StoryEditorOCM

Predavanje u zadruDoznajte sve o podmorju Visa i potopljenim američkim avionima iz II. svjetskog rata

Piše M.I.
21. veljače 2023. - 10:40

Zanimljivo predavanje priprema se za četvrtak, 2. ožujka kada će se, s početkom u 18 sati u prostorima Muzeja antičkog stakla u Zadru, pričati o podmorju otoka Visa i arheologiji aviona iz Drugog svjetskog rata.

Predavanje organizira Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja u suradnji s Aeroklubom "Zadar" i Zajednicom tehničke kulture Zadara, a najavljuju više ovakvih večeri. Predavanjem su obuhvaćeni američki bombarderi iz Drugog svjetskog rata B-24 i B-17 koji su nestali u podmorju otoka Visa 1944. godine.

Publika će imati priliku pobliže se upoznati sa samim zrakoplovima, njihovom ulogom u 2. svjetskom ratu te okolnostima pod kojima su izgubljeni. U sklopu predavanja će Paolo Iglić, kao sudionik misije međunarodnog istraživačkog tima, podijeliti svoja iskustva sa istraživanja predmetnih zrakoplova. Tim u kojem je sudjelovao je angažiran od strane posebne agencije američkog ministarstva obrane DPAA koja ima za cilj pronaći i identificirati posmrtne ostatke stradalih američkih vojnika i vratiti ih u domovinu.

image


 

Srđan Vrančić/Cropix
25. travanj 2024 09:20