StoryEditorOCM

u Pomorskom muzejuHrvatska bratovština ‘Bokeljska mornarica 809‘ u Splitu promovira vrijednu knjigu

Piše M.I.
15. veljače 2023. - 14:29

U Hrvatskom pomorskom muzeju Split, ovog četvrtka u 18 sati biti će predstavljena knjiga "150. godina proslave blagdana sv. Tripuna u Splitu" uz projekciju dokumentarnog filma, u organizaciji Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809" u Splitu.

Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Republike Hrvatske. Prva zabilježena proslava svetog Tripuna na području Republike Hrvatske održana je 1873. godine u Splitu.

Velika obljetnica, 150 godina čašćenja sv. Tripuna u Splitu, bila je obveza koju je trebalo proslaviti na najljepši način, što su i učinili iz Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809". 

Publikacijom čiji je urednik akademik Radoslav Tomić, koji će ju i predstaviti, zabilježen je tijek zbivanja u riječi i slici, od svečane akademije u Hrvatskom pomorskom muzeju do Kola na Peristilu i misnog slavlja u katedrali sv. Dujma. Knjiga sadrži tekstove svih govornika na svečanoj akademiji te brojne fotografije koje prikazuju ne samo nedavnu svečanost nego i ljude i događaje iz bokeljske prošlosti. Prije predstavljanja publikacije prikazat će se kratki dokumentarni film "150. godina proslave blagdana sv. Tripuna u Splitu" koji je nastajao usporedo s publikacijom te koji je režirao Miki Nopling.

Predsjednik Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809." Split Luka Perković će ovom prigodom uručiti Povelju Bratovštine akademiku Radoslavu Tomiću i Ljubomiru Radiću, ravnatelju Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji su proglašeni počasnim članovima zbog izuzetnog doprinos radu Bratovštine i očuvanju baštine bokeljskih Hrvata.

Večer je organizirana u spomen na dr. Andra Tripkovića(1954.-2022.), potpredsjednika Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809." u Splitu.

Ova sjajna tradicija prepoznata je kao značajna ne samo u kontekstu nacionalne nego i svjetske baštine. UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na zasjedanju održanom 29. studenog 2022. godine u Rabatu (Maroko) donio je jednoglasnu odluku o upisu "Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj" na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

16. travanj 2024 08:16