba stanovnika otoka, stoga je potrebno konstruktivno poticati poboljšanja kojima bi se unaprijedila kvaliteta života otočana, posebice u kontekstu plana i programa zaštite na otocima. Nadamo se da ćemo ovim dopisom potaknuti empatiju i rješenja kojima bismo mogli snažno pomoći otočanima i zajedno sudjelovati u poboljšanju kvalitete života - navode iz inicijative.

17. travanj 2024 15:56