StoryEditorOCM

HARPUN 22 LIVEXHrvatska ratna mornarica prvi put gađala radiom navođene makete zrakoplova, u akciji sudjelovalo 480 vojnika

Piše Hina
13. listopada 2022. - 18:27


Hrvatska ratna mornarica (HRM) završila je vojnu vježbu "HARPUN 22 LIVEX", koja se od 10. do 13. listopada održavala u području srednjeg Jadrana, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane RH (MORH).

U vojnoj vježbi, koja je danas završila pomorsko-zračnim desantom snaga satnije mornaričkog pješaštva, sudjelovale su snage HRM-a združeno s dijelom snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), te uz potporu Zapovjedništva za potporu (ZzP) i Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP).

Potporu su pružili Ministarstvo unutarnjih poslova (Pomorska policija), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (brodovi Lučke kapetanije), kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rogoznica.

U provedbi vježbe "HARPUN 22 LIVEX" sudjelovalo je 480 pripadnika Oružanih snaga RH, s ciljem uvježbavanja procedura planiranja i provedbe pomorskih operacija HRM-a te s težištem na združenom djelovanju u pomorskoj desantnoj operaciji, ističu iz MORH-a.

Direktor vježbe bio je zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić.

Vježbi je prethodilo nadzorno-tehničko gađanje koje se na vojnom poligonu "Žirje" provodilo u ponedjeljak 10. listopada

Tijek vojne vježbe

Po uspostavljanju glavnog zapovjednog mjesta na vojnoj lokaciji "Zečevo", dio snaga prebaziran je u područje provedbe vježbe.

Prvog dana vježbe, nakon uvježbavanja praćenja zračnih ciljeva, uslijedila su topnička gađanja s ophodnih brodova OB SB-73 "Faust Vrančić", OOB-31 "Omiš", OB-02 "Šolta" i OB-03 "Cavtat" Obalne straže RH te raketnih topovnjača RTOP-12 "Kralj Dmitar Zvonimir" i RTOP-41 "Vukovar", desantnih brodova minopolagača DBM-81″Cetina" i DBM-82 "Krka", lovca mina LM-51 "Korčula" i desantnih jurišnih brodova Flote HRM-a.

Drugi dan vježbe bilo je istovremeno topničko gađanje s raketnih topovnjača RTOP-12 i RTOP-41 na dvije mete. Topovnjačama se potom pridružio DBM-81, a po prvi puta provodilo se gađanje zračnog cilja na radio vođenu maketu zrakoplova.

Aktivnosti su se potom premjestile na otok Žirje. Nakon neutralizacije minski sumnjivog objekta te osiguranja desantne prostorije i mjesta iskrcaja, uslijedio je pomorski i zračni desant snaga sMDP-a koje su provodile taktička djelovanja na kopnu.

Uz navedene aktivnosti, provedena su uvježbavanja traganja i spašavanja na moru, logističke popune brodova u plovidbi, borbene otpornosti broda, procedure iz područja nadzora ribarstva te signalne vježbe, priopćio je MORH.

24. travanj 2024 07:23